Amerikaanse bedrijfsresultaten bekoren
De Europese beurzen hebben een fraaie dag achter de rug. Eerst trokken de grondstofaandelen de kar, na de middag putten beleggers moed uit sterke Amerikaanse bedrijfsresultaten van onder meer Goldman Sachs en Netflix.
Ook het advies van de Britse bank Barclays om Europese aandelen te kopen ondersteunde het sentiment.
De Amerikaanse inflatie steeg in oktober tot 1,5 procent, het hoogste peil sinds oktober 2014. Dat maakt verder de weg vrij voor een renteverhoging in december, maar daar lijken beleggers vrede mee te nemen. Ze gaan ervan uit dat een verdere verkrapping van het monetaire beleid in de Verenigde Staten heel langzaam zal verlopen. In Groot-Brittannië steeg de inflatie in september tot 1 procent. Dat is het hoogste peil in twee jaar. De schuldige hoeft niet ver gezocht te worden. Door de forse daling van het Britse pond wordt de invoer duurder, die hogere kosten sijpelen door naar de eindprijzen. De Britse centrale bank verwacht dat de inflatie vrij snel zal oplopen tot meer dan 2 procent.
De Bel-20 eindigde 1,25 procent hoger. Galapagos (+4,87%) blonk uit na een koopadvies van de zakenbank Goldman Sachs. Umicore (+0,9%) sloot af op een nieuw record. Alleen AB InBev eindigde nipt in de rode cijfers. Op de brede markt imiteren beleggers Marc Coucke, die een belang van 3,5 procent nam in fotodienstengroep Smartphoto (+4,67%).
Het Amerikaanse resultatenseizoen kan de beleggers tot dusver bekoren. Vandaag was het niet anders. Netflix zag in de zomer het aantal abonnees met 3,6 miljoen stijgen, terwijl beleggers rekening hielden met 2,3 miljoen nieuwe gebruikers van de Amerikaanse videodienst. De vrees voor een vertragende groei van het klantenbestand wordt op die manier verdreven. Het aandeel wint tot 20 procent. Netflix mag met 3,2 miljoen nieuwe abonnees buiten de Verenigde Staten vooral een pak meer internationale klanten verwelkomen. In dit lopende kwartaal hoopt Netflix 5,2 miljoen nieuwe gebruikers te verleiden. Het totale klantenbestand bedroeg eind september 86 miljoen. Het stijgend aantal kijkers vertaalt zich uiteraard ook in de omzet- en winstcijfers. De omzet klokte af op 2,3 miljard dollar in het derde kwartaal, wat iets beter is dan verwacht. De bedrijfswinst steeg tot 106 miljoen dollar, dat is de helft meer als in het vorige kwartaal. De stijgende winstgevendheid geeft Netflix meer financiële mogelijkheden om eigen televisiereeksen te produceren. Het productiebudget stijgt volgend jaar naar 6 miljard dollar, wat Netflix deels wil financieren met nieuwe schulden.
De zakenbank Goldman Sachs (+1,8%) zag de winst in het derde kwartaal met 47 procent stijgen en klopte op die manier ruim de verwachtingen. Vooral de handel in obligaties herstelde fors en leverde een pak meer commissie-inkomsten op. Ook andere Amerikaanse banken rapporteerden al een lucratieve obligatiehandel in het derde kwartaal. Strengere regels voor Amerikaanse geldmarktfondsen inspireren klanten om hun centen te verschuiven van die fondsen naar staatsobligaties. Ook de onrust over de brexit en de anticipatie op een nieuwe Amerikaanse renteverhoging ondersteunde de handel in vastrentende financiële producten. Goldman Sachs hield tijdens de voorbije magere kwartalen die divisie op punt om optimaal te kunnen profiteren van de herleving.
Ook het farmabedrijf Johnson & Johnson (-2,3%) pakte uit met beter dan verwachte kwartaalcijfers, dankzij de sterke verkoop van een aantal sterproducten. De sterke resultaten laten het bedrijf ook toe de winstvooruitzichten voor het hele jaar lichtjes op te trekken.
Zelfs een winstwaarschuwing kan de pret vandaag niet bederven. De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair (+4,9%) hield lang vol dat de brexit niet zou wegen op de resultaten, maar vandaag publiceerde Ryanair dan toch een winstwaarschuwing. De daling van het pond met 15 procent sinds de brexit weegt te zwaar op de ticketinkomsten, want de Ierse maatschappij verdient een kwart van de omzet op de Britse markt in Britse ponden. Ryanair verwacht dat de winst in dit boekjaar (dat eindigt op 31 maart) slechts met 7 procent zal stijgen in plaats van de eerder aangekondigde 12 procent. Toch kan de koers van het aandeel herstellen omdat de markt rekening hield met grotere winstschade. Ryanair beperkt de schade met een hogere bezettingsgraad van de vliegtuigen en een nog striktere kostencontrole. De maatschappij verwacht dit jaar 119 miljoen passagiers te vervoeren, 12 procent meer dan vorig jaar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier