Altijd prijs met totalreturn-fondsen?
Heel wat zogenaamde totalreturn-fondsen bestaan nu al meerdere jaren. Deze fondsen beloven zowel in goede als in slechte beurstijden een positief resultaat te behalen. Maar doen ze ook wat ze beloven in de praktijk?
Totalreturn-fondsen?
Totalreturnfondsen streven een positief rendement na binnen een bepaalde beleggingshorizon, ongeacht de evolutie op de financiële markten. Die rendementsdoelstelling is bijvoorbeeld 5 procent per jaar beter doen dan de opbrengst van je spaarboekje, en dat op een beleggingshorizon van vijf jaar. Je herkent deze fondsen vaak aan de woorden ‘target return’, ‘absolute return’ of ‘total return’ in de naam van het fonds.
Beperken van koersschommelingen
Bovendien willen deze fondsen de koersschommelingen binnen bepaalde perken houden. Hierdoor zijn de koersschommelingen van deze fondsen een stuk minder hevig in vergelijking met aandelenfondsen. Hoe hoger het doelrendement dat elk fonds nastreeft, hoe hoger in principe de vooropgestelde grenzen voor die koersschommelingen zijn.
De concrete werkwijze
Om het beoogde rendement te halen en de koersschommelingen onder controle te houden, beleggen deze fondsen in een brede waaier van activa zoals aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen, deviezen, afgeleide producten en cash. De beheerder streeft naar een ideale verhouding tussen deze activa en past deze aan als de situatie op de markten wijzigt. De mogelijkheid om snel tussen de verschillende activa te kunnen wisselen is in de huidige marktomgeving ongetwijfeld een grote troef.
Altijd een positief rendement?
Op langere termijn halen de meeste totalreturn-fondsen positieve cijfers, maar dat is niet bij alle fondsen het geval. Britse onderzoek hierover toonde aan dat maar één op de vier fondsen zijn belofte nakomt om “elk jaar” opnieuw een ‘absolute return’ voor te leggen.
Ander onderzoek toont aan dat deze fondsen in 2008 en 2011 mee kopje-onder gingen toen de beurzen in het rood doken. De verliezen lagen dan wel lager, maar in stijgende markten liggen de winsten ook lager. Kortom, voor die ‘bescherming’ betaalt je dus wel degelijk een prijs.
Beleggen in 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier