Yen in trek als veilige haven

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De dollar ligt al een hele tijd bijzonder zwak op koers. De Amerikaanse munt bleef tot nog toe wel relatief stabiel tegenover de yen, maar ook daar lijkt verandering in te komen.

De Japanse yen is klassiek een veiligehavenmunt. Bij onrust op de financiële markten of bij een hoge volatiliteit vluchten investeerders in de yen. Daar was het voorbije jaar geen reden toe. De volatiliteit is erg laag en de beursindexen breken record na record. Maar de waarderingen geraken stilaan opgerekt en in de geesten van velen rijpt het idee dat de beurzen rijp zijn voor een correctie. Of op zijn minst voor een toename van de volatiliteit.

Beleggers die liever hun voeten op het droge houden, kiezen er daarom nu al voor longposities in te nemen in de yen. Het nieuws dat China overweegt de aankoop van Amerikaanse staatsobligaties te verminderen of zelfs stop te zetten, liet de dollar vorige week al verzwakken tegenover de Japanse munt.

Tegenvoets

Naast het feit dat er tot nog toe geen nood leek aan een veilige haven is er ook de politiek van de Bank of Japan (BoJ), de Japanse centrale bank. Die doet er alles aan om de Japanse munt zo goedkoop mogelijk te houden, om de export te stimuleren en de inflatie aan te wakkeren. Dat gebeurt onder meer door de massale aankoop van Japanse staatsobligaties.

Vorige week reageerde de markt erg nerveus toen bleek dat de BoJ 20 miljard JPY minder staatsobligaties had aangekocht dan de consensusverwachting. Sommige marktparticipanten interpreteerden dat als een eerste signaal dat de monetaire stimulus binnenkort zal worden afgebouwd, nu de Nikkei op het hoogste peil sinds 1991 staat. Die conclusie is wellicht voorbarig, maar op de financiële markten heerst de perceptie.

Er zijn verschillende aanbieders van hefboomproducten met het USD/JPY valutapaar als onderliggende waarde. Inspelen op een stijging van de yen tegenover de dollar betekent dus dat beleggers voor een USD/JPY turbo short moeten kiezen (dollar wordt goedkoper). Goldman Sachs Markets (http://www.gsmarkets.be) beschikt op dit moment over het grootste aanbod aan USD/JPY short hefboomproducten. Het verschil tussen de aan- en de verkoopkoers bedraagt 3 eurocent. Bij BNP Paribas Markets is die spread met 2 eurocent nog iets lager, maar het aanbod is wel een stuk kleiner. De keuze van het stop-lossniveau hangt af van uw risicoprofiel. We raden in het geval van valuta aan een marge van minstens 10 procent in acht te nemen tussen stop-loss en referentieprijs.

Partner Content