Vooruitblik op de beurs: wat mogen we deze week verwachten?

Friedrich Merz © dpa/picture alliance via Getty Images

Ook deze week wordt een bijzonder boeiende week op de financiële markten. Elke dag kan er verrassend nieuws komen. Uit het zeer gevulde aanbod halen we de meest belangwekkende gebeurtenissen naar voren.

1. Amerikaans banenrapport

Analisten en strategen zien de neerwaartse gang in de Amerikaanse economie en zijn daarom voorzichtiger geworden in hun voorspellingen over het aantal nieuwe banen in de Verenigde Staten. Daar waar ze zich de vorige maanden opvallend op de vlakte hielden en gemiddeld voor zo’n 150.000 nieuwe banen gingen, voorspellen ze nu 110.000 nieuwe banen en een toename van de werkloosheid. Benieuwd of we zelfs dat aantal wel halen. Zo niet, betekent dat extra druk op de Federal Reserve om niet al te lang meer te wachten met een volgende renteverlaging. Ook de Trump-administratie zal de druk dan opvoeren. Het banenrapport komt op vrijdag.  

2. Europese werkloosheid

Voor enige impact van het Duitse ‘what ever it takes’-beleid van de toekomstige premier Friedrich Merz zal het nog te vroeg zijn. Maar in de industrie zien we toch een lichte herleving van de activiteit, en hopelijk is dat niet tijdelijk. De werkloosheid stond op 6,2 procent en de verwachting is dat dit cijfer, dat dinsdag wordt bekendgemaakt, stabiel blijf of licht zal stijgen.

3. Kleinhandelsverkopen in Duitsland

Duitsland was tot voor kort de zieke man van Europa en niet meer de groeimotor. Men sprak niet langer over een conjuncturele dip, maar over een structurele industriële crisis. Verkiezingen leken vooral een overwinning voor het extreemrechtse AfD op te leveren, met een moeilijke regeringsvorming nadien. Maar het beeld is behoorlijk gewijzigd sinds het grote steunpakket voor de Duitse economie werd aangekondigd. Zullen we daar al iets van zien in de evolutie van de kleinhandelsverkopen?  

Economen en strategen denken dat het nog te vroeg is en gaan uit van een toename met 0,1 procent versus +0,2 procent de maand voordien. Voor de kleinhandelsverkopen is vooral de arbeidsmarkt belangrijk, en die zal niet meteen verbeteren. Anderzijds kan de aankondiging van het grote stimuluspakket wel een verbetering in het consumentenvertrouwen tot gevolg hebben, en dat bepaalt ook mee de aankopen in de kleinhandel. Wellicht is het dus nog wat vroeg om een invloed van de stimulus te zien. Maar de volgende maanden kan dat wel het geval zijn. Maandag weten we meer.

Doe mee aan de Trends Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content