Volatiliteit troef bij ijzererts
Tussen half november en half maart zal de Chinese productie met ongeveer 10 procent dalen. Dat is niet per definitie negatief voor de staal- en de ijzerertsindustrie.
De ijzerertsprijs beweegt de jongste weken wild op en neer. De volatiliteit van die grondstof die dient voor de productie van staal, is traditioneel erg hoog. Als referentie wordt de prijs van een ton erts met een ijzergehalte van 62 procent (IO62Fe) gebruikt.
Die daalde van 92 dollar in februari naar 55 dollar half juni. Daarna herstelde de ijzerertsprijs tot 80 dollar eind augustus. In september volgde weer een daling met ruim 20 procent. De voorbije weken stabiliseert de ijzerertsprijs rond 60 dollar.
Chinese productie aan banden
De prijsevolutie van ijzererts hangt, net zoals die van steenkool, samen met de gezondheid van de staalindustrie, de grootste afzetmarkt. Vooral de Chinese markt is bepalend. De recente prijscorrectie had te maken met de plannen van China om de staalproductie tijdens de wintermaanden aan banden te leggen. De centrale overheid wil naast de overproductie ook de luchtvervuiling terugdringen.
Zo neemt ze ingrijpende maatregelen om het smogprobleem in het noordwesten van het land aan te pakken. Het grootste deel van alle opgewekte elektriciteit in de regio is afkomstig van steenkool. In de winter stijgt de uitstoot samen met het verbruik.
Daarom wordt ook de energie-intensieve en dus vervuilende staalindustrie aangepakt. Tussen half november en half maart zal de productie met ongeveer 10 procent dalen. Door het koudere weer zijn nu al productiebeperkingen gestart. Volgens schattingen van Macquarie zal China door de maatregelen 30 miljoen ton staal minder produceren. Citigroup ziet de impact zelfs oplopen naar 37 miljoen ton.
Beperkte impact
De geplande productiedaling in China is niet per definitie negatief voor de staal- en de ijzerertsindustrie. Het land wil zich toeleggen op staal van een hogere kwaliteit. De vraag naar erts met een ijzergehalte van 62 procent en meer blijft dus hoog.
Aan de aanbodzijde staat geen rem op de expansiedrift van de grootste aanbieders. De grootste vier producenten hebben samen 75 procent van de markt in handen. Dat zal de komende vijf jaar zelfs oplopen naar 85 procent. Marktleider Vale wil dit jaar 360 tot 380 miljoen ton ijzererts produceren en plant verdere uitbreidingen. Ook Rio Tinto stevent af op een recordproductie.
Ondanks de recente prijsdaling blijft de impact op de aandelen van de ijzerertsproducenten beperkt. Door de erg lage productiekosten is die activiteit ook tegen de huidige prijzen nog altijd heel winstgevend. Zolang de Chinese economie in het huidige tempo blijft groeien (6,8% in het derde kwartaal), komt daar weinig verandering in.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier