Vijf redenen om in holdings te beleggen

*  

Beleggen met de blik op de lange termijn loont. Holdings van families zijn daar het levende bewijs van. We bespreken de terminologie die komt kijken bij holdings. Ze zijn een interessante belegging, omdat ze tegen lage kosten meer spreiding bieden in een effectenportefeuille. De beheerkosten liggen over het algemeen onder 0,5 procent per jaar, waarmee ze competitief zijn ten opzichte van indexfondsen, omdat beleggers er wél actief beheer voor terugkrijgen.

Type holdings

Holdings zijn voor startende beleggers het best te omschrijven als ondernemingen die zelf geen operationele activiteiten hebben. In plaats daarvan investeren ze in andere bedrijven. Er zijn twee types holdings: monoholdings en gespreide portefeuillemaatschappijen. De eerste categorie investeert in één participatie. Bekende voorbeelden zijn KBC Ancora, Solvac, Tubize, Heineken Holding.

De tweede categorie holdings investeert over het algemeen in een gediversifieerde portefeuille met vaak zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde ondernemingen. In dit artikel besteden we enkel aandacht aan dat laatste type holdings. We geven vijf redenen waarom ze een plaats kunnen hebben in de portefeuille van de gemiddelde particuliere belegger.

Reden 1: hogere rendementen

Een eerste reden om in holdings te beleggen, is dat ze erin slagen toegevoegde waarde te leveren. Uit een recent onderzoek naar Europese holdings van Bank Degroof Petercam blijkt dat zeven op de tien holdings in de voorbije tien jaar een niet geringe outperformance wisten te realiseren. Het gemiddelde jaarlijkse rendement van de Europese holdings bedroeg 11,8 procent, tegen 8,2 procent voor de Eurostoxx 600.

Reden 2: langetermijnfocus

Een vaak genoemde reden waarom holdings het goed doen op de beurs, is dat het in de praktijk om familiebedrijven gaat. Zij leggen de focus op de lange termijn en dat lijkt te lonen. Daarnaast zijn holdings van families over het algemeen conservatiever, en hebben ze dus vaak ook minder schulden op de balans. Dat biedt ze de ruimte om ook in mindere tijden te kunnen blijven investeren en overnames te doen. Daardoor lijkt een groot deel van de holdings telkens snel uit een crisis te komen.

Reden 3: hoge dividenden

Voorts geven holdings vaak mooie dividendrendementen en zijn ze te koop tegen een korting, oftewel: u krijgt meer waar voor uw geld. Om u meer inzicht te bieden in wat holdings te bieden hebben, staan we stil bij de terminologie en besteden we aandacht aan de waardering.

Reden 4: spreiding

Zeker voor beginnende beleggers is er een grote moeilijkheid om meteen de eigen aandelenportefeuille te kunnen spreiden. Vandaar dat het een heel goed idee is als eerste aankoop van aandelen een holding te kiezen. Geen monoholding maar een goed gespreide holding, zoals er op Euronext Brussel enkele zijn. We spreken dan over Ackermans & vanHaaren, GBL, Sofina.

Reden 5: private equity

Een andere interessant punt aan beleggen in holdings is dat ze vaak ook blootstelling bieden aan private equity, oftewel niet-beursgenoteerde bedrijven. Die kansrijke beleggingscategorie is voor de meeste particulieren nauwelijks en niet toegankelijk.

Berekenen NAV

Essentieel bij holdings is de nettovermogenswaarde (Net Asset Value of NAV) of intrinsieke waarde, om te zien of we een premie betalen, dan wel met korting (discount) kunnen kopen. Die NAV is helaas niet eenvoudig te berekenen. U kunt wel enkele stappen doorlopen. Het eenvoudigste is te beginnen met de beursgenoteerde ondernemingen. Daarvan is de prijs op de beurs bekend. Door het aantal aandelen dat de holding bezit, te vermenigvuldigen met de beurskoers, wordt duidelijk wat het belang op een bepaald moment waard is.

Als een holding zeer weinig informatie verstrekt over niet-beursgenoteerde belangen, dan wordt met regelmaat de waardering boekwaarde + tracker gehanteerd. Door het koersverloop van een beursgenoteerde private-equitytracker te bestuderen, kan een inschatting worden gemaakt of de private-equitybelangen meer of minder waard zijn geworden over een bepaalde periode. Is de waardebepaling afgerond, dan hoeft u enkel nog de nettoschuld in mindering te brengen op alle activa. Daarmee ontstaat dan een nettovermogenswaarde of beoogde ondernemingswaarde. Door die waarde te vergelijken met de marktkapitalisatie ontstaat een goed beeld of er sprake is van een korting of een premie.

Tien factoren

Om de waardering vervolgens te beoordelen, zijn nog enkele factoren van belang, die invloed hebben op de korting/premie van een holding. We geven er tien.


1. Mean reversion is het fenomeen dat de korting van een holding met enige regelmaat terugkeert naar het historische gemiddelde. Let wel, verschillende factoren kunnen daar verandering in brengen, zoals een verruiming of een krimp van de liquiditeit. Wanneer participaties of de holding zelf niet liquide zijn, kan daar een korting op worden toegekend.
2. De procentuele blootstelling aan private equity heeft ook impact. Onder normale omstandigheden betekent dat vaak: hoe groter de blootstelling, hoe lager de korting. Dat komt doordat het aanbod aan private equity voor de particuliere belegger schaars is.
3. Doordat de waarde van niet-beursgenoteerde belangen soms lastig in te schatten is, speelt ook de transparantie van het management een rol. Hoe meer informatie de holding deelt, hoe minder risico u loopt. En daar past dan een lagere korting bij.
4. De economische omgeving zegt ook iets. Typisch zien we dat in een opgaande markt de korting verkleint, terwijl die in een negatieve markt weer toeneemt.
5. Schulden zijn eveneens van betekenis voor de korting, maar daar conclusies uit trekken, is niet altijd eenvoudig. Wanneer meer schuld op holdingniveau gestoken wordt, zal het rendement van de holding hoger uitvallen, maar het risicoprofiel komt hoger te liggen. Het omgekeerde geldt voor een grote nettokaspositie. Die zal het rendement van de holding drukken, maar geeft wel meer stabiliteit in volatiele tijden.
6. Een factor die u beter niet over het hoofd kunt zien, is de categorie onvoorziene omstandigheden. Denk aan rechtszaken die zijn aangespannen tegen participaties van de holding. Loopt er een schadeclaim, dan willen beleggers een hogere korting voor het potentiële risico.
7. Bij de waarderingsmethodes die we bij Beleggers Belangen gebruiken, gaan we uit van controle van de holding over de participatie. Wanneer de holding die controle niet heeft, past daar weer een hogere korting bij.
8. Ook operationele kosten hebben – hoe gering ook – soms een effect. Hoe hoger de kosten, hoe hoger de korting.
9. Een vereffeningskorting wordt toegekend wanneer bij een eventuele verkoop van participaties behoorlijke kosten zijn gemoeid. Daarnaast kijken we naar de belangrijkste factor: het trackrecord. Wie belegt in een holding, dient te vertrouwen op het management. Wat het doet met de kasstromen die voortvloeien uit de participaties, bepaalt het succes. Holdings met een zeer lage korting beschikken dan ook over het algemeen over een zeer sterk trackrecord.
10. Een andere zeer belangrijke factor is de kwaliteit van de participaties. Hoe sterker de slotgracht en hoe beter de groeivooruitzichten van de participaties, hoe meer animo er is om te beleggen in de holding. Dat heeft natuurlijk een positief effect op de hoogte van de korting.

Kooptip: Investor AB

Investor AB, de holding van de familie Wallenberg, heeft een zeer sterk trackrecord. In de afgelopen twintig jaar leverde een belegging in de holding gemiddeld een rendement op van 18 procent per jaar. Daarmee presteerde Investor AB beter dan, bijvoorbeeld, Berkshire Hathaway en de S&P 500-index. Ook de afgelopen vijf jaar was er een duidelijke outperformance, en dat is knap.

Van de portefeuille bestaat 70 procent uit beursgenoteerde ondernemingen, waarvan het grootste deel een notering heeft in Zweden. Enkele bekende belangen zijn AtlasCopco, ABB en AstraZeneca. Kenmerkend aan de strategie is dat Investor AB belangen enorm lang vasthoudt en dus echt de tijd haar werk laat doen.

Circa 30 procent van de portefeuille geeft blootstelling aan niet-beursgenoteerde ondernemingen. Een van de grote belangen is Mölnlycke Healthcare, een leverancier van chirurgische en wondverzorgingsproducten voor eenmalig gebruik. Een stevige groeier.

De nettovermogenswaarde van de holding schatten we op 306 Zweedse kronen. De schuldgraad is met minder dan 1 procent erg laag. Bij de huidige beurskoers van bedraagt de korting dus tussen 5 en 10 procent. Dat is aantrekkelijk genoeg voor het innemen van een eerste positie. De holding is in het bijzonder interessant voor beleggers die hun blik op de lange termijn richten en geleidelijk aan een positie willen opbouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content