Valuta in 2017: een rampjaar voor het pond
De beslissing van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten heeft het Britse pond een rake klap uitgedeeld. Een harde brexit kan de munt nog meer onder druk zetten.
In het derde kwartaal – het eerste kwartaal na het brexitreferendum van 23 juni -bleef de Britse economie groeien met iets meer dan 2 procent. De reactie van de Britse centrale bank in de nasleep van het referendum – meer stimuleringsmaatregelen – stabiliseerde de financiële markten en het consumentenvertrouwen, terwijl het zwakkere pond de Britse exportbedrijven een duwtje in de rug gaf. De werkloosheid ging licht lager naar 4,8 procent.
Toch is de groei van de Britse economie aan het verzwakken. Gezien de onzekerheid over de toekomstige handelsrelaties van Groot-Brittannië met de Europese Unie, hebben de Britse bedrijven hun aanwervings- en investeringsplannen neerwaarts bijgesteld. Ook de buitenlandse investeringen stokken. De duurdere import – als gevolg van de zwakke pond – tast bovendien de koopkracht van de Britse gezinnen en de bedrijfswinstmarges aan.
Het Britse pond verloor sinds begin dit jaar meer dan 12 procent van zijn waarde tegenover de euro en meer dan 15 procent tegenover de dollar. Niet verwonderlijk werden de grootste verliezen opgetekend in de weken na het referendum. Opvallend genoeg is het Britse pond de enige belangrijke munt die sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen wat van zijn verlies heeft goedgemaakt.
De economische perspectieven voor 2017
De politieke en economische onzekerheid rond de brexit zullen steeds meer wegen op de economische groei, in het bijzonder op de bedrijfsinvesteringen. Vandaag gaat 44 procent van de Britse export richting de 27 lidstaten van de Europese Unie, en het is onduidelijk welke handelsstatus Groot-Brittannië kan bedingen na de exit.
Bovendien zullen de stijgende importprijzen zowel de koopkracht van de gezinnen als de bedrijfswinstmarges aantasten, en zal de werkloosheid opnieuw stijgen door de groeivertraging. Het spookbeeld van stagflatie – een combinatie van stagnerende economische groei en inflatie – duikt weer op. Naar verwachting zou de Britse inflatie tegen eind 2017 ruim boven de doelstelling van 2 procent uitkomen.
De verwachtingen voor het pond
Ondanks de stevige daling van het pond in 2016 is het niet uitgesloten dat de Britse munt nog verder wegglijdt in 2017. De Britse premier Theresa May heeft van het parlement toestemming gekregen om de exitprocedure eind maart in gang te zetten. Het vooruitzicht van een harde brexit – waarbij de Britten de toegang tot de Europese eengemaakte markt verliezen – en de groeivertraging kunnen het pond verder onder druk zetten.
Obligaties
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier