Rendement verdienen door je cryptomunten vast te zetten: wat zijn de valkuilen van ‘staking’?
Staking, het proces waarbij cryptomunten worden vastgezet om rendement te genereren, wint aan populariteit, ook in België. Momenteel bedraagt de totale waarde van gestakete crypto-assets voor de beveiliging van blockchains 445 miljard dollar, terwijl dat twee jaar geleden nog slechts 75 miljard dollar was. Vijf vragen en antwoorden over dit snelgroeiende verdienmodel.
Wat is staking precies?
TIM BROEKMANS (oprichter van het blockchain-analyseplatform TradePremium). “Staking is in grote lijnen het vastzetten of locken van je ether (de munt van de op één na grootste blockchain ethereum) of een andere cryptomunt. Het is vrij eenvoudig: om het netwerk te helpen beveiligen en transacties te valideren zet je je ether vast in een staking contract. In ruil daarvoor ontvang je beloningen in de vorm van extra munten. Je kunt jaarlijks tussen 3 en 8 procent rendement verwachten, afhankelijk van hoeveel ether er in totaal wordt gestaket. Dat zijn misschien geen enorme rendementen, maar het blijft een mooie vergoeding. Je hebt op dit moment drie soorten staking: gewone staking, waarbij je je munten voor een bepaalde periode vastzet; liquid staking, waarbij je de mogelijkheid hebt om liquiditeit vrij te houden en je beloningen op te nemen wanneer je wilt; en re-staking, waarbij je je eerder gestakete winsten opnieuw kunt staken om zo winst op winst te creëren.
- Native staking: hierbij zet je 32 ether-munten vast om als validator te dienen op het ethereum-netwerk. Dit proces is technisch en niet voor iedereen weggelegd.
- Liquid staking: hiermee kun je blijven verdienen aan je vastgezette tokens, terwijl je ze toch beschikbaar houdt voor andere activiteiten. Zo blijf je profiteren zonder dat je tokens echt vastzitten.
- Liquid re-staking: dit systeem laat je eerder vastgezette tokens opnieuw inzetten. Daarvoor ontvang je extra beloningen, zoals punten of bonussen, terwijl je nog steeds toegang hebt tot de waarde van je tokens.
“Houd er altijd rekening mee dat wanneer de waarde van de munt waarmee je staket (bijvoorbeeld ether) stijgt, de waarde van je geaccumuleerde ether door staking ook toeneemt. Dat is interessant, want hoe meer ether je verzamelt, hoe sterker je portfolio zal groeien. Hetzelfde geldt in de omgekeerde richting: als de waarde van het asset daalt, zullen je beloningen ook minder waard zijn dan bijvoorbeeld op het moment van ontvangst.”
Decentralisatie
Zijn er nog zaken die het interessant maken?
BROEKMANS. “Het is interessant omdat je extra rendement kunt verdienen op je crypto-activa die anders gewoon in je wallet zouden staan zonder dat ze iets opleveren. Liquid staking maakt het nog aantrekkelijker omdat je toegang houdt tot je activa en flexibel kunt handelen wanneer je dat wilt. Het zorgt ook voor schaarste in de markt, waardoor de waarde van de munten mogelijk toeneemt. Vergelijk het met een nieuwe vorm van sparen, zoals op een spaarrekening of pensioensparen, maar met gemiddeld hogere rendementen die afhankelijk zijn van de waarde van het asset. In ieder geval levert het meer op dan de welbefaamde staatsbon. Dus, in tijden van lage rente kan staking een aantrekkelijk alternatief zijn voor de traditionele spaarrekeningen.
“Momenteel is 28,14 procent van de totale ethervoorraad gestaket, wat betekent dat die munten niet direct beschikbaar zijn voor verkoop. Dat draagt bij aan de schaarste van ether. Naast staking is er ook een aanzienlijk deel van ethereum vastgezet in smart contracts. Er zijn momenteel 1.077.122 actieve validators, wat de decentralisatie van het netwerk versterkt. Hoe meer validators deelnemen aan het beveiligen van het netwerk via staking, hoe gedecentraliseerder en veiliger het netwerk wordt. Bij pakweg Solana is dit anders, omdat er daar veel minder validators zijn, wat het netwerk meer gecentraliseerd maakt.”
Platform
Waarom is het risicovol?
BROEKMANS. “Het grootste risico van staking, vooral bij liquid staking, is dat je afhankelijk bent van een derde partij. Als het protocol waarmee je staket failliet gaat of gehackt wordt, kun je je volledige bedrag verliezen. Dat is vergelijkbaar met wat er in de DeFi-wereld (decentralized finance, nvdr.) gebeurt, waarbij hacks kunnen leiden tot verlies van je uitgeleende activa. Ook bij re-staking ontstaat er een hefboomwerking die het risico verder vergroot. Je moet dus altijd bewust zijn van de risico’s die gepaard gaan met staking, en ik raad aan niet al je crypto te staken.”
Een ander groot risico van crypto staken is de volatiliteit van de cryptomunt zelf. Hoewel stakers beloningen verdienen in de vorm van extra munten, kan de waarde van die munten sterk schommelen. Als de marktwaarde van de gestakete munt daalt, kan de beloning aan waarde verliezen, en kunt u zelfs minder overhouden dan u oorspronkelijk had geïnvesteerd, ondanks de staking-beloningen.
Waar kan ik crypto staken?
BROEKMANS. “Je kunt aan staking doen via een exchange als Kraken, waar het veilig kan gebeuren. Kraken biedt geen re-staking aan, wat het veiliger maakt dan sommige andere platformen. Een andere veilige optie is om te staken via een hardware wallet zoals Ledger. Dat biedt extra beveiliging omdat je je crypto niet op een exchange hoeft te laten staan, wat het risico op hacks en faillissementen vermindert. Daarnaast ben ik er ook sterk van overtuigd dat banken die vorm van sparen zullen faciliteren, waarbij zij zullen fungeren als bewaarder van het vermogen.”
Fiscus
Hoe kijkt de Belgische fiscus naar crypto-staking?
THOMAS SPAAS (crypto-advocaat). “Inkomsten uit staking moeten meestal worden aangegeven bij de fiscus. Hoewel de fiscale behandeling van die inkomsten nog in ontwikkeling is, worden ze doorgaans aangemerkt als roerend inkomen en belast tegen 30 procent. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunnen ze onder de categorie ‘divers inkomen’ vallen, waarvoor een belastingtarief van 33 procent geldt. Belastingplichtigen moeten die inkomsten opnemen in hun jaarlijkse aangifte, waarbij de juiste kwalificatie afhangt van de specifieke situatie. In sommige specifieke gevallen – wanneer de rendementen erg klein zijn en staking geen substantiële inkomstenbron vormt, bijvoorbeeld – ben je vrijgesteld.”
Verschillende consensusmechanismen
Bij Proof of Work (PoW), zoals gebruikt door bitcoin, lossen krachtige computers complexe wiskundige puzzels op om transacties te valideren en nieuwe munten te creëren. Dat proces kost veel energie en rekenkracht.
Bij Proof of Stake (PoS) worden transacties gevalideerd door mensen die hun cryptomunten vastzetten (staken) in het netwerk. In plaats van rekenkracht is hier het aantal ingezette munten belangrijk: hoe meer je staket, hoe groter je kans om nieuwe blokken te valideren en beloningen te verdienen. PoS is energiezuiniger en maakt staking mogelijk als alternatief voor het energie-intensieve minen in PoW-systemen. Voorbeelden van PoS-blockchains zijn: ethereum, solana, cardano en polkadot.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier