We vrezen dat het vet weer minstens voor even van de soep is voor de Amerikaanse sterindex S&P 500 en dat die de komende weken en maanden opnieuw zal terugvallen.
De westerse aandelenmarkten, en de Amerikaanse beurzen in het bijzonder, maken begin april een forse duik toen Donald Trump in de rozentuin van het Witte Huis zijn notoire en inmiddels historische tabel met torenhoge importtarieven toonde. De aankondiging zond een schok door de markten en deed de Amerikaanse sterindex S&P 500 terugvallen tot 5.000 punten, terwijl die het jaar nog had ingezet rond 6.000 punten en in februari een piek had gezet rond 6.150 punten.
Intussen heeft de Amerikaanse president een pauze ingelast in de handelsoorlog, eerst met de rest van de wereld en daarna met aartsrivaal China. Dat heeft Wall Street de voorbije zes weken fors doen herstellen. Maar het gaat enkel om een pauze. Er is niets opgelost. De Verenigde Staten hebben enkel een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk ondertekend, en mogelijk volgt er binnenkort nog een met India. Voor het overige blijft het afwachten of en wanneer er bijkomende deals worden gesloten. De belangrijkste zijn uiteraard die met de Europese Unie en China.
Daarnaast kijken Amerikaanse beleggers verlekkerd uit naar de belastingverlagingen die de Trump-administratie weldra zal aankondigen. Die moeten de negatieve gevolgen van de handelsoorlog voor de Amerikaanse economie compenseren. Alleen mogen we niet blind zijn voor wat zich op de Amerikaanse obligatiemarkten afspeelt. De langetermijnrente blijft relatief hoog en de dertigjarige rente op Treasury’s ligt in de buurt van 5 procent, dicht bij het hoogste peil van de afgelopen vijftien jaar. Enkel in 2023 lag die rente nog wat hoger, maar toen was er een torenhoge inflatie. Dat is niet meer het geval. De obligatiemarkt verwacht dus een herneming van de inflatie en/of maakt zich zorgen over het bijzonder hoge begrotingstekort en de schijnbaar onstuitbare klim van de Amerikaanse overheidsschuld. Dat Moody’s de hoogste kredietrating van de Verenigde Staten introk, was weliswaar symbolisch, maar daarom niet minder betekenisvol.
Veel vooraanstaande economen en opiniemakers waarschuwen voor de tikkende tijdbom die ontstaat als Trump en het Congres doorzetten met de tarievenoorlog en hun plannen voor belastingverlagingen. Ook Michael Bloomberg mengde zich opnieuw in het debat. Hij vreest dat de schuldgraad van de Verenigde Staten zal oplopen tot 125 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en dat investeerders dan hogere rentes zullen eisen.
Herstel in gevaar
We vrezen dan ook dat het vet weer minstens voor even van de soep is voor de Amerikaanse sterindex en dat die de komende weken en maanden opnieuw zal terugvallen. De herstelbeweging is te snel gegaan, temeer omdat Trump onzekerheid en twijfel in het systeem heeft gebracht, de langetermijnrente hoog blijft en we mogelijk in het tweede kwartaal toch de negatieve impact van het beleid op de bedrijfsresultaten zullen zien. 23 keer de verwachte winst betalen op indexniveau laat geen ruimte voor teleurstelling.
We sluiten dan ook niet uit dat de S&P 500 opnieuw de bodem van begin april test. Laten we toch maar rekening houden met een correctie van zo’n 10 procent richting de zomer op Wall Street. En uiteraard zullen de Europese beurzen dan ook niet vrolijk verder stijgen.