Beleggingstip van de week: WisdomTree Physical Palladium
Na jaren van achterblijvende prestaties lijkt platina klaar voor een comeback, aangedreven door mondiale investeringen in duurzame energie, een opkomende inflatiecyclus en een versnelde grondstoffenstierenmarkt.
Platina wordt vaak gezien als het kleinere en minder bekende broertje van goud, maar dat beeld doet het edelmetaal tekort. Platina is veel zeldzamer dan goud. Waar de wereldwijde jaarlijkse productie van goud 3.500 ton bedraagt, blijft die van platina steken op slechts 255 ton. Dat maakt platina een van de zeldzaamste metalen op aarde. Door die schaarste reageert de prijs van platina gevoeliger op economische en technologische veranderingen dan die van goud, wat het een intrigerend edelmetaal maakt met unieke eigenschappen.
De afgelopen zestien jaar waren zwaar voor platina. In 2008 bereikte de prijs een record van 2.250 dollar per troyounce. Sindsdien heeft het edelmetaal een enorme daling doorgemaakt, tot het huidige niveau van slechts 964 dollar. Goud kende in dezelfde periode een heel andere prijsontwikkeling. Op het piekmoment van platina in 2008 stond de goudprijs op 965 dollar. Vandaag is goud gestegen naar 2.700 dollar per troyounce, waarmee platina relatief gezien verder achterblijft dan ooit tevoren.
Historisch gezien was platina vaak duurder dan goud, in sommige periodes zelfs ruim dubbel zo duur. Zou die verhouding ooit terugkeren, dan zou de prijs van platina kunnen stijgen tot 5.400 dollar per troyounce bij gelijkblijvende prijzen voor goud. Hoewel dat misschien vergezocht lijkt, is het niet zo ondenkbaar. Voor zo’n rally van honderden procenten zijn er twee belangrijke voorwaarden.
De eerste is een nieuwe grootschalige toepassing die de vraag naar platina significant verhoogt. Daar lijkt waterstoftechnologie een veelbelovende kandidaat te zijn. In die technologie zijn brandstofcellen en elektrolyzers sterk afhankelijk van de unieke chemische en fysische eigenschappen van platina. In brandstofcellen fungeert platina als katalysator voor efficiënte energieconversie. In elektrolyzers wordt platina gebruikt bij het splitsen van water in waterstof en zuurstof. De waterstofmarkt groeit snel. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt dat waterstof tegen 2050 goed zal zijn voor 10 tot 12 procent van de wereldwijde energiemix. Die groei wordt aangewakkerd door wereldwijde inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Waterstof wordt gezien als dé brandstof van de toekomst, met toepassingen in sectoren zoals zwaar transport, luchtvaart en energieopslag. Hoewel wetenschappers proberen het gebruik van platina in brandstofcellen te minimaliseren, zal de groeiende schaal van waterstoftoepassingen waarschijnlijk zorgen voor een nettotoename van de vraag naar het edelmetaal.
De tweede voorwaarde voor een substantiële prijsstijging is een stierenmarkt voor grondstoffen. Die kan de komende jaren opnieuw aangewakkerd worden als de Amerikaanse overheid een nieuwe inflatiegolf veroorzaakt. Edelmetalen zoals platina en zilver presteren vaak beter dan goud tijdens zulke markten.
Conclusie
Na jaren van achterblijvende prestaties lijkt platina klaar voor een comeback, aangedreven door mondiale investeringen in duurzame energie, een opkomende inflatiecyclus en een versnelde grondstoffenstierenmarkt. Voor ons is de beste mogelijke manier om onrechtstreeks in platina te beleggen de tracker WisdomTree Physical Platinum. De jaarlijkse kosten met 0,49 procent liggen iets hoger dan die van andere edelmetaaltrackers, maar dat is logisch, gezien de kleine(re) markt en het verwachte koerspotentieel.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 85,93 dollar
Ticker: PHPT LN
ISIN-code: JE00B1VS2W53
Markt: Londen
Beurskapitalisatie: 550,9 miljoen dollar
K/w 2023: –
Verwachte k/w 2024: –
Koersverschil 12 maanden: +1%
Koersverschil sinds jaarbegin: -1%
Dividendrendement: –
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier