Beleggingstip van de week: iShares MSCI Core Japan ETF
Japanse aandelen zullen de komende jaren met katalysatoren te maken krijgen, die niets met Europese aandelen te maken hebben.
Sinds januari 1982 staat de gemiddelde CAPE (Cyclically Adjusted Price-to-Earnings-ratio) in Japan op 42. Een schril contrast met het Europese gemiddelde van 20. Nu is het verschil stukken kleiner: de huidige CAPE in Japan is 22, terwijl de CAPE in Europa op gemiddeld 20 staat. Dat betekent niet dat aandelen in Europa en Japan ongeveer dezelfde waardering hebben, en dus ongeveer dezelfde rendementen zullen opleveren. Dat komt onder andere door het verschil in sectorgroottes. In de MSCI Europe zijn banken de grootste sector, met een aandeel van 10 procent, in Japan de auto-industrie, met een aandeel van 7 procent.
Japanse aandelen zullen de komende jaren met katalysatoren te maken krijgen, die niets met Europese aandelen te maken hebben. De cijfers tonen aan dat Japan goedkoop is. Het is belangrijk te kijken of daar een reden of katalysator voor is.
De eerste katalysator is de rente. Ze zullen nooit meer onder 0 procent duiken, wat betekent dat schulden en bezittingen weer belangrijk worden. In Europa zijn de schulden 74 procent hoger dan de cash op balans, terwijl de schulden in Japan juist 11 procent lager zijn. Dat toont aan dat het Japanse beursgenoteerde bedrijfsleven een stuk gezonder is dan het Europese. Het betekent ook dat de rente positief is voor Japanse bedrijven, en negatief voor Europese. En als het bedrijfsleven gezonder is, is er in Japan meer ruimte voor het inkopen van eigen aandelen. In Japan is dat wel minder gestroomlijnd dan in Europa, of de Verenigde Staten. Al is een ommekeer nabij: in 2021 is de nieuwe Corporate Governance Code ingevoerd in Japan. Daarmee wil het land de langetermijnwaarde van bedrijven en de betrokkenheid tussen investeerders en bedrijven vergroten. Deze code, samen met de Stewardship Code, moedigt genoteerde bedrijven aan initiatieven te ontplooien die gericht zijn op het verhogen van hun middellange- tot langetermijnwaarde. Broodnodige ontwikkelingen, want Japanse bedrijven worden traditioneel niet gerund om aandeelhouderswaarde te creëren.
In 2023 deed de Tokyo Stock Exchange (TSE) daar nog een schepje bovenop en riep het bedrijven op zich te richten op het bereiken van duurzame groei en het verbeteren van de bedrijfswaarde. De TSE richtte zich specifiek op bedrijven met een prijs-boekwaardeverhouding van minder dan 1, wat suggereert dat de markt die bedrijven waardeert onder de waarde van hun activa. De TSE moedigt bedrijven ook aan plannen te maken om hun waardering te verbeteren, door te focussen op de kosten van kapitaal en de aandelenprijs. Bedrijven worden geacht hun plannen binnen een jaar aan te kondigen en ze jaarlijks te vernieuwen.
Blootstelling aan Japan kan verder aantrekkelijk zijn door de verschuiving van de machtsverhoudingen in de wereld. Daardoor kan het belang van Japan toenemen. In Japan vinden we bovendien het minste verzet tegen de opkomst van artificiële intelligentie (AI). De reden is de krimp van de Japanse bevolking. Japan laat nauwelijks migranten toe, en ziet de vergrijzing sterk toenemen. AI kan dan een welkome oplossing zijn. Deze extra ruimte voor ontwikkeling van AI zal goed uitpakken voor de marge van het Japanse bedrijfsleven. Tot slot moeten we ook niet vergeten dat Warren Buffett de afgelopen jaren aanzienlijke beleggingen heeft gedaan in Japan.
Conclusie
De lage (relatieve) waarderingen en het overschot aan katalysatoren voor een hogere waardering hebben afgelopen week de doorslag gegeven om de tracker iShares Core MSCI Japan ETF te promoveren tot tip van de week.
Advies: koopwaardig
Risico: laag
Rating: 1A
Koers: 48,38 euro
Ticker: IJPA NA
ISIN-code: IE00B4L5YX21
Markt: Euronext Amsterdam
Beurskapitalisatie: 5,078 miljard dollar
Verwachte k/w 2023: –
Verwachte k/w 2024: –
Koersverschil 12 maanden: +20%
Koersverschil sinds jaarbegin: +5%
Dividendrendement: –
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier