Suikerprijs onder druk
De internationale markt wordt overspoeld met suiker. Een prijsherstel kan nog enkele maanden op zich laten wachten, maar kan evengoed al binnen een paar weken op gang komen.
De prijs van een pond suiker is in het eerste kwartaal gedaald met 19 procent, het laagste niveau sinds september 2015. De oorzaak van de malaise op de wereldwijde suikermarkt moet in de eerste plaats worden gezocht aan de aanbodzijde: de internationale markt wordt overspoeld met suiker. India is ‘s werelds grootste verbruiker en moet normaal suiker importeren. Maar door de opeenvolgende goede oogsten kampt het land met een overaanbod.
Daardoor zal het dit oogstjaar 2 miljoen ton suiker exporteren en volgend jaar zelfs 4 à 5 miljoen ton. Ook Thailand stevent af op een recordoogst. De Europese Commissie heeft vorig jaar de productiequota voor suiker afgeschaft. Daardoor zal de Europese suikeroogst dit jaar met ruim een vijfde toenemen en zal de Europese Unie voor het eerst sinds lang weer suiker exporteren.
Het enige lichtpuntje komt van Brazilië, de grootste suikerproducent. Door de sterk gestegen olieprijs zal dat land dit jaar meer ruwe suiker omzetten in ethanol (biobrandstof). Het grootste deel daarvan is bestemd voor de binnenlandse markt. Rabobank schat het aanbodoverschot in het lopende oogstjaar op 7,6 miljoen ton, tegenover een eerdere prognose van 4,3 miljoen ton.
Bodemvorming
Toch denken we dat heel wat slecht nieuws al in de prijzen verrekend zit. Over een periode van meerdere decennia zien we op de prijsgrafiek steeds hogere bodems. Daarbij valt de demografische evolutie samen met de toenemende suikerconsumptie. Zoals bij alle landbouwgrondstoffen geldt ook bij suiker dat lage prijzen de beste remedie zijn tegen lage prijzen. Een aanbodoverschot kan heel snel omslaan in een tekort.
In de zomer van 2015 bodemde de suikerprijs iets boven 10 dollarcent per pond. Tegen oktober 2016 was de suikerprijs al opnieuw ruim verdubbeld naar bijna 24 dollarcent per pond. Een prijsherstel kan nog enkele maanden op zich laten wachten, maar kan evengoed al binnen een paar weken op gang komen, als het aantal shortposities niet langer meer toeneemt. Vanaf het huidige prijsniveau is het neerwaartse risico stilaan beperkt.
Trackers
De Sugar ETC van uitgever ETF Securities schaduwt de evolutie van de suikerprijs via de Bloomberg Sugar Sub-index. Die tracker met ticker SUGA noteert in verschillende valuta, maar de ISIN-code is wel steeds dezelfde (GB00B15KY658). De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,49 procent.
Er noteren nog twee alternatieven op de New York Stock Exchange. De iPath Bloomberg Sugar subindex (SGG) en de Teucrium Sugar ETF (CANE) hanteren wel hogere beheerskosten, respectievelijk 0,75 en 1 procent.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier