Standard Chartered
De bank van de opkomende markten
De Britse grootbank Standard Chartered (1447 pence; beurs van Londen, ticker STAN; 35,5 miljard GBP beurskapitalisatie; ISIN-code GB0004082847) maakt geen geheim van zijn ambitie: de beste internationale bank te zijn voor wie in Azië, Afrika en het Midden-Oosten bankzaken wil doen (voor particulieren en bedrijven, zelfs grote internationale bedrijven). De shirtsponsor van de populaire voetbalclub Liverpool haalde vorig jaar dan ook 88% van de operationele inkomsten uit Azië, Afrika en het Midden-Oosten en is dus duidelijk een play op de groei van het bankwezen op die (groei)continenten. De bank heeft 89.000 medewerkers en opereert in 68 landen. Het is een fusie uit 1969 van The Chartered Bank, gericht op Azië, en Standard Bank met een focus op Afrika. De strategie is vooreerst om te focussen op het ‘basisbankieren’, typisch voor de opkomende landen: ervoor zorgen dat de mensen een rekening openen, hun spaarcenten erop plaatsen en een lening kunnen afsluiten. Daarnaast wil Standard Chartered een modelbank zijn voor bedrijven die handel willen drijven in die groeilanden. Ook voor multinationals die vaak complexe businesstransacties moeten afsluiten en waar de internationale knowhow en ervaring van Standard Chartered hen erg goed van pas komen.
De nadruk ligt op organische groei, zowel in de grote als de kleinere landen. Vanuit een langetermijnperspectief wordt in een bepaald land klein en geleidelijk begonnen om dan de business verder op te bouwen en voor een goede mix van inkomstenbronnen te zorgen. Zelfs die strategie kan op een aantal jaren tijd toch spectaculaire resultaten geven in landen met een hoog groeiritme. In 2003 haalde Standard Chartered voor 21 miljoen USD inkomsten uit Nigeria; vorig jaar waren dat er al 258 miljoen USD. Op het Chinese vasteland (zonder Hongkong en Taiwan) beschikte men in 2003 over amper 14 vestigingen met 409 medewerkers en 44 miljoen USD aan inkomsten. In 2012 was dat opgelopen tot 1 miljard USD inkomsten, behaald door intussen 8500 werknemers verspreid over meer dan 100 kantoren in meer dan 25 grootsteden.
De groei is overigens niet alleen spectaculair in landen waar de aanwezigheid tien jaar geleden nog beperkt was. Tien jaar geleden stond Hongkong met 1,4 miljard USD voor 29% van de groepsinkomsten. Vorig jaar was dat percentage gezakt naar 18%, maar de inkomsten waren wel met zowat 150% gestegen, naar 3,4 miljard USD. Het mag dan ook niet verwonderen dat 2012 het tiende opeenvolgende jaar was van toenemende inkomsten, winsten en dividenden. De gemiddelde jaarlijkse groei zat zelfs in de buurt van 15%.
Het hoeft geen betoog dat dit groeiritme het komende decennium niet vol te houden is. Standard Chartered wordt groter en groter en dan is het automatisch moeilijker en moeilijker. Daarnaast is er de groeivertraging in een aantal landen, zoals China. In de eerste 6 maanden bedroeg de groei van de winst per aandeel dan ook slechts 5% en dat verklaart mede waarom het aandeel in de buurt van het laagste peil van de jongste jaren noteert. Maar net als Standard Chartered zelf zijn we ervan overtuigd dat de instelling in de juiste markten zit en dat aan de groei nog lang geen einde is gekomen. In 2010 leefde 29% van de wereldwijde middenklasse in Azië, en volgens prognoses zal dat in 2030 liefst 66% zijn. Bovendien is het een solide bank met ratio’s die beduidend boven het Europees gemiddelde uitkomen, een hoger dan gemiddeld rendement op eigen vermogen haalt en een bovengemiddeld groeiprofiel heeft. Tegen amper 10 keer de verwachte winst voor dit jaar beklemtoont de markt te zeer de vertraagde groei op korte termijn. We nemen het aandeel op in onze checklist met het advies ‘koopwaardig’ (rating 1B). Het geeft ons ook meteen de kans om een aankooporder voor de voorbeeldportefeuille te leggen.
Flash
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier