Sell in May and go away: verkopen of toch kopen in mei?

SELL IN MAY © Getty Images/Zoonar RF
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het gezegde “Sell in May and go away, but remember to come back in September” is een van de bekendste beurswijsheden.

De oorsprong van dat gezegde ligt in de Britse financiële wereld, waar het vroeger luidde: “Sell in May and go away, and come back on St. Leger’s Day.” Op die dag in september vond een beroemde paardenrace plaats, traditioneel het moment waarop de Londense elite terugkeerde van vakantie en het beursleven opnieuw op gang kwam.

Het gezegde suggereert dat er een bepaalde beurscyclus door het jaar is en dat het verstandig kan zijn in mei je aandelen van de hand te doen en pas in september opnieuw in de markt te stappen. Die strategie is gebaseerd op historische trends die uitwijzen dat de aandelenmarkten in de zomermaanden gemiddeld minder goed presteren.

Uit data voor Wall Street die teruggaan tot het einde van de negentiende eeuw blijkt dat de periode mei-augustus gemiddeld een rendement van 0 tot 1,9 procent oplevert. Dat is hoe dan ook minder dan in de periode september-april, waar de gemiddelde rendementen over dezelfde periode tussen 6 en 7 procent schommelen.

Toch is het absoluut geen wetmatigheid dat de periode mei-augustus steevast teleurstellend zijn voor aandelenbeleggers. Integendeel, over een periode van meer dan honderd jaar zagen we in slechts 40 procent van de jaren negatieve rendementen van mei tot augustus, terwijl 28 procent van de beursjaren negatieve returns opleveren. Of dus gemiddeld twee slechte zomers op vijf jaar, tegenover iets meer dan één slecht beursjaar om de vier jaar. Er zijn dus heus wel beurszomers die prima verlopen. In het jargon heten die ‘campingrally’s’.

Belangrijk inflectiepunt

Maar wat mogen we dit jaar verwachten na de bijzonder turbulente periode die we achter de rug hebben? Vooral de eerste helft van april was extreem volatiel, nadat de Amerikaanse president Donald Trump op Liberation Day veel hogere importtarieven had afgekondigd dan was verwacht. In de tweede helft van april, nadat Trump een adempauze van negentig dagen had ingelast, probeerden de beurzen te herstellen. Daar slagen ze ook wel deels in. Al is de schade nog niet volledig uitgewist.

We verwachten een leerrijke maand mei. De omvang en de snelheid van het herstel zullen ons meer vertellen over de rest van het jaar. Blijft de Amerikaanse sterindex S&P 500 het moeilijk hebben om de herstelbeweging boven 5.800 à 5.900 punten te tillen, dan stijgen de kansen nog dat de piek op 6.150 punten in februari nog enige tijd zal standhouden. Dat is volgens ons nog altijd het meest waarschijnlijke scenario. De kans is daarbij reëel dat we vrij snel terug richting 5.000 punten evolueren, en dan wordt het heel riskant. Pas als de vorige bodem van begin april wordt doorbroken, gaan we er echt van uit dat de berenmarkt het heeft overgenomen.

Mildert Trump zijn toon om aan zijn populariteit te werken, of sluit hij hier en daar een deal, dan kunnen we nog voor de zomer nieuwe recordniveaus zien op de Amerikaanse beurzen, en was de beginfase van april nog altijd vals alarm. De slotsom is dan ook dat mei ons wellicht een indicatie zal geven of we de rest van het jaar voor een koop- of een verkoopmoment staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content