Recordprijzen voor koper zijn niet uit te sluiten

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We geven al geruime tijd aan dat we voor de volgende jaren positief zijn over grondstoffen in het algemeen en over koper in het bijzonder. Nu is er meer aan de hand.

De prijs hangt in de eerste plaats af van de vraag- en aanbodsituatie op de lange termijn. Voor het komende decennium verwachten we een stijgende vraag naar koper door de megatrends van elektrificatie, alternatieve energie (zonne-panelen en windturbines) en artificiële intelligentie (datacenters). Tegen 2035 kan de vraag zo’n 70 procent hoger liggen dan vandaag.

Aan de aanbodzijde is de toestand precair. Er worden nog amper nieuwe mijnen geopend door een gebrek aan investeringen in nieuwe capaciteit. Bestaande mijnen krijgen het steeds moeilijker om hun productieverwachtingen te halen. Als dan nog eens een belangrijke nieuwe mijn – Cobre Panama van First Quantum Minerals, goed voor 1,5 procent van de wereldproductie – wordt gesloten onder druk van straatprotest, dreigt er de komende jaren een stevige kloof tussen de vraag en het aanbod te ontstaan.

Dat betekent niet dat de koperprijs voortdurend op een hoog peil heeft gestaan. Met ups en downs draaien we al enkele jaren rond 5 dollar per pond of 10.000 tot 11.000 dollar per ton. China is ongeveer goed voor de helft van de wereldvraag naar kopen, maar de Chinese economie verkeert de jongste jaren niet in topvorm. Er was dus geen schaarste op de markt. Tot voor kort.

Spanningen

Er is meer aan de hand. Specialisten, zoals Nick Snowdon van Goldman Sachs en Kostas Bintas van Mercuria, sluiten een nieuw record voor de koperprijs niet uit. Bintas mikt op 12.000 tot 13.000 dollar per ton (5,5 tot 6 dollar per pond), Snowdon gaat zelfs tot 15.000 dollar per ton (6,8 dollar per pond). Ze vrezen schaarste op de kopermarkt.

De Amerikaanse president Donald Trump ligt aan de basis van de spanning op de kopermarkt. Hij stelde al invoerheffingen op staal en aluminium in en hij heeft al meermals gehint dat er weldra ook heffingen op koper komen. De tarievendreiging heeft een grootschalige verhuis van kopervoorraden richting de Verenigde Staten in gang gezet. De opslagplaatsen voor koper in London Metals Exchange (LME) lopen leeg, terwijl die in de Chicago Mercantile Exchange (CME) vollopen in anticipatie op de tarieven. Maar liefst 500.000 ton koper per maand zou momenteel worden verscheept richting de VS, terwijl dat in normale tijden slechts 70.000 ton is. Dat zorgt voor een nooit eerder gezien prijsverschil tussen de CME en de LME van 1.500 dollar per ton of bijna 0,70 dollar per pond.

Voor het eerst in jaren dreigen de Amerikaanse kopers vanuit financiële overwegingen in conflict te komen met de reguliere Chinese kopers. Op de markt in Sjanghai is er op de koperprijs sprake van een serieuze backwardation, wat wil zeggen dat de spotprijs beduidend hoger ligt dan de contractprijs op één jaar. Dat is een weerspiegeling van de spanningen op de kopermarkt. Wil Trump onder meer Canada (samen met Chili de grootste koperexporteur naar de VS) straffen, dan kan de koperprijs weleens oplopen richting recordniveaus. Wie op de koperprijs wil inspelen, kan terecht bij de ETF WisdomTree Copper (ISIN-code GB00B15KXQ89).

Doe mee aan de Trends Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content