Positief voor cacao
De prijs van cacao schommelt nu al bijna drie jaar in een prijsvork van 2600 tot 3400 USD per ton. West-Afrika krijgt met droogte te kampen, wat de cacaoprijs in de kaart zou moeten spelen. We wijzen wel op de hoge volatiliteit bij cacao.
Cacao wordt zowel in Londen als in New York verhandeld op de IntercontinentalExchange of ICE. Contractspecificaties (grootte en kwaliteit) en de marktstructuur (contractmaanden) zijn op beide plaatsen identiek, enkel de valuta waarin de contracten worden uitgedrukt verschilt. In Londen is dit het Brits ponde (GBP) en in New York uiteraard de dollar (USD).
Al drie jaar vrij stabiel
Na de brexit-stemming zakte de waarde van de GBP tegenover een korf van andere valuta naar het laagste niveau in meer dan 30 jaar. Tegelijk klom de cacaoprijs in GBP naar een nieuw hoogtepunt. Dit was uiteraard puur valutagebonden en had niets met de fundamentele situatie bij cacao te maken. De vorige piek dateert van begin 2011 toen de burgeroorlog in Ivoorkust en het daarmee gepaard gaande exportverbod de prijs boven 3800 USD per ton stuwde. Nog datzelfde jaar, in december, was de cacaoprijs al ruim gehalveerd ten opzichte van het recordniveau. Uitgedrukt in USD schommelt de cacaoprijs nu al bijna drie jaar in een prijsvork van 2600 tot 3400 USD per ton.
Cacao wordt in de gebieden rond de evenaar geteeld. Belangrijke productiegebieden zijn West-Afrika (Ivoorkust en Ghana), Zuidoost-Azië (Indonesië, Maleisië), Brazilië en een deel van Midden-Amerika. Qua volumes legt West-Afrika het grootste gewicht in de schaal. Er is zowel een tussentijdse oogst (mei tot augustus) als een grote oogst die in de late herfst van start gaat en tot het voorjaar duurt. Door de impact van het El Niño-weerfenomeen kreeg West-Afrika met droger weer dan gewoonlijk af te rekenen. Daardoor zal de opbrengst van de tussentijdse oogst ongeveer 10% lager uitkomen. Intussen is ook duidelijk dat de kwaliteit van de cacaobonen ondermaats is (lager vetgehalte).
Grote oogst
In anticipatie op die lagere opbrengst klom de cacaoprijs op de ICE zowel in mei als in juni naar de bovenkant van de eerder vernoemde prijsvork. De jongste weken kalfde de cacaoprijs terug af. De aandacht van de markt verschuift stilaan naar de ‘grote’ oogst die vanaf oktober/november op de markt komt. Er wordt gehoopt dat het weer zich intussen zal normaliseren, net als de opbrengst. Bijkomend negatief element is de bezorgdheid over de lagere chocoladeconsumptie. Barry Callebaut, de grootste verwerker van cacaobonen ter wereld, meldde vorige maand op basis van cijfers van marktonderzoeker Nielsen dat de globale chocoladeverkoop in de negen maanden tot mei met 2% was afgenomen. De achteruitgang was het grootst op het Amerikaanse continent (-3,3%), gevolgd door Azië (-2,1%) en Europa, het Midden-Oosten en Afrika (-1,2%).
De verwerking van cacaobonen scheert wel hoge toppen. De European Cocoa Association (ECA) liet weten dat in Europa in het tweede kwartaal bijna 325.000 ton cacaobonen werden verwerkt. Dit is 4,9% meer dan een jaar eerder en het hoogste cijfer in vijf jaar! Dit heeft verschillende oorzaken. Cacaobonen worden verwerkt tot cacaoboter. Het prijsverschil tussen beide bepaalt in hoeverre het interessant is om cacaobonen te verwerken. De marges liggen op dit moment vrij hoog want de voorraden cacaoboter zijn momenteel aan de lage kant. Een ander element is de prijsstructuur van de termijncontracten. Cacao is op dit moment in backwardation, wat betekent dat termijncontracten met een latere afloopdatum goedkoper zijn. Dit impliceert dat het duur is om cacaobonen op te slaan want ze worden met het verstrijken van de tijd minder waard. Het is bijgevolg interessanter om ze te verwerken tot cacaoboter. Backwardation is eveneens een signaal dat een premie wordt betaald voor onmiddellijke levering. Na de tegenvallende oogsten zijn de voorraden gedaald. Een andere wildcard voor cacao is het La Niña-weerfenomeen, het tegenovergestelde van El Niño. Het Amerikaanse Climate Prediction Center schat de kans dat zich tijdens de komende winterperiode in het noordelijk halfrond een La Niña ontwikkelt op 55 tot 60%. Dit zou voor hevige regenval kunnen zorgen in Zuidoost-Azië en extreme droogte in Brazilië.
Drie turbo’s
Backwardation is echter wel een zegen voor beleggers in termijncontracten, hetzij direct via hefboomproducten of indirect via trackers. Commerzbank biedt op dit moment drie turbo long aan op cacao. Die noteren op Euronext en de onderliggende waarde is het termijncontract voor levering in september, dat in USD noteert. We wijzen wel op de hoge volatiliteit bij cacao. Zo was er op de eerste handelsdag van augustus een verschil van 4% tussen de hoogste en de laagste koers. Bij turbo’s kan dit naargelang de hefboom nog veel hoger oplopen.
Cacao Future Turbo long (laag risico)
Isin-code : DE000CK4YWU7
Munt : EUR
Financieringsniveau : 2205,79
Referentieprijs : 2889,5
Stoploss : 2270
Hefboom : 4,2
Koers : 6,07/6,1
Deze turbo long is de meest defensieve uit het aanbod met een verschil van 27% tussen de stoploss en de referentieprijs.
Cacao Future Turbo long (gemiddeld risico)
Isin-code : DE000CN6KS04
Munt : EUR
Financieringsniveau : 2412,99
Referentieprijs : 2889,5
Stoploss : 2480
Hefboom : 6
Koers : 4,23/4,26
Bij deze turbo long is het verschil tussen de actuele cacaoprijs en de stoploss teruggelopen naar 16,5%.
Cacao Future Turbo long (hoog risico)
Isin-code : DE000CZ7DM44
Munt : EUR
Financieringsniveau : 2623,66
Referentieprijs : 2889,5
Stoploss : 2700
Hefboom : 10,8
Koers : 2,34/2,37
Dit is de meest agressieve turbo long uit het aanbod met een stoploss die zich op dit moment amper 7% onder de actuele cacaoprijs bevindt.
Streamer: We wijzen wel op de hoge volatiliteit bij cacao
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier