Pessimisme over zilver
De prijs van een troy ounce zilver daalde deze maand voor het eerst sinds 2010 onder 17 USD.
Na bijna tien maanden in 2014 is zilver goed op weg om, net als vorig jaar, met de bedenkelijke eer van slechtst presterende edelmetaal te gaan lopen. Na de prijsdaling met 36% in 2014 moest zilver (in USD) sinds begin dit jaar al bijna 11% inleveren.
Eerder deze maand daalde de prijs van een troy ounce zilver voor het eerst sinds 2010 onder 17 USD. Dat brengt de achteruitgang sinds de top van juli op 22%. De zilverprijs is historisch sterk gecorreleerd met die van goud, maar zilver is wel een stuk volatieler. Door de relatief slechtere prestatie is de goud-zilverratio intussen toegenomen tot 71, het hoogste niveau in vijf jaar. Drie maanden geleden bedroeg de verhouding tussen beide metalen nog 62 en in 2011 was dit op een bepaald ogenblik zelfs maar 32.
Het sentiment bij analisten investeerders ten aanzien van zilver is vrij pessimistisch. Zo voorziet beurshuis Natixis in haar meest recente rapport over de edelmetalen een gemiddelde zilverprijs van 15,8 USD in 2015. Het daaropvolgende jaar zou nauwelijks beterschap bieden, met een gemiddelde van 16,2 USD. BMO Capital Markets is iets optimistischer met een verwachte zilverprijs van 17,5 en 19,5 USD in 2015 en 2016.
Toch aanbodtekort
De Britse edelmetalenconsultant Metals Focus voorziet voor dit jaar opnieuw een aanbodtekort van bijna 30 miljoen troy ounce, na een deficit van 65 miljoen troy ounce in 2013. Maar als het tekort vorig jaar niet tot prijsstijgingen leidde, waarom zou dat dan nu wel het geval zijn? Een eerste reden is dat de mijnproductie stilaan piekt. De edelmetaalanalisten rekenen voor dit jaar op 835,6 miljoen troy ounce, 2% meer dan een jaar eerder. Ook in 2015 zou de mijnproductie nog verder toenemen, tot 850 miljoen troy ounce, om vanaf dan te stabiliseren of zelfs licht te dalen. Mijnbouw staat in voor bijna 80% van het wereldwijde zilveraanbod, dat voor dit jaar op 1,061 miljard troy ounce wordt geschat. Zilver wordt gebruikt in de elektronische sector, voor medische toepassingen en ook in de zogenoemde groene economie (zonnepanelen, zuiveringsinstallaties). Het aandeel van fotografie in de totale vraag daalt steeds verder en bedraagt nog maar 5%.
Flinterdunne marges
Metals Focus schat de gemiddelde totale productiekosten voor zilver op 14,09 USD per troy ounce, 19% minder dan een jaar eerder. Dit cijfer omvat echter ook de kosten van royalty- of streamingbedrijven die hun zilver aan 4 tot 5 USD aankopen en dus het gemiddelde omlaag halen. In de praktijk zijn de winstmarges bij de meeste zilverproducenten aan de huidige prijzen flinterdun of zelfs onbestaande. Daarbovenop komt dat ook de productie van basismetalen afneemt door de vele capaciteitsreducties. Het gevolg is dat ook minder zilver als bijproduct wordt geproduceerd. Daarnaast is er ook de verwachting dat minder gerecycleerd zilver of scrap zal worden aangeboden. Het scrapaanbod is sterk gerelateerd aan de zilverprijs. Op een vierjarig dieptepunt zijn minder aanbieders geneigd gerecycleerd zilver aan te bieden.
Grote keuze
In een volgende bijdrage bekijken we een aantal trackers om in zilver (fysiek en termijncontracten) en gerelateerde aandelen te investeren. Beleggers die via hefboomproducten de prijsevolutie van zilver willen bespelen, hoeven niet verder te kijken dan Euronext. Dankzij een breed aanbod met verschillende hefbomen is er voor elk risicoprofiel wat wils.
BNP Paribas Markets heeft het grootste aanbod, met 16 turbo’s long waarbij de hefboom schommelt tussen 1,6 en 11,6. Bij ING kunt u terecht voor 11 sprinters long met hefbomen tussen 2 en 12,4. Ook ABN Amro Markets heeft nog twee turbo’s long in het aanbod met een stoploss van 3,3 en 6,3. Merk op dat we het hier niet hebben over zogenaamde super-hefboomproducten als Boosters (BNP Paribas/RBS) of BEST Sprinters (ING), waarbij het financieringsniveau gelijk is aan de stoploss en er dus nooit een restwaarde is. Deze producten hebben in regel een hogere hefboom, maar ook een hoger risico. Net zoals bij de andere edelmetalen (zie het artikel over platina van vorige week) is de spotprice de prijsreferentie voor de onderliggende waarde. Een afdekking van het valutarisico is enkel voor relatief grote posities te overwegen.
We bekijken drie scenario’s met respectievelijk een laag, een gemiddeld en een hoog risico.
Zilver Turbo Long (laag risico)
Isin-code: NL0000450245
Munt: EUR
Financieringsniveau: 8,65
Referentieprijs: 17,38
Stoploss: 9,1
Hefboom: 1,99
Koers: 6,87/6,89
Deze turbo long van BNP Paribas Markets is de op één na meest defensieve in het gamma. Het verschil tussen de huidige zilverprijs en de stoploss bedraagt 91%.
Zilver Sprinter long (gemiddeld risico)
Isin-code: NL0009112135
Munt: EUR
Financieringsniveau: 13,55
Referentieprijs: 17,38
Stoploss: 14,3
Hefboom: 4,5
Koers: 3,03/3,05
Deze sprinter long van ING vormt een mooi compromis tussen risico en rendement. Met een verschil van 23% tussen de stoploss en de referentieprijs is de veiligheidsmarge voldoende hoog, terwijl de hefboom van 4,3 nog steeds bijzonder aantrekkelijk is.
Zilver Turbo Long (hoog risico)
Isin-code: NL0009255017
Munt: EUR
Financieringsniveau: 15,62
Referentieprijs: 17,38
Stoploss: 16,1
Hefboom: 8,16
Koers: 1,65/1,67
Deze turbo long is op dit moment de op twee na meest risicovolle uit het gamma van BNP Paribas Markets, met een hefboom van bijna 8,2. De zilverprijs bevindt zich op dit moment 8% boven het stoplossniveau, dat niet zo ver verwijderd ligt van het dieptepunt van eerder deze maand.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier