Pernod Ricard
Aziatische drankengigant
In de wereld van de grote voeding- en drankenmultinationals draait het in hoofdzaak om merken. Op dat gebied voert het Franse sterkedrankenconcern Pernod-Ricard (93,2 EUR; NYSE Euronext Parijs, ticker RI; 23 miljard EUR beurskapitalisatie; ISIN-code FR0000120693) een duidelijke en afgelijnde strategie, met veel aandacht voor het prestige van zijn merken en voor het onderscheid tussen internationale, regionale en lokale merken. Pernod Ricard ontstaat in 1975 uit de fusie van twee Franse bedrijven die gespecialiseerd waren in anijsdranken (Pernod en Ricard). Daarna volgde een hele rist overnames. We onthouden de aankoop van de wijn- en sterkedrankenactiviteit van Seagram in 2001. Daarnaast werd in 2005, samen met Fortune Brands, Allied Domecq overgenomen, waardoor de groep in omvang verdubbelde en ‘s werelds nummer twee in wijnen en spirits werd. Drie jaar later werd daaraan nog de eigenaar (Wines&Spirits) van Absolut-wodka toegevoegd, zodat Pernod Ricard co-wereldmarktleider werd en zich vooral als wereldmarktleider in premium- en prestigemerken in sterke drank profileert.
Door die overnames beschikt de groep over 75 bedrijven op vier continenten, met 36 strategische merken. De helft daarvan zijn sterke lokale merken: vier wijnmerken, waaronder het Australische Jacob’s Creek, en de top 14 van de internationale merken. Twee zijn wereldwijde iconen: Absolut-wodka en Chivas Regal, een scotch. Daarnaast zijn er zeven premiummerken: Ricard-pastis, Ballantine’s-whisky, Jameson-Irish whisky, Havana Club- rum, Beefeater-gin, Malibu- en Kahlua-likeur. Tot slot zijn er ook vijf prestigemerken: Martell-cognac, The Glenlivet- en Royal Salute-whisky, Mumm- en Perrier-Jouët-champagnes.
De twee belangrijkste strategische aandachtspunten bij het management van Pernod Ricard om waarde te creëren, zijn een voortdurende innovatie en een opwaardering van de merken, waarbij het eerste vooral zorgt voor extra omzet en het tweede voor extra marge. Volgens het bedrijf wordt nu 73% van de omzet uit premiummerken gehaald. Vandaar het wereldmarktleiderschap in het hogere segment van de sterkedranken. Deels door een aantal gerichte overnames is Azië en Afrika. Azië is het continent dat de grootste bijdrage levert aan de omzet (39% van de groepsomzet). In tien jaar tijd -tussen 2002 en 2012- is de omzet verzevenvoudigd, tot 3,2 miljard EUR, en de bedrijfswinst (ebit) vertienvoudigd, tot boven 1 miljard EUR. De grootste uitblinkers zijn China (omzet x 27 en ebit x 50), Vietnam (omzet x 21 en ebit x 29), India (omzet x 7 en ebit x 11) en Zuid-Korea (omzet x 7 en ebit x 7).
De ambitie is er marktleider te blijven en steeds meer premiumdranken te verkopen, zodat de marge verder omhoog kan. In volume is de groep zowel voor wodka, cognac als scotch de nummer twee in Azië, maar wel de nummer één in waarde (35% marktwaarde-aandeel in Azië, met 47% in China en India, 36% in Zuid-Korea) door een hogere gemiddelde verkoopprijs. Ondanks de gigantische groei en internationalisering is de onderneming nog een stukje familiaal (13% van de aandelen in handen van Société Paul Ricard), maar ook sinds meerdere jaren is de Belgische holding GBL (Albert Frère; 7,5%) aandeelhouder. De drankengigant laat al meerdere jaren een aanhoudende winstgroei noteren.
Pernod Ricard heeft een stevige positie en een duidelijke strategie in de opkomende landen, in de eerste plaats Azië. Het grootste nadeel van zulke kwaliteitsvolle groeiaandelen is hun waardering. Tegen 18 keer de verwachte winst en een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 13 is het aandeel zeker niet goedkoop, maar ook niet onredelijk in vergelijking met sectorgenoten. Vandaar dat we het advies voorlopig verhogen tot ‘eerste positie’, rating 2B). Het is dan ook wachten op lagere koersen alvorens we een aankooplimiet voor de voorbeeldportefeuille plaatsen.
Flash
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier