Onzekerheid over brexit weegt op Britse pond
De mogelijkheid van een zachte brexit doet het pond herstellen. Het gevaar van een harde afscheiding trekt de waarde van de munt weer naar beneden.
Terugblik op 2018
Het Britse pond heeft in 2018 een volatiel verloop gekend. En dat is niet meer dan normaal. De politieke en financiële onzekerheid over de brexit, de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, weegt op de munt en de economie. De waarde van de Britse munt daalde scherp van april tot september. Maar dan keerde het tij. Tot begin december maakte het pond bijna het hele verlies goed. De economie groeide in 2018, maar het was slechts met een povere 1,4 procent. Dat ligt in de lijn van de hekkensluiters als Italië. De Britse centrale bank verhoogde de rente tot 0,75 procent.
De verwachtingen voor de economie
De economie groeide in 2018 met 1,4 procent. In 2019 ligt de consensus op 1,1 procent. Daarmee zou Groot-Brittannië slechter presteren dan de andere landen van de Europese Unie. Een brexit zonder akkoord zou het Britse bruto binnenlands product (bbp) tegen 2034 in het slechtste geval met 10,7 procent verkleinen. De brexit-deal die premier Theresa May met de EU sloot, zou leiden tot een negatieve impact van 3,9 procent op het bbp in de komende vijftien jaar.
De verwachtingen voor het Britse pond
De Britse munt is de speelbal van de geruchtenmolen. De mogelijkheid van een zachte brexit doet het pond herstellen. Het gevaar van een harde afscheiding trekt de waarde van het pond dan weer naar beneden. Zoals de zaken er nu voor staan, lijken de kansen op een zachte brexit te slinken. Er blijft veel onzekerheid omdat de uitkomst van de aanhoudende brexit-gesprekken wellicht pas binnen enkele maanden duidelijk zal zijn. De geldmarkt loopt vooruit op een no-deal. Een minder erge uitkomst zal het pond dus wel ondersteunen. Anders is het concurrentievoordeel van een lager pond noodzakelijk om de Britse export goedkoper te maken.
Obligaties
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier