Noorse kroon is defensieve favoriet
Als de rente stijgt, kan de Noorse kroon geleidelijk sterker worden ten opzichte van de euro. De munt is al jaren erg stabiel en is goedkoop.
Terugblik op 2018
De Noorse kroon spint ongetwijfeld garen bij de onvrede in de Europese Unie. De Britten blijven kibbelen over de vraag hoe ze de EU gaan verlaten. In Italië stellen al heel wat politici het lidmaatschap ter discussie. Heel die hetze laat Noorwegen koud.
De centrale bank heeft er in september, voor het eerst in zeven jaar, de rente verhoogd van 0,50 naar 0,75 procent. De Noorse kroon krijgt daardoor wat extra rentevoordeel met de euro.
De verwachtingen voor de economie
De inflatie heeft wellicht een hoogtepunt bereikt net boven 3 procent. Vanaf dat niveau kan het langzaam weer naar beneden. De economische fundamenten zijn heel gezond (een lage overheidsschuld van 36% van het bruto binnenlands product). De economische groei bedraagt momenteel 3,3 procent op jaarbasis en versnelt. Er is weinig werkloosheid (slechts 4%). De afhankelijkheid van de olieprijs is de voorbije jaren afgenomen, maar is nog altijd essentieel.
De verwachtingen voor de Noorse kroon
De gouverneur van Norske Bank, Oystein Olsen, is van plan de rente te verhogen, wellicht in het eerste kwartaal van 2019. Maar hij voegt eraan toe dat hij de rente iets trager zal verhogen in 2019 dan hij oorspronkelijk had meegedeeld. De valutamarkt had een snellere verstrakking van het monetair beleid verwacht. De Noorse kroon is sinds midden oktober zelfs wat verzwakt. Maar de verwachting is positief. Als de rente effectief stijgt, kan de Noorse kroon geleidelijk sterker worden ten opzichte van de euro. De munt is al jaren erg stabiel en is goedkoop. Het kan daarom nu een geschikt moment zijn om obligaties in Noorse kroon te kopen als favoriet in de diversificatie van een defensieve obligatieportefeuille. Noorwegen heeft nog altijd een AAA-rating en biedt ongeveer 1,5 procent meer rendement dan een Belgische overheidsobligatie op vijf jaar.
Obligaties
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier