Nieuw-Zeelandse dollar is een stabiele, solide munt
We verwachten geen forse waardedalingen voor de kiwidollar.
Terugblik op 2019
In mei 2019 verlaagde de centrale bank de rente naar 1,5 procent. Begin augustus ging er nog eens 0,50 procent af, wat het huidige niveau brengt op 1 procent. De tienjaarsrente in Nieuw-Zeeland bereikte een nieuw laagterecord. De centrale bank verwacht dat de inflatie rond 2 procent blijft hangen. Nieuw-Zeeland voelt, net als veel andere landen, de gevolgen van de wereldwijde vertraging van de economische groei.
De verwachtingen voor de economie
Beleggers vluchten naar veilige oorden omdat ze ook in Nieuw-Zeeland vrezen voor de impact van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Bovendien denkt de markt dat de centrale bank van Nieuw-Zeeland haar monetair beleid voort zal versoepelen in een poging de economie te ondersteunen. Onder impuls van de jonge vrouwelijke premier, Jacinda Ardern, heeft de Nieuw-Zeelandse regering voor het eerst in de geschiedenis een ‘well being’-begroting opgesteld. Daarin is niet de economische groei prioritair, maar wel het welbevinden van de bevolking. Een spannend experiment. Voor 2020 wordt een groei van 2,5 tot 3 procent verwacht.
De verwachtingen voor Nieuw-Zeelandse dollar
Als de centraal bankiers de rente nog wat verlagen, zal dat een negatieve invloed hebben op de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD). Maar het zal wellicht niet resulteren in een forse waardedaling van de munt tegenover de euro. De waarde van die kiwidollar schommelt al tien jaar binnen een nauwe marge van 1,50 en 1,75 dollar voor een euro. Wellicht wordt dat ook de bandbreedte waarin de Nieuw-Zeelandse dollar de volgende maanden zal bewegen. Gezien de vertragende economie is het onwaarschijnlijk dat de centrale bank de munt al te veel in waarde zou laten stijgen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier