Nieuw-Zeelandse dollar is een goede diversificatie
De Nieuw-Zeelandse dollar noteert 2 procent hoger dan begin dit jaar. Een forse waardestijging van de munt verwachten we niet. Bovendien kan China roet in het eten strooien.
Terugblik op 2018
De economie van Nieuw-Zeeland draait nog beter dan die van het grote buurland Australië. Er zijn erg weinig schulden, er is een mooi begrotingsoverschot en de economische groei wekt afgunst. Vorig jaar tekende het land een economische groei van 4 procent op. De komende drie jaar kan de economie groeien met ongeveer 3 procent op jaarbasis. Net zoals de Australische dollar verzwakte de Nieuw-Zeelandse munt in het derde kwartaal van 2018. Maar het herstel tijdens de laatste twee maanden van het jaar was spectaculair. De centrale bank laat de rente geleidelijk laten zakken, van 3,5 procent midden 2015 tot 1,75 procent. De koers van de Nieuw-Zeelandse dollar schommelt heviger dan die van de Australische munt, omdat de eerste een beperkte liquiditeit heeft door de relatief kleine economie van het land.
De verwachtingen voor de economie
Het eerste kwartaal van 2018 bedroeg de inflatie 1,1 procent, in het tweede kwartaal 1,5 procent en in het derde kwartaal zelfs 1,9 procent. Daarmee kan iedereen leven. Een renteverhoging zit er dus niet in. De centrale bank meldde dat ze de rente zeker tot 2020 stabiel zal houden op 1,75 procent. Die melding deed de munt geen goed, maar het herstel is spectaculair sinds midden oktober.
De verwachtingen voor de Nieuw-Zeelandse dollar
De Nieuw-Zeelandse dollar noteert 2 procent hoger dan begin dit jaar. De Nieuw-Zeelandse centrale bank lijkt daar tevreden mee. Een forse waardestijging van de munt verwachten we daarom niet. Bovendien kan China roet in het eten strooien. Het renteverschil van 2 procent met vergelijkbare obligaties in euro maakt van de Nieuw-Zeelandse dollar een goede diversificatie. Veel meer dan 5 procent van een portefeuille zouden we er voorlopig niet in beleggen.
Obligaties
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier