Danny Reweghs
‘Mei wordt misschien wel een koopjesmaand’
Voor een econoom zal het een vreemd standpunt lijken, maar een marktanalist ziet te veel signalen die erop wijzen dat de beurzen hoger willen, zegt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.
We schetsten al enkele nummers geleden (Trends van 2 april) de titanenstrijd tussen enerzijds covid-19 en de wereldwijde lockdown die een zware recessie in de wereldeconomie zal veroorzaken, en anderzijds de centrale banken, die met de bankencrisis van 2008-2009 nog vers in het geheugen een zware economische crisis en een nieuwe banken-/financiële crisis tot elke prijs willen vermijden.
De Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of Japan enzovoort haalden de ene na de andere bazooka boven, om het financieel systeem overeind te houden. Zowel Fed-voorzitter Jeremy Powell als ECB-topvrouw Christine Lagarde maakte duidelijk dat ‘whatever it takes’ geen loze woorden zijn. In maart kochten de belangrijkste centrale banken voor liefst 1400 miljard dollar aan obligaties op (QE). Daarmee verpulverden ze het vorige maandrecord, van april 2009 (270 miljard dollar).
Dus zagen we in de voorbije maand, na de paniekduik van de beurzen in maart, een haast even indrukwekkend herstel. In de loop van vorige week had het er alle schijn van dat de centrale banken dit gevecht in hun voordeel hadden beslecht. Andermaal leken we te moeten stellen ‘Don’t fight the Fed’. Maar de dreiging van de Amerikaanse president Donald Trump om China opnieuw aan te pakken omdat het heeft gelogen over de oorsprong van covid-19, deed beleggers weer twijfelen. Dat bracht weer wat meer realisme in de koersen, die wat te snel waren opgelopen.
Sell in May
Toch denken we niet dat de beurzen nog heel fors zullen terugvallen. We gaan we ervan uit dat eind maart al de bodem van deze scherpe, maar korte terugval werd gezet. Dat is vroeger dan we hadden ingeschat. Traditioneel beantwoorden we aan het begin van de maand mei de vraag of een van de bekendste beleggingswijsheden, Sell in May and Go Away, dat jaar van toepassing is. In almaar meer landen is men volop bezig de economie weer in gang te trekken, en dat biedt hoop en perspectief. We zien tegen de zomer – weliswaar af en toe onderbroken door een verkoopgolf – nog meer geld naar de aandelenmarkten stromen. We mogen ervan uitgaan dat de normalisering van de economie nog wel een terugslag zal voelen, en de beurzen nog een mindere periode zullen kennen dit jaar, maar het lijkt ons dit jaar geen goed idee te verkopen in mei.
Voor een econoom zal het een vreemd standpunt lijken, maar een marktanalist ziet te veel signalen die erop wijzen dat de beurzen hoger willen. Onze koopfavorieten hebben het de voorbije dagen en weken al uitstekend gedaan. We hadden dus beter zonder of met ruimere limieten gewerkt, zodat al meer orders waren uitgevoerd. Maar we gaan er nu en de komende weken verder mee aan de slag. Het kan best dat we nog een nieuwe kans krijgen. Dan wordt mei misschien zelfs een koopjesmaand.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier