Lezersvraag: Wat vindt u van Crowdstrike?
Ik denk dat ik met Crowdstrike een aantrekkelijk aandeel heb gevonden. Delen jullie die mening?
Bedrijven en organisaties krijgen wereldwijd almaar meer te maken met complexe cyberaanvallen. Er is daarom veel vraag naar beveiligingssoftware. Het Amerikaanse Crowdstrike is een van de marktleiders in cybersecurity. De vierdekwartaalcijfers waren alweer beter dan verwacht. De omzet steeg met 33 procent tot 845,3 miljoen dollar. Daarbij versnelde de recurrente omzet uit abonnementen van nieuwe klanten met 27 procent. De ebit-marge (bedrijfswinst tegenover omzet) maakte een sprong van 15 naar 25 procent. Per aandeel verdubbelde de winst tot 0,95 dollar, terwijl analisten rekenden op 0,82 dollar. Over heel het jaar kwam de omzet uit op 3,1 miljard dollar, tegenover 2,2 miljard dollar het jaar daarvoor. De brutomarge steeg van 76 naar 78 procent, wat duidt op een sterke prijskracht. Voor bijzondere posten werd de nettowinst opgevoerd van 368,4 miljoen naar 751,8 miljoen dollar, of 3,09 dollar per aandeel.
De onderneming is positief over het lopende boekjaar 2025, dat eind januari afloopt. De omzet en de nettowinst zouden met ongeveer 29 procent stijgen. De winst per aandeel zou een kwart hoger uitkomen, in een bandbreedte van 3,77 tot 3,97 dollar per aandeel. Het groeipotentieel blijft groot en Crowdstrike herhaalt zijn ambitie om binnen vijf à zeven jaar een terugkerende omzet van 10 miljard dollar te halen. De ebit-marge moet de komende jaren stijgen naar 28 à 32 procent, tegenover 22 procent het afgelopen boekjaar. Dat zal zich ruwweg vertalen in een winst per aandeel van 14 dollar.
De doelen zijn ambitieus, maar wel realistisch. Crowdstrike is met zijn cloudbeveiligingssoftware actief op een groeimarkt en breidt zijn aanbod uit naar aanpalende marktsegmenten, zoals logmanagement (het verzamelen en opslaan van logbestanden) en identiteitsbescherming. Ook gaat het zich meer richten op IT-oplossingen. Hierdoor zal de potentiële marktomvang verder toenemen van 100 miljard naar 225 miljard dollar in 2028. Die nieuwe producten vinden gretig aftrek bij klanten. Door over te stappen op het platform Falcon van Crowdstrike kunnen ze het aantal IT-leveranciers terugbrengen, en zo de complexiteit en de kosten van hun IT-infrastructuur verlagen. Falcon gebruikt kunstmatige intelligentie op cloudschaal en geldt inmiddels als de standaard op de markt.
Voor Crowdstrike ligt er nog een enorme markt te wachten, want 48 procent van de zogeheten endpoints zoals Windows-pc’s en -laptops gebruikt nog traditionele beveiligingssoftware van partijen als Microsoft, McAfee en Symantec. Verder zal het bedrijf zich meer gaan richten op kmo’s en ook geografisch zijn vleugels verder uitslaan.
Crowdstrike is een heel mooi groeibedrijf, daar heeft u volkomen gelijk in. Er is wel een keerzijde aan de medaille: de beurskoers van het aandeel is de jongste jaren fors opgelopen en bij een koers-winstverhouding van 85 zijn de fraaie groeivooruitzichten al grotendeels of zelfs volledig in de koers verwerkt. Vandaar dat we u toch zouden afraden vandaag in het aandeel te stappen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier