Lezersvraag: Wat als de berenmarkt een grizzly wordt?

gisteren om 13:00
De Amerikaanse beurzen staan stevig onder druk. Is een berenmarkt nog te vermijden? En waar dan te schuilen?
De S&P 500 belandde midden maart in een correctie. Op 13 maart zakte de Amerikaanse beursgraadmeter ruim 10 procent onder het recordslot van nauwelijks drie weken daarvoor. Ach ja, om de zoveel tijd gromt de beer. De vorige keer gebeurde dat toen de inflatie ontspoorde na de Russische invasie in Oekraïne. Wereldwijd gingen aandelen met 15,4 procent onderuit, maar in Europa en op Wall Street verloren ze respectievelijk 21 en 25 procent. Berenmarkten durven weleens samen te vallen met recessies. Een economische krimp wordt meestal veroorzaakt door een oververhitte economie en een hoge inflatie. Niet elke periode van aanhoudende koersdalingen leidt tot een recessie – dat gebeurt slechts in drie kwart van de gevallen. Recessies bieden de kans om aandelen goedkoop op te pikken, maar verminderen ook de waarde van activa die beleggers in bezit hebben.
Wat zijn de alternatieven? Grondstoffen doen het op zich zo slecht nog niet, maar beleggen draait niet om een relatieve prestatie. Het doel is geld verdienen, niet minder verlies maken. Omdat obligaties minder risicovol zijn dan aandelen, dalen de koersen van bedrijfsleningen minder hard dan aandelenkoersen. Naast obligaties van bedrijven is er ook staatspapier. Beleggers beschouwen obligaties van de Verenigde Staten als zeer veilig. Bij een beurskrach of een financiële crisis kopen zij die obligaties juist om hun geld veilig te stellen. Maar gemiddeld en over het algemeen bekeken bieden overheidsobligaties de beste bescherming tijdens berenmarkten.
Beleggen is echter vooral vooruitzien. Wanneer de beer verslagen is, veren aandelen van smallcaps het snelst op. De aandelencategorie die het minst profiteert van herboren stierenmarkten, zijn laagvolatiele aandelen. Maar daar staat dan tegenover dat die tijdens berenmarkten het koersverlies ook weten te beperken. Ook hoogrentende obligaties en grondstoffen doen het relatief goed als de S&P500 de beer achter zich laat. De grootste winsten zijn met aandelen en industriële metalen te behalen.
Doe mee aan de Trends Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro
Hebt u ook een beleggingsvraag?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier