Lezersvraag: waarom zoveel beweging in het NexGen-aandeel?

© Getty

Wat is de reden voor het bijzonder volatiele verloop van het aandeel van NexGen Energy? Ik lees heel wat kritiek op het management.

Uraniumaandelen zijn bovengemiddeld volatiel. Schommelingen van meer dan 3 procent op dagbasis komen vaak voor. Het aandeel van het Canadese uraniumbedrijf NexGen Energy schommelde de voorbije dertig dagen tussen 7,05 dollar en 8,88 dollar, de hoogste koers tot nog toe.

Afgezien van het nieuws in de sector, speelden enkele bedrijfsspecifieke elementen. Het eerste was de aankondiging op 29 april om op de Australische beurs 224 miljoen Canadese dollar op te halen via de uitgifte van 20,16 miljoen aandelen tegen 11,11 Canadese dollar. Ondanks de beperkte korting van 4 procent op de laatste koers zakte het aandeel met 9,2 procent op het nieuws. NexGen Energy noteert nog maar sinds dit jaar op de Australische beurs en het bedrijf profiteerde van de fors gestegen koers om extra liquiditeit te genereren voor de gespecialiseerde Australische grondstoffenbeleggers.

Tegelijk verlaagde het maximale budget van het lopende aandelenuitgifteprogramma van 500 miljoen naar 276 miljoen dollar. Daarvan is al 135 miljoen dollar opgehaald door de uitgifte van 13 miljoen aandelen.

De koers herstelde snel, maar kreeg op 7 mei een nieuwe dreun toen de uitgifte werd aangekondigd van een vijfjarige converteerbare obligatie voor 250 miljoen Amerikaanse dollar met een intrestvoet van 9 procent en een conversieprijs van 14,7 Canadese dollar per aandeel (een premie van 30%). De uitgifte gebeurt aan MMCap, dat in ruil 2,7 miljoen pond uranium (U3O8) verkoopt voor 95,37 dollar per pond.

De operatie werd aangegrepen om de vaak terugkerende, niet onterechte kritiek over de hoge verloningen van het management en de bestuurders op te rakelen, en te stellen dat andere uraniumbedrijven veel eerder en veel goedkoper fysiek uranium kochten. Topman Leigh Curyer pareerde door te stellen dat de koers van het aandeel enkele jaren terug ook nog veel lager stond, en op termijn nog veel hogere uraniumprijzen te verwachten. De aankoop biedt extra flexibiliteit voor de onderhandelingen met vier nutsbedrijven over toekomstige afnamecontracten.

De commotie leek de kapitaalverhoging in gevaar te brengen, vermits de koers tot 11 procent onder het uitgifteniveau zakte, maar die werd succesvol afgerond. Bovendien meldde NexGen een antwoord te hebben ingediend op de 49 openstaande commentaren in het federale vergunningstraject van het Rook I-project. Mits de antwoorden voldoen, volgt er normaal in de tweede jaarhelft een openbare hoorzitting. Allicht start de bouw in 2025 en de mogelijke eerste productie voor eind 2028. Dit jaar volgt nog een update van de verwachte investerings- en productiekosten, die aanzienlijk hoger zullen uitvallen dan bij de vorige studie in 2021. De volgende stap wordt het afsluiten van de financiering. Dit jaar komt er ook nog nieuws over de exploratie naar bijkomende uraniumvondsten in de buurt van Rook I.

Hoewel we sommige elementen van kritiek delen, blijven we door het enorme potentieel van het project positief over de vooruitzichten van NexGen Energy op lange termijn. Op korte termijn luidt het advies ‘houden’ (rating 2C) en wegens de grote volatiliteit verkopen nog een klein stukje van de positie in de voorbeeldportefeuille in het licht van onze voorzichtige strategie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content