Lezersvraag: waarom presteert TINC zo zwak?

Het aandeel van TINC blijft aanmodderen. Hoe valt dat te verklaren? Is het dan toch geen alternatief voor obligaties?

Het klopt dat het aandeel van The Infrastructure Company (TINC) weinig inspireert. Begin maart zakte de koers zelfs even onder 11 euro, de uitgifteprijs bij de beursgang in 2015. Al die tijd schommelde het aandeel tussen 11 en 14 euro. De laatste keer dat het aandeel de bovenkant van dat bereik haalde, was in 2022, aan de vooravond van de renteverhogingen door de centrale banken. De hogere rente maakte obligaties competitiever ten aanzien van een dividendaandeel als TINC, en is daarmee de belangrijkste reden voor de langzame koersdaling sinds 2022 richting 11 euro.

Sinds de beursgang keerde het bedrijf cumulatief 4,35 euro per aandeel uit aan de aandeelhouders, waarvan het gros via kapitaalverminderingen die vrijgesteld zijn van roerende voorheffing. Netto vloeide 3,91 euro per aandeel naar de aandeelhouders. Dit jaar keerde TINC 0,84 euro bruto per aandeel uit, waarvan 0,61 euro via een kapitaalvermindering, of een nettodividend van 0,77 euro.

TINC verlengde eenmalig het boekjaar van twaalf naar achttien maanden, van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2023. Op die manier valt vanaf dit jaar het boekjaar samen met het kalenderjaar. Het brutodividend van 0,84 euro per aandeel komt overeen met 0,56 euro per aandeel op jaarbasis, een toename met 2 eurocent (+3,7%) tegenover het vorige boekjaar.

De gestage stijging van de uitkering blijft mogelijk door de prestatie van de portefeuille. Die bevat 28 participaties onderverdeeld in vier segmenten: publieke infrastructuur, energie-infrastructuur, digitale infrastructuur en selectief vastgoed. De voorbije achttien maanden werd een recordcijfer van 171,5 miljoen euro nieuwe investeringstoezeggingen gedaan, in zes bestaande en vier nieuwe participaties. Dat cijfer betekent dat er in het derde kwartaal van het boekjaar 70,8 miljoen euro investeringen werden toegezegd, het hoogste cijfer ooit. TINC investeerde in het voorbije boekjaar 117,4 miljoen euro, en bereikte de kaap van 500 miljoen sinds de beursgang. Eind 2023 stond voor 112,2 miljoen euro toezeggingen open die gespreid over de komende vier jaar zullen worden uitgevoerd.

De nettoactiefwaarde van de portefeuille bedroeg eind 2023 468,4 miljoen euro, een toename met 52,9 miljoen tegenover 30 juni 2022 (+12,7%). Dat cijfer houdt rekening met de verkoop van de participaties in Bioversneller (volledig, opbrengst van 20,1 miljoen euro) en het glasvezelbedrijf Glasdraad (partieel, 40 miljoen) en komt overeen met 13,6 euro per aandeel (+6,7%).

De cashpositie bedroeg eind 2023 27,4 miljoen euro. Naast de doorlopende inkomsten uit de participaties kan TINC terugvallen op de ongebruikte bankkredietleningen voor 150 miljoen euro en de mogelijke uitgifte van duurzame obligaties om de toekomstige investeringen te financieren. Dit jaar kondigde TINC al twee nieuwe investeringen aan. De komende vijf jaar wil TINC minstens 500 miljoen euro investeren.

TINC zal de komende jaren extra kapitaal moeten ophalen, maar we verwachten dat niet op korte termijn. Het aandeel blijft koopwaardig als defensieve stabiele dividendwaarde (rating 1A).

HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier het antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content