Farma-aandelen blijven de jongste tijd sterk achter op de markt. Is dat terecht? Ik bezit Merck en AstraZeneca. Komt het nog goed?
De zwakkere prestatie van de farmasector kan natuurlijk niet los gezien worden van de man in het Witte Huis. Een van de kruistochten die de Amerikaanse president Donald Trump wil voeren in zijn tweede termijn is de verlaging van de prijzen voor geneesmiddelen. Uiteindelijk leek zijn recente aankondiging heel hard op die van in zijn eerste termijn en hadden de meeste analisten en beleggers erger gevreesd. Hij lijkt ook meer te focussen op de tussenpersonen in de industrie dan wel op de farmabedrijven zelf. Hij vindt dat die nog meer profiteren van het systeem.
Het Amerikaanse Merck realiseert jaarlijks zo’n 65 miljard dollar omzet, waarvan ongeveer de helft komt van het oncologiemedicijn Keytruda. Het middel is al jarenlang het belangrijkste product van Merck en wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten kanker. Mede dankzij het succes van Keytruda is de omzet van Merck de afgelopen jaren tussen 4 en 9 procent gegroeid. Bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers bleek dat de omzet van Gardasil, het tweede best verkopende medicijn, ruim 40 procent was gedaald, vooral in China. Sindsdien staat de koers onder druk. Beleggers twijfelen of Merck erin slaagt opvolgers te creëren voor Keytruda, voordat het belangrijkste patent afloopt in 2028. De makkelijkste oplossing is om nieuwe toepassingen voor Keytruda te vinden, zodat nieuwe patenten kunnen worden aangevraagd. Daarnaast is de pijplijn gevuld met veelbelovende medicijnen. Merck verwacht nu 8,90 dollar winst per aandeel te halen in 2025. Dat betekent dat het aandeel minder dan 9 keer de verwachte winst noteert. Dat is te weinig voor een bedrijf die naam en faam (koopwaardig, rating 1A).
AstraZeneca is aanzienlijk sneller gegroeid de afgelopen jaren. In 2018 maakte het bedrijf nog zo’n 20 miljard dollar omzet, terwijl AstraZeneca dit jaar op 56 miljard mikt. Het management heeft de ambitie in 2030 een omzet van 80 miljard dollar te realiseren. Het Britse concern heeft een sterk trackrecord voor het waarmaken van de verwachtingen. AstraZeneca concentreert zich op de gebieden oncologie, biofarma en zeldzame ziektes. De portefeuille van medicijnen en de regionale verdeling van de omzet zijn goed gespreid. Analisten verwachten dat de winst per aandeel van 8,21 dollar in 2024 zal toenemen tot ruim 11 miljard in 2027 bij een relatief lage omzetgroei. De koers-winstverhouding voor 2025 komt uit op zowat 16.
De koers van AstraZeneca noteert nu ruim 20 procent onder de piek. Het aandeel maakte een duikeling nadat de Chinese overheid een onderzoek begon wegens fraude met invoerrechten. Dat heeft een negatieve invloed van de casus op de band met de Chinese overheid. Maar de cijfers van AstraZeneca blijven voorlopig uitstekend, zodat ook hier een positief advies gerechtvaardigd is (koopwaardig, rating 1A). AstraZeneca ligt een aantal jaar voor op Merck en plukt nu de vruchten van de investeringen in de voorgaande jaren. Merck heeft inhaalpotentieel.
HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier het antwoord.