Lezersvraag: te laat om Regeneron te kopen?
Iedereen spreekt over de knalprestaties van Eli Lilly en Novo Nordisk in de farmasector. Maar wat te vinden van Regeneron? Nog kansrijk?
Regeneron Pharmaceuticals, een volledig geïntegreerd biotechbedrijf dat zijn naam ontleent aan de ‘regenerating neurons’, werd in 1988 opgericht door Leonard S. Schleifer, een jonge neuroloog en assistent-professor aan het Cornell University Medical College. Een jaar later voegde de hoog aangeschreven moleculair immunoloog George D. Yancopoulos zich bij het bedrijf en in 1991 volgde al een beursgang aan de Nasdaq, waarmee 91,6 miljoen dollar werd opgehaald.
Vandaag richt Regeneron, dat in 2023 een 8 procent hogere recordomzet van 13,1 miljard dollar boekte, zich op de ontwikkeling en commercialisering van geneesmiddelen voor oogaandoeningen, allergische en inflammatoire aandoeningen, kanker, hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen, hematologische aandoeningen, infectieziekten en een aantal zeldzame ziekten. Regeneron staat bekend om zijn baanbrekende werk op het gebied van monoclonale antilichamen.
Het grote succesnummer van Regeneron – en daarmee gelijk een van de grootste risico’s van een belegging in het aandeel – is Eylea, een medicijn dat wordt toegediend via een injectie in het oog voor de behandeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie en andere oogaandoeningen. In 2023 waren de Amerikaanse verkopen van Eylea goed voor liefst 43,6 procent van de groepsomzet, wat met het oog op het aflopende patent veel druk op de beurskoers zette, gezien de toenemende concurrentie van medicijnen van onder meer Novartis. Positief was wel dat de FDA in augustus 2023 de goedkeuring gaf voor een nieuwe variant van Eylea met een hogere dosis (Eylea HD), die in 2023 al 166 miljoen dollar extra omzet in de Verenigde Staten opleverde.
De komende jaren zal Eylea het grootste deel van de omzet blijven leveren. Toch heeft Regeneron veel meer te bieden. Eind 2023 bestond de portefeuille uit elf medicijnen gericht op verschillende therapeutische gebieden, waaronder Dupixent (eczeem), Libtayo (kanker), Praluent (cholesterol) en Kevzara (reuma), die stuk voor stuk met een injectie aan de patiënt worden toegediend. Regeneron maakt handig gebruik van samenwerkingsovereenkomsten met grote farmaceuten als Sanofi (Dupixent) en Bayer (Eylea buiten de VS), in 2023 samen goed voor 40 procent van de omzet.
Na een omzetgroei van 8 procent tot 13,1 miljard dollar in 2023 mag gerekend worden op 6 tot 8 procent groei per jaar op middellange termijn, wat prima is in de sector. De koers-winstverhouding van bijna 23 is wat aan de hoge kant. Maar het is dan ook wel een van de straffere groeiverhalen in de Amerikaanse biotechsector van de voorbije jaren. Een absoluut pluspunt is de ijzersterke, schuldvrije balans met een oorlogskas die de komende jaren verder kan oplopen dankzij een vrije kasstroom van naar schatting bijna 5 miljard dollar op jaarbasis. Met een koers boven 1.000 dollar lonkt een aandelensplitsing. We zouden het aandeel op onze watch list plaatsen en uitkijken naar een tussentijdse, stevige correctie om het Regeneron-aandeel op te pikken (rating 2A).
HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier het antwoord.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier