Lezersvraag: is Aegon ondergewaardeerd?
Aegon bezit na de verkoop van de Nederlandse activiteiten een belang van 30 procent in ASR. Wordt dat wel voldoende door de markt gewaardeerd?
De participatie van de verzekeraar Aegon in ASR is tegen de huidige koers 2,9 miljard euro waard. Het vermogen bij de divisie asset management nam in het afgelopen jaar met 10 procent toe naar 323,9 miljard euro. De Amerikaanse, Britse en internationale pensioen- en verzekeringsactiviteiten, die samen 90 procent van de operationele kapitaalaanwas vertegenwoordigen, zijn op papier goed voor iets meer dan de helft van de 10,0 miljard euro die Aegon op de beurs waard is.
Zodra beleggers met wat meer overname- of opsplitsingsfantasie naar het aandeel kijken, kan de koers inderdaad een mooie impuls krijgen. Anderzijds kunnen we niet voorbij aan de kwartaalcijfers. Die wakkeren onzekerheid aan over de groei op de strategisch belangrijke Amerikaanse pensioenmarkt. Bij de jaarcijfers moet het bedrijf wat van die twijfels wegnemen.
Voor groeibeleggers was het een tegenvaller dat bij de Amerikaanse pensioendochter Transamerica per saldo 400 miljoen dollar aan pensioenplannen van middelgrote bedrijven onttrokken werden. In dezelfde periode vorig jaar was er nog een netto-instroom van 200 miljoen dollar. Aegon gaf aan dat de kapitaalstroom beïnvloed werd door het aflopen van enkele contracten.
Vorig jaar heeft het bedrijf de Amerikaanse pensioenmarkt aangewezen als speerpunt voor groei. Topman Lard Friese benadrukte dat de 68 miljoen huishoudens met een middeninkomen steeds meer de noodzaak inzien van kapitaalopbouw voor de oude dag.
Er was een meevallende operationele kapitaalaanwas van 336 miljoen euro (-5%). Voor beleggers is dat een belangrijke indicator voor het vermogen van een verzekeraar om dividend uit te keren of aandelen in te kopen. De eigen prognose voor de kapitaalaanwas in 2024 werd opgeschroefd van 1,1 naar 1,2 miljard euro. De meevaller wordt aangewend voor de inkoop van 150 miljoen aan eigen aandelen in het eerste deel van 2025. In combinatie met een gestaag groeiende dividenduitkering maakt dat Aegon tot een aantrekkelijke investering voor inkomstenbeleggers.
Als Aegon bij de jaarcijferpresentatie op 20 februari meer inzicht geeft in de ontwikkelingen op de Amerikaanse pensioenmarkt, kan dat de groeitwijfels wegnemen. Bovendien kan aan de hand van de jaarresultaten een betere inschatting gemaakt worden hoe de kapitaalgeneratie eruitziet als de investeringen in Transamerica en de Britse pensioenmarkt na 2025 afnemen. Mogelijk komt er ook meer duidelijkheid over de wijze waarop Aegon de kaspositie de komende twee jaar met 500 miljoen euro wil inkrimpen. Het vooruitzicht van een dividend van minstens 0,40 euro per aandeel over volgend jaar (6,8% rendement) en de rugwind van een hogere dollar geven de doorslag om het advies te verhogen naar ‘koopwaardig’ (rating 1B).
HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier het antwoord.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier