Lezersvraag: ingaan op het bod van Velcan?

Velcan Holdings betaalt 14,5 euro per aandeel om maximaal 1 miljoen aandelen te kopen. Ingaan op het bod of toch nog bijhouden?

Velcan Holdings, het vroegere Velcan Energy, verraste op 10 juni door een bod te lanceren op 500.000 eigen aandelen tegen 14,5 euro per aandeel. Het bod geldt van 10 juni tot 12 juli en houdt een premie in van 15,4 procent op de gemiddelde koers van de voorbije twaalf maanden en van 12 procent op het gemiddelde van de voorafgaande maand. Mochten er meer dan 500.000 aandelen worden aangeboden, dan volgt normaal een verdeling pro rata onder de aanbieders. Er is echter ook in de mogelijkheid voorzien om tot maximaal 1 miljoen aandelen te kopen. Als u wenst in te gaan op het bod, moet u dat voor 12 juli kenbaar maken aan uw bank of broker. Op 16 juli zal het resultaat worden bekendgemaakt.

In afwachting wordt het lopende inkoopprogramma van eigen aandelen gestaakt. Dat programma startte in januari en voorzag om voor eind 2024 tot 300.000 aandelen in te kopen met een maximaal budget van 3,6 miljoen euro. Tot eind mei werden 42.478 aandelen gekocht voor 553.400 euro (gemiddeld 13,03 euro per aandeel). Het vorige inkoopprogramma klokte eind 2023 af op 150.685 ingekochte aandelen voor 1,63 miljoen euro, of een gemiddelde overnameprijs van 10,82 euro per aandeel.

Begin 2024 hield Velcan 698.150 eigen aandelen aan, 12,57 procent van het uitstaande aantal van 5,55 miljoen, waarvoor gemiddeld 8,44 euro per aandeel werd betaald. Daarvan zullen 478.150 aandelen worden vernietigd. Alle aandelen die via het bod worden ingekocht zullen worden vernietigd.

Het bod komt er naar eigen zeggen om tegemoet te komen aan de beperkte liquiditeit, die het reguliere inkoopprogramma belemmert om grotere hoeveelheden in te kopen, en geeft aandeelhouders met grotere posities de kans om te verkopen. Afgemeten aan de koersevolutie van de voorbije vijf jaar lijkt 14,5 euro per aandeel een mooie prijs. Maar de realiteit is dat ondanks de koersverdubbeling sinds 2021 de koers nog altijd sterk ondergewaardeerd is.

Eind 2023 bedroeg het eigen vermogen 26,4 euro per aandeel (zonder de eigen aandelen in bezit). Afhankelijk van het succes van het bod zal dat cijfer oplopen tot 28 à 29 euro per aandeel. Sinds de verkoop van twee van de drie Indiase waterkrachtprojecten draait alles rond het beheer van de financiële middelen. Vorig jaar bleven die nagenoeg ongewijzigd op 124,6 miljoen euro, of 25,7 euro per aandeel. Van dat bedrag werd 45 procent (55,5 miljoen euro) aangehouden in cash of equivalenten, gevolgd door 22 procent in aandelenposities in opkomende landen, de Verenigde Staten, Europa en Japan. Opvallend is dat 22 procent van de middelen belegd is in edelmetalenaandelen (voornamelijk de Van Eck Goldminers ETF). Het management kijkt met andere woorden voorzichtig naar de algemene beurzen, met als beschermingsfactor een stevige blootstelling aan edelmetalen.

Het aandeel klom na de aankondiging van het bod snel richting 14,5 euro. Het staat u vrij om in te gaan op het bod, maar fundamenteel verdient het aandeel een aanzienlijk hogere waardering. We bevestigen het koopadvies (rating 1B). Of het bod een voorbode is van een later uitkoopbod zal moeten blijken, maar om te slagen zal allicht een aanzienlijk hogere prijs moeten worden geboden.

HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier het antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content