Koopkans voor goud

We blijven elke noemenswaardige correctie van de goudprijs en de goudmijnaandelen als een koopkans beschouwen.

De goudprijs steeg in de eerste helft van dit jaar met 27 procent. In de eerste week van oktober verloor het edelmetaal wat van zijn glans, met een verlies van 5 procent (in Amerikaanse dollar). Dat was de grootste daling op weekbasis sinds mei 2013.

De lagere goudprijs ging gepaard met een klim van de Amerikaanse dollar. Die was het gevolg van de minicrash van het Brits pond. De anticipatie op een nieuwe renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank, na enkele meevallende macro-economische cijfers, speelde eveneens een rol. Toch is het argument van de duurdere dollar niet alleenzaligmakend. In dat geval moest de impact op de andere grondstoffen even groot zijn geweest als op het goud, en dat was niet het geval.

Ook na de daling van vorige week noteert het goud nog altijd met een rendement van 18 procent in dollar. In euro is dat met 16 procent iets minder, maar in pond loopt het rendement al op tot 42 procent. Zoals bij forse prijsschommelingen de gewoonte is, liep een stoet analisten elkaar voor de voeten om hun prijsdoelen voor goud te verlagen. Eerder dit jaar hadden die analisten hun prognoses nochtans fors verhoogd, uiteraard ná de forse klim van het jaarbegin.


Toenemende interesse

Beleggers laten het blijkbaar niet al te veel aan hun hart komen. Zo is het opmerkelijk dat de hoeveelheid goud die wordt beheerd door de trackers die investeren in het fysieke metaal, blijft toenemen, ondanks de prijsdaling. Volgens de recentste cijfers van de World Gold Council (WGC) beheren alle fysieke trackers samen 2335,6 ton goud. Dat is het hoogste cijfer in meer dan drie jaar. De portefeuillewaarde SPDR Gold Shares (GLD) is veruit de grootste fysieke tracker, met een gewicht 41 procent in het totaal.

De aandelen van de gouddelvers gingen mee onderuit met het edelmetaal. Dat geldt bijgevolg ook voor trackers zoals Van Eck Gold Miners ETF (GDX) en Van Eck Junior Gold Miners ETF (GDXJ). Die noteren ruim een kwart onder hun hoogtepunt van twee maanden geleden. GDX en GDXJ staan wel nog altijd respectievelijk 68 en 99 procent hoger dan begin 2016. We blijven elke noemenswaardige correctie als een koopkans beschouwen, zowel voor goud als voor goudmijnaandelen.

Partner Content