Iran drijft olieprijs richting 100 dollar
Begin deze maand klom de prijs van een vat ruwe olie naar het hoogste niveau sinds november 2014. Tussen de hefboomproducten is er een groot aanbod van turbo’s met ruwe olie als onderliggende waarde.
Begin deze maand klom de prijs van een vat ruwe olie naar het hoogste niveau sinds november 2014. De Amerikaanse West Texas Intermediate-variant (WTI) werd dit jaar al ruim een vijfde duurder. Brent Noordzeeolie liet bijna een kwart bijschrijven. Voor het eerst sinds lang komen opnieuw prijsdoelen van 100 dollar per vat voorbij. Die prognoses zijn gebaseerd op een verkrapping van het aanbod. Vorige maand beslisten de OPEC-landen hun output van ruwe olie op korte termijn toch niet verhogen. Eerder had de Amerikaanse president Donald Trump er nochtans op aangedrongen meer olie op te pompen.
Ironisch genoeg zijn de Amerikanen met een herinvoering van de economische sancties tegen Iran zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor de recente prijsstijging. Iran is de op twee na grootste OPEC-producent. Binnen het OPEC-kartel beschikt alleen Saudi-Arabië nog over voldoende reservecapaciteit. Toch waarschuwen we voor overdreven optimisme. Bij verscheidene niet-OPEC-landen, zoals de Verenigde Staten, zal de productie wel toenemen.
Ruim aanbod aan trackers
Bij de hefboomproducten is er een erg groot aanbod van turbo’s met ruwe olie (Brent en WTI) als onderliggende waarde. Daarbij kunnen beleggers kiezen tussen long- of shortvarianten, met of zonder stoploss en met zowel hoge als lage hefbomen. Uitgever Goldman Sachs Markets hanteert een spread van 3 eurocent. Bij BNP Paribas Markets en Commerzbank is dat maar 1 eurocent.
Er zijn ook verschillende trackers om zonder hefboom in te spelen op een stijging van de olieprijs. Beleggers kunnen onder meer terecht bij de producten van ETFS Commodity Securities, een onderdeel van WisdomTree ETF. De meest liquide tracker is de ETFS WTI Crude Oil. Die noteert op Euronext Parijs met als tickersymbool CRUDP en ISIN-code GB00B15KXV33. CRUDP heeft 528 miljoen euro onder beheer en er worden dagelijks gemiddeld meer dan 40.000 stuks verhandeld. De onderliggende waarde is de Bloomberg WTI Crude Oil Sub-index, die de prijsevolutie van WTI schaduwt. Dezelfde uitgever biedt een soortgelijk product aan met Brent Noordzeeolie als onderliggende waarde. De ETFS Brent Crude noteert op de Duitse Xetra-beurs met tickersymbool OOEA en ISIN-code DE000A1N49P6. Met 66 miljoen euro aan activa onder beheer en een gemiddeld volume van 13500 stuks is die een maatje kleiner dan CRUDP.
Er is nog een derde mogelijkheid voor beleggers die een bredere blootstelling aan de energiesector verkiezen. Het gaat om de ETFS Energy, die eveneens op Xetra noteert, met als tickersymbool OD7W en ISIN-code DE000A0KRKD4. De onderliggende Bloomberg Energy Sub-index bestaat behalev uit Brent (27,4%) en WTI (25,4%) ook uit aardgas (23,3%), loodvrije benzine (12%) en stookolie (11,9%).
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier