Investeren in Chinese aandelentrackers (I)

Investeren in China is een mijnenveld. Niet elke aanbieder van ETF’s kan in om het even welk Chinees aandeel investeren.

Er viel de laatste weken moeilijk naast te kijken: de opkomende landen kwamen overwegend negatief in het nieuws, en daar ontsnapte ook China niet aan. De lofzang van de voorbije jaren moest plaatsmaken voor een overwegend pessimistische visie op de Chinese economie. Een kleine greep uit het aanbod: het groeicijfer zal nog verder dalen, de bankensector staat op springen en de vastgoedzeepbel zou leeglopen.

Hoge valutareserves

De realiteit is genuanceerder. Het spreekt voor zich dat de explosieve groei van het voorbije decennium in bepaalde domeinen scheeftrekkingen heeft veroorzaakt. Vooral de sterke groei van het zogenoemde schaduwbankieren baart zorgen. De kredietverlening buiten de gereguleerde financiële sector heeft geleid tot overinvesteringen in bepaalde sectoren, die nu de excessen moeten uitzweten. Toch gaat het iets te ver om te stellen dat het Chinese financiële systeem op springen staat.

China is nog altijd een vrij gesloten economie, met een beperkte muntconvertibiliteit. De yuan wordt maar mondjesmaat gerevalueerd tegenover andere valuta, terwijl er voor buitenlands kapitaal nog veel beperkingen zijn. Daarnaast zijn er de hoge valutareserves van de Chinese centrale bank, die maken dat het land over een stevige buffer beschikt om zich te beschermen tegen turbulentie op de financiële markten. Door een aanhoudend handelsoverschot (meer uitvoer dan invoer) zijn die valutareserves vorig jaar toegenomen tot meer dan 3800 miljard USD.

De groei van het Chinese bruto binnenlands product (bbp) is vorig jaar dan wel teruggevallen naar 7,7%, maar dat is naar westerse termen nog altijd erg hoog. Zoals u op de strategiepagina (p. 1) al kon lezen, lopen de Chinese beurzen de jongste jaren sterk achter op de economische groei. De verwachte groei van de bedrijfswinsten in 2014 bedraagt 9%. De aandelen uit de MSCI China Index noteren met een gemiddelde koers-winst- en koers-boekwaardeverhouding van respectievelijk 8,5 en 1,4. Bij de aandelen uit de MSCI World Index is dat gemiddeld 15 en 2,1.

Mijnenveld

Investeren in China is een mijnenveld. Niet elke aanbieder van ETF’s kan zomaar in om het even welk aandeel investeren. Buitenlandse investeringen zijn nog altijd aan beperkingen onderworpen. De zogenoemde A-aandelen zijn het minst toegankelijk. Het zijn aandelen van bedrijven met hoofdzetel op het Chinese vasteland en een notering op de lokale beurs (Sjanghai of Shenzhen). De A-aandelen worden ook verhandeld in de lokale munt, de renminbi (RMB). De B-aandelen noteren eveneens op een Chinese beurs, maar staan wel open voor buitenlandse aandeelhouders en worden in USD of Hongkongse dollar (HKD) verhandeld. De H-aandelen onderscheiden zich door hun notering op de beurs van Hongkong, waar ze eveneens voor niet-Chinese investeerders toegankelijk zijn. Red chips zijn aandelen van Chinese overheidsbedrijven met hoofdzetel buiten China, die ook in Hongkong worden verhandeld. Er bestaan ook nog N-aandelen: dat zijn Chinese aandelen die op de Amerikaanse beurzen als zogenoemde American Deposit Receipt (ADR) noteren.

Versoepeling van de wetgeving

Tot nog toe investeerden de meeste trackers hoofdzakelijk in H-aandelen en red chips. Het nadeel daarvan is dat er geen aandelen gekocht kunnen worden van bedrijven die hun hoofdzetel buiten China hebben. Door een recente versoepeling van de wetgeving kregen twee ETF’s met een notering op de Amerikaanse beurs toestemming om ook in A-aandelen te beleggen. Daarover leest u volgende week meer. In deze bijdrage focussen we op de grootste en meest liquide China-ETF’s.

iShares China Large Cap ETF

Tickersymbool: FXI

Onderliggende index: FTSE China 25 Index

Jaarlijks kostenpercentage: 0,74%

FXI wordt uitgegeven door BlackRock en is de grootste en meest liquide China-tracker met ruim 5,4 miljard USD onder beheer en een gemiddeld dagvolume van bijna 25 miljoen verhandelde trackers. Het grote nadeel van FXI is de hoge blootstelling aan de financiële sector. Die staat in voor 55% van de onderliggende index, op ruime afstand gevolgd door telecom (14%), olie en gas (11%) en telecom (11%).

iShares MSCI China Index Fund

Tickersymbool: MCHI

Onderliggende index: MSCI China Index

Jaarlijks kostenpercentage: 0,62%

MCHI is van dezelfde uitgever dan FXI, maar wel een maatje kleiner, met bijna 1 miljard USD onder beheer. De onderliggende index is met 139 bedrijven veel gediversifieerder dan FXI. De financiële sector is iets minder dominant, met een gewicht van 37% in de index. Energie (13%), informatietechnologie (12%) en telecom (10%) zijn eveneens goed vertegenwoordigd. Ook MCHI is voldoende liquide met een gemiddeld dagvolume van 600.000 trackers.

SPDR S&P China ETF

Tickersymbool: GXC

Onderliggende index: S&P China BMI index

Jaarlijks kostenpercentage: 0,59%

GXC wordt uitgegeven door State Street Global Advisors en belegt ook in N-aandelen. De onderliggende index telt maar liefst 251 bedrijven waardoor de diversificatie nog een stuk uitgebreider is. Het gewicht van de financiële sector daalt naar 30%, gevolgd door informatietechnologie (20%) en energie (10%). GXC heeft bijna 800 miljoen USD onder beheer en er worden dagelijks 200000 stuks verhandeld.

Na deze drie grootste China trackers gaapt er een grote kloof voor het beheerd vermogen. Volgende week gaan we dieper in op een aantal gespecialiseerde ETF’s die op specifieke sectoren focussen en bekijken we ook de trackers waarmee in A-aandelen kan worden geïnvesteerd.

Partner Content