Interesse voor Zweedse kroon is volledig weg
De Zweedse kroon noteert dicht tegen de laagste koers in negen jaar. We denken niet dat de munt op korte termijn zal verstevigen.
Terugblik op 2018
De Zweedse kiezer was niet tevreden over de Sociaaldemocraten en legde de kaarten niet zo gunstig. De regeringsvorming blijft dan ook aanslepen. Drie maanden na de verkiezingen zitten de onderhandelingen nog altijd muurvast. Economisch gaat het nochtans nog altijd erg goed in Zweden. De welvaart ligt hoog en er is vrijwel geen werkloosheid bij de Zweden (wel bij de migranten). Al drie jaren vertoont de begroting een overschot. Maar beleggers vertalen al die voorspoed niet in een stevige Zweedse kroon. De voorbije vijf jaar verloor de munt al bijna 20 procent van zijn waarde tegenover de euro. Dat heeft veel te maken met de erg lage rente in Zweden.
De verwachtingen voor de economie
Het is best mogelijk dat de komende regering, uit welke partijen die ook bestaat, te maken zal krijgen met een recessie, want het is een exportland bij uitstek. De Zweden hebben zich de voorbije jaren flink in de schulden gestoken. De basisrente is dan ook erg laag, zelfs negatief momenteel (-0,5%). De Riksbank voert al jaren een erg soepel beleid. Net voor het jaareinde verhoogde ze dan toch de basisrente met 25 basispunten tot -0,25 procent.
De verwachtingen voor de Zweedse kroon
De Zweedse kroon veerde op, maar noteert nog altijd dicht tegen de laagste koers in negen jaar. We denken niet dat de munt op korte termijn zal verstevigen. De rente is al sinds begin 2015 negatief. Te weinig om de Zweedse kroon aantrekkelijker te maken voor beleggers. Veel financiële instellingen bieden dan ook geen obligaties in Zweedse kroon meer aan omdat het rendement zo laag is.
Obligaties
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier