Handelsoorlog zet koperprijs onder druk

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zakte de koperprijs opnieuw onder 6000 dollar per ton.

De prijs van een ton koper piekte vorige zomer nog boven 7000 dollar per ton. De beursmalaise in het najaar leidde tot een flinke correctie naar minder dan 6000 dollar. De correlatie met de aandelenmarkten bleek ook dit jaar erg groot, want in de eerste maanden van 2019 herstelde de koperprijs naar 6500 dollar per ton, het hoogste niveau in negen maanden.

Sinds midden april gaat het opnieuw bergaf en vorige week dook de koperprijs opnieuw onder de grens van 6000 dollar. De Verenigde Staten trokken de invoertarieven op meer dan 6000 Chinese producten met een totale waarde van meer dan 200 miljard dollar op van 10 naar 25 procent. Dat is nadelig voor de Chinese exportindustrie. China is de grootste koperverbruiker ter wereld. De hogere tarieven komen boven op een wereldwijde groeivertraging.


Korte versus lange termijn

Op korte termijn wordt de koperprijs gestuurd door het sentiment op de financiële markten. Dat wordt momenteel bepaald door de nieuwsstroom rond de handelsoorlog. Verzoenende taal in dat conflict kan voor een snel herstel van de koperprijs zorgen, een escalatie kan de daling nog versnellen.

Op langere termijn liggen de kaarten gunstig voor koper. De toenemende trend naar elektrificatie (hernieuwbare energie, elektrische voertuigen) en de aangekondigde grote infrastructuurinvesteringen in verschillende landen zijn gunstig voor de vraag naar koper. Tegelijk kan de aanbodzijde de verwachte groei van de vraag niet volgen. De grootste twee kopermijnen ter wereld, Escondida en Collahuasi, hebben een bar slecht eerste kwartaal achter de rug, met lage opbrengsten. Dit en volgend jaar is er nog geen probleem voor de beschikbaarheid van het rode metaal. Maar de marktonderzoeker CRU, gespecialiseerd in de grondstoffensector, verwacht een tekort vanaf 2021. Dat zou oplopen van 41.000 ton naar 270.000 ton in 2023.


Diverse mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om in te spelen op een hogere koperprijs. De meest directe manier is via een investering in termijncontracten. Dat kan zowel met als zonder hefboom. Bij de uitgevers van hefboomproducten biedt zowel BNP Paribas Markets als Commerzbank turbo’s aan met koper als onderliggende waarde. Een alternatief is de ETFS Daily Hedged Copper ETF van uitgever WisdomTree (ex-ETF Securities). Die tracker schaduwt de evolutie van de koperprijs en noteert op de beurs van Frankfurt (Xetra) met ISIN-code DE000A1NZLL0 en tickersymbool 00XL. Op de aandelenmarkten is er een hoge positieve correlatie tussen de koperprijs en de koers van het aandeel van de koperproducent Freeport McMoRan (tickersymbool FCX op de NYSE).

Partner Content