Goud en zilver na het rampjaar (II)
Behalve met hefboomproducten is het ook mogelijk met ETF’s te diversifiëren tussen de categorieën mijnaandelen.
Veruit de grootste en meest liquide tracker in goudmijnaandelen is de Market Vectors Gold Miners ETF (GDX). Die streeft ernaar de prestatie van de NYSE Arca Gold Bugs of HUI-index te repliceren. De Market Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ) is van dezelfde uitgever. Zoals de naam laat vermoeden, richt GDXJ zich in de eerste plaats op zogenoemde junior goudmijnaandelen. Tot de onderliggende index behoren ook heel wat bedrijven die nog niet operationeel zijn, wat maakt dat het risico iets hoger is dan bij GDX. De Global X Gold Explorers ETF (GLDX) focust op exploratiebedrijven die nog geen operationele mijn uitbaten. Dezelfde uitgever commercialiseert ook de Global X Pure Gold Miners ETF (GGGG). Die tracker focust op bedrijven waarvan minstens 90% van de omzet uit goudgerelateerde activiteiten komt.
Goudbeleggers hebben dit jaar zeker reden tot klagen gehad, maar wie in zilver investeerde, is niet beter af. Integendeel zelfs. 2013 werd nog vrij goed ingezet met een klim tot 32 USD per ounce in februari, maar in april ging zilver samen met goud zwaar onderuit. Net zoals bij goud werd het dieptepunt eind juni bereikt, iets boven 18 USD. De tweede jaarhelft bracht weinig beterschap. Een bescheiden herstel werd al snel in de kiem gesmoord en het zilver flirt de jongste weken met de grens van 20 USD.
20 USD was in het derde kwartaal ook de gemiddelde all-inproductiekostprijs voor de zilverproducenten. Net zoals bij goud komen de meeste aanbieders tegen de huidige prijsniveaus dus niet of nauwelijks uit de kosten. Er is wel een verschil met goud, omdat zilver meestal als een bijproduct van goud of van basismetalen als lood en zink wordt gemijnd. Voor gediversifieerde mijnbedrijven is dat break-evenniveau in principe minder belangrijk, ware het niet dat ook bij de meeste basismetalen de prijzen niet meer zo ver van de marginale productiekosten verwijderd zijn.
Het gecombineerde aanbod uit de mijnproductie en de recyclage van oud zilver (scrap) is groter dan de industriële vraag en de consumptie van juwelen en zilveren munten. Dat onevenwicht werd de voorbije jaren gecompenseerd door de investeringsstromen in zilver. De hoeveelheid zilver onder beheer van de ETF’s of trackers die investeren in het fysieke metaal, werd eind november geschat op ongeveer 20.000 ton. Dat is het equivalent van tien maanden mijnproductie. De uitstroom uit zilvertrackers was lang niet zo groot als bij goud. Toch was er in november een afname met 208 ton, na een daling met 70 ton in oktober. De grootste individuele tracker is de iShares Silver Trust (tickersymbool SLV) van uitgever BlackRock.
De correlatie tussen de zilverprijs en de goudprijs is traditioneel erg hoog. Alleen is zilver zo mogelijk nog volatieler. Dat was ook in 2013 het geval. Vandaar dat een duurzame stijging van de zilverprijs niet mogelijk is zonder dat ook de goudprijs weer hogere regionen opzoekt. Aan de aanbodzijde verwachten we in 2014 toch een impact van de productiebeperkingen bij de producenten van basismetalen, waardoor ook minder zilver als bijproduct wordt ontgonnen.
Zilver Turbo Long (laag risico)
Isin-code: NL0006521304
Munt: EUR
Financieringsniveau: 9,99
Referentieprijs: 19,91
Stoploss: 10,5
Hefboom: 2
Koers: 7,21
Deze turbo long wordt uitgegeven door RBS Markets. De onderliggende waarde is net zoals bij goud de spotprice en geen termijncontract. Ook hier geldt dat de stoploss in principe de klok rond kan worden bereikt, dus ook buiten de handelsuren van de turbo. Die kans is in dit geval wel bijzonder klein, want het verschil met de referentieprijs bedraagt bijna 90%.
Zilver Turbo Long (gemiddeld risico)
Isin-code: NL0009176494
Munt: EUR
Financieringsniveau: 13,58
Referentieprijs: 19,91
Stoploss: 14,3
Hefboom: 3,12
Koers: 4,58
Bij deze turbo long van dezelfde uitgever noteert de zilverprijs 39% boven de stoploss. Dat is weliswaar minder dan in het vorige voorbeeld, maar toch blijft het risico nog altijd te overzien.
Zilver Turbo Long (hoog risico)
Isin-code: NL0010332169
Munt: EUR
Financieringsniveau: 16,9
Referentieprijs: 19,91
Stoploss: 17,8
Hefboom: 6,61
Koers: 2,19
Deze turbo long noteert eveneens op Euronext, maar wordt uitgegeven door ABN Amro Markets. Het verschil tussen de huidige zilverprijs en de stoploss bedraagt amper 12%. Dat stoplossniveau werd voor het laatst in juli 2010 bereikt. Door de hoge hefboom volstaat een klim van de zilverprijs met 15% om de waarde van de turbo te laten verdubbelen.
Naar analogie met de goudmijnaandelen bevinden ook de aandelen van zilverproducenten zich in zwaar weer. We vermelden twee ETF’s die zich specifiek op zilveraandelen richten. De Global X Silver Miners ETF noteert op de NYSE met tickersymbool SIL. De onderliggende index is samengesteld uit aandelen van dertig zilvermijnbedrijven. SIL staat sinds begin 2013 op een verlies van 49%. Het iShares MSCI Global Silver Miners Fund van uitgever BlackRock doet het niet beter. Deze tracker, met als tickersymbool SLVP, verloor dit jaar eveneens bijna de helft van zijn waarde.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier