Gespreid beleggen in koper met Global X Copper ­Miners

Koper © Getty

Koper is een onmisbare grondstof voor de energietransitie, en er dreigt een fors aanbodtekort.

Op dit moment vindt het LME Asia Metal Seminar plaats, waar plaats is voor conferenties over het potentieel van koper. Handelaars, traders, producenten en portefeuillebeheerders ontmoeten elkaar in Hongkong en koper wordt gezien als een van de meest kansrijke metalen. Niet alleen voor dit jaar, maar ook voor de rest van het decennium. Het is een onmisbare grondstof voor de energietransitie, en er dreigt een fors aanbodtekort.

In het voorjaar zat de koperprijs stevig in de lift en doorbrak die de grens van 5 dollar per pond en 10.000 dollar per ton op de London Metals Exchange (LME). Dat was de hoogste prijs in meer dan vijf jaar. Daarvoor bewoog de koperprijs gedurende lange tijd in een heel smalle vork van 3,5 tot 4 dollar per pond.

De prijsklim was vooral toe te schrijven aan ontwikkelingen aan de aanbodzijde. Verschillende koperproducenten hebben om uiteenlopende redenen hun productieprognoses neerwaarts bijgesteld. Bekende voorbeelden zijn de sluiting van Cobre Panama van First Quantum en de Las Bambas-mijn in Peru, waar de geplande expansie werd uitgesteld na sociale onrust. Meer algemeen kampt de sector met hogere productiekosten (arbeid en materialen), langere vergunningsproce­dures en steeds lagere grades (minder rijke ertsen).

Een ander element was de beslissing van negentien ­Chinese smelters om hun productie een tijdlang fors in te krimpen of zelfs op te schorten. Door een gebrek aan koperertsen en een overschot aan smeltcapaciteit waren de verwerkingsmarges fors gedaald, waardoor die activiteit niet langer rendabel was. Die beslissing zou de komende tijd druk moeten zetten op de fysieke voor­raden.

UBS mikt voor 2024 op een aanbodtekort van 73.000 ton. Citibank zit op dezelfde lijn met voorspellingen voor nog hogere deficits vanaf volgend jaar. De nettoshortpositie op kopertermijncontracten was vorige maand nog heel hoog, maar is de voorbije weken afgenomen. Short covering speelde dus ook een rol bij de prijsstijging. Bovendien kwam ongeveer op dat moment de grondstoffen­gigant BHP met een vijandig bod op Anglo American, waarbij het duidelijk werd dat de kopermijnen van Anglo American de hoofd­reden waren om het bod uit te brengen.

Sinds de piek midden mei heeft de koperprijs wel weer zo’n 15 procent verloren, na een klim van 35 à 40 procent. Maar er vallen heel wat optimistische geluiden te horen over koper, vooral op lange termijn.

Wie rechtstreeks in koper wil beleggen, kan dat via termijncontracten. Er zijn ETF’s die de prijsevolutie van die termijncontracten schaduwen. Een voorbeeld is de WisdomTree Copper ETF (ISIN-code GB00B15KXQ89). Die noteert op Euronext Parijs en het Duitse Xetra. De jaarlijkse beheerkosten bedragen in beide gevallen 0,49 procent. Ook een investering in koperproducenten als ­Southern Copper, Freeport, Antofagasta of Lundin Mining valt te overwegen.

We kozen voor de voorbeeldportefeuille voor een gespreide investering met de Global X Copper Miners ETF. Die noteert op Xetra met de ISIN-code IE0003Z9E2Y3 en het ticker­symbool 4COP GY en heeft de Solactiv Global Copper Miners-index als onder­liggende waarde. Die index omvat 35 bedrijven die minstens een deel van de omzet uit koper halen. We handhaven nog even ons advies houden (rating 2B), maar sluiten niet uit dat we in de komende weken of maanden weer naar ‘koopwaardig’ evolueren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content