Er komt weer leven in de uraniummarkt

In enkele maanden tijd steeg de uraniumspotprijs met 60 procent.

We schreven eerder deze week in de bespreking van het aandeel Cameco (IB-48A) dat de spotprice van uranium (kernbrandstof) sinds de zomer flink is gestegen. In juli kostte een pond uranium nog 28 USD op de spotmarkt (onmiddellijke levering). Begin deze week was dat al 44 USDn of bijna 60% boven het bodemniveau. Reden genoeg om de sector nog eens van naderbij te bekijken.

Einde overaanbod?

Na de sluiting van de Japanse kerncentrales in 2011 werd de markt ruim drie jaar geplaagd door een overaanbod aan kernbrandstof. Daardoor konden uitbaters van kerncentrales rustig achteroverleunen, terwijl de prijzen verder daalden. Er zijn indicaties dat er stilaan een einde komt aan die situatie. De stijging van de spotprice is er daar een van. De contractprijs voor langetermijnovereenkomsten is belangrijker voor de producenten, omdat die het grootste deel van de inkomsten bepaalt. Voorlopig blijft de stijging van de contractprijs wat achter. Momenteel schommelt hij rond 45 USD, wat nauwelijks hoger is dan de spotprice. In normale omstandigheden is het verschil een stuk groter.

Dit jaar zal er nog een overschot zijn op de wereldwijde uraniummarkt, maar het is de verwachting dat dit snel zal omslaan in een tekort. De exploratie is door de lage prijs zo goed als volledig stilgevallen, terwijl ook de uitbreidingen werden uitgesteld. Een hogere mijnproductie zit er de eerstkomende jaren bijgevolg niet in. Bovendien is ook het secundaire aanbod sterk verminderd door de afbouw van het Russische Highly Enriched Uranium (HEU)-programma, waarbij oude kernkoppen worden ontmanteld.

Kernenergie blijft groeien

Aan de vraagzijde zien we dat mondiaal de populariteit van kernenergie blijft toenemen. De World Nuclear Association (WNA) geeft maandelijks een overzicht van het aantal kernreactoren dat operationeel is, hoeveel er in aanbouw zijn en hoeveel er nog op de planning staan om goedgekeurd te worden. Eind oktober waren wereldwijd 436 reactoren operationeel, 71 in aanbouw en nog eens 174 in de planningsfase. De cijfers tonen aan dat de uitbreidingen vooral in Azië plaatsvinden. Dat is geen verrassing, want daar groeit de energiebehoefte ook het sterkst. Van de 71 reactoren in aanbouw bevinden er zich 27 in China en 10 in Rusland. Daarna volgen India (6), Zuid-Korea (5) en – opmerkelijk – de Verenigde Staten (5).

Inspelen op een stijging van de uraniumprijs kan op verschillende manieren. Behalve het vernoemde Cameco staat ook Uranium Participation Corp., dat in fysiek uranium investeert, op onze checklist. Het aandeel noteert wel met een premie tegenover de intrinsieke waarde. Wie zijn eieren liever niet in één mand legt, kan de investering spreiden door middel van een tracker. We selecteerden twee producten van Global X Funds en Van Eck Global.

Global X Uranium ETF

Tickersymbool: URA

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: november 2010

Prestatie sinds 1/1/2014: -13%

Gemiddeld dagvolume: 275000

Activa onder beheer: 249 miljoen USD

Jaarlijkse beheerkost: 0,69%

Top vijf van de participaties (op 25 november)

Cameco (23,9%)

Uranium Participation Corp. (13,9%)

Denison Mines (12,6%)

Uranium energy Corp (6,1%)

Energy Fuels (5,1%)

Sinds november 2010 noteert de Global X Uranium ETF, die wordt uitgegeven door Global X Funds op de NYSE met als tickersymbool URA. De onderliggende index is de Solactive Global Uranium-index, die momenteel is samengesteld uit 25 bedrijven. Die index focust duidelijk op de productiezijde, met in hoofdzaak bedrijven uit de mijnindustrie. Naast de grote uraniumproducenten maken ook exploratiebedrijven en toeleveranciers aan de uraniumindustrie er deel van uit. De drie grootste participaties staan samen in voor net iets meer dan de helft van de index. Net de mijnbedrijven kregen dit jaar de grootste tik, wat de waardedaling van de tracker met 13% sinds begin dit jaar verklaart. De jaarlijkse beheersvergoeding van URA werd vastgelegd op 0,69%, wat in lijn is met andere producten van die uitgever. URA is vooral interessant voor beleggers die op een gespreide manier in uraniummijnen willen investeren.

Market Vectors Uranium + Nuclear Energy ETF

Tickersymbool: NLR

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: augustus 2007

Prestatie sinds 1/1/2014: +8,7%

Gemiddeld dagvolume: 4500

Activa onder beheer: 70 miljoen USD

Jaarlijkse beheerkost: 0,6%

Top vijf van de participaties (op 25 november)

Duke Energy (8,65%)

NextEra Energy (8,1%)

Southern Corp. (7,2%)

Hitachi Ltd. (6,5%)

Dominion Resources (5,9%)

Hoewel deze tracker uit de Market Vectors-productfamilie met tickersymbool NLR enkele jaren langer meedraait dan URA, is de liquiditeit wel lager. Dat geldt ook voor de activa onder beheer. De insteek bij NLR is wel helemaal anders dan bij URA. NLR focust eerder op nutsbedrijven die nucleaire energie gebruiken om elektriciteit te produceren en te verkopen en daarnaast ook op grote conglomeraten die al dan niet zijdelings met kernenergie te maken hebben. Beide trackers zijn dus inhoudelijk eigenlijk geen concurrenten van elkaar.

De onderliggende index van NLR is de Market Vectors Global Uranium + Nuclear Energy Index. Die telt momenteel 53 bedrijven en de samenstelling wordt elk kwartaal aangepast. Nutsbedrijven staan in voor 71% van de index en industriële bedrijven tekenen voor bijna een vijfde. Wat de kosten betreft, doet NLR het iets beter met een jaarlijkse beheerkost van 0,6%. Het gebrek aan mijngroepen in de index speelt dit jaarduidelijk in de kaart van NLR. Met een rendement van 8,7% sinds begin dit jaar presteert deze tracker beduidend beter dan URA.

Partner Content