El Niño ETF’s (deel 1)
Deze week bespreken we enkele gediversifieerde trackers en volgende week komen de trackers aan bod die zich op individuele grondstoffen richten.
Er wordt de jongste weken en maanden veel gesproken over het El Niño-natuurfenomeen. Dit is de situatie waarbij het oppervlaktewater van de Stille Oceaan ter hoogte van de evenaar opwarmt en dat zich gemiddeld om de 2 tot 7 jaar voordoet. De lengte en ook de duurtijd van de El Niño-cycli (en dus ook de gevolgen ervan) kunnen sterk variëren.
De meest recente El Niño-cyclus met een betekenisvolle impact liep van het voorjaar 2009 tot begin 2010. Toen schoten de voedselprijzen de hoogte in door mislukte oogsten. El Niño laat zich niet zomaar voorspellen. Verschillende weerdiensten hadden de nieuwe cyclus al vorig jaar verwacht, toen een stijging van de oppervlaktetemperaturen in de Stille Oceaan werd waargenomen. Het kwam echter nooit tot een volwaardige El Niño-cyclus want korte tijd later normaliseerde de temperatuur.
Het U.S. Climate Prediction Center observeerde vorige maand een temperatuur in het centrale gedeelte van de Stille Oceaan die bijna 2,5 graden Celsius boven het gemiddelde lag. Verschillende weergebeurtenissen van de voorbije maanden worden aan El Niño gelinkt, zoals de hittegolf in India, de overstromingen in het westelijk deel van Zuid-Amerika en de milde start van de winter in Noord-Amerika. Aan de andere kant van het continent kampt Brazilië dan weer met een langdurige periode van droogte, waardoor de watervoorziening in sommige provincies moest worden gerantsoeneerd. El Niño zorgt typisch ook voor een aanvoer van droge en hete lucht naar Australië en Azië.
Gediversifieerde trackers
Landen met een sterk agrarische economie zoals India, China, Vietnam en Indonesië zijn erg kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden. Mislukte oogsten kunnen al snel grote gevolgen hebben op het marktevenwicht van verschillende landbouwgrondstoffen. We denken daarbij in de eerste plaats aan granen, rijst en plantaardige oliën (palmolie, sojaolie) maar ook katoen en suiker. El Niño komt op een moment dat de prijzen van verschillende landbouwgrondstoffen in de buurt van meerjaarse dieptepunten noteren. Met de mogelijke impact op het marktevenwicht wordt tot nog toe dus nauwelijks rekening gehouden. We bekijken de mogelijkheden om met trackers in te spelen op hogere prijzen. Deze week bespreken we enkele gediversifieerde trackers en volgende week komen de trackers aan bod die zich op individuele grondstoffen richten.
PowerShares DB Agriculture ETF
Tickersymbool: DBA
Beurs: NYSE Arca
Uitgifte: januari 2007
Prestatie sinds 1/1/2015: -18,1%
Prestatie op 12 maanden: -19,7%
Prestatie op 3 jaar: -29,2%
Gemiddeld dagvolume: 275000
Activa onder beheer: 793,8 miljoen USD
Jaarlijkse beheerskost: 0,85%
Deze tracker van uitgever Invesco Powershares noteert al bijna 9 jaar op de NYSE Arca en is zowel wat beheerd vermogen als liquiditeit betreft de grootste in het segment van de landbouwgerelateerde grondstoffen. De onderliggende waarde is de DBIQ Diversified Agriculture Index die is samengesteld uit termijncontracten met landbouwgrondstoffen als onderliggende waarde. Het gaat zowel om maïs, soja, tarwe cacao, koffie, suiker en vee (varkens en runderen) waarbij verschillende afloopdata worden gebruikt. De vrij hoge jaarlijkse beheersvergoeding van 0,85% is dan ook een weerspiegeling van de frequente handel in termijncontracten.
Top 5 participaties
Soja November 201612,99%
Cacao Maart 201611,94%
Suiker September 201611,2%
Maïs September 201610,92%
Live cattle (vee) februari 20169,94%
Elements Rogers International Commodity Agriculture ETN
Tickersymbool: RJA
Beurs: NYSE Arca
Uitgifte: oktober 2007
Prestatie sinds 1/1/2015: -14,3%
Prestatie op 12 maanden: -13,7%
Prestatie op 3 jaar: -32,4%
Gemiddeld dagvolume: 61000
Activa onder beheer: 128,7 miljoen USD
Jaarlijkse beheerskost: 0,75%
Elements is een productlijn van uitgever Merrill Lynch, Pierce, Fenner&Smith, een dochteronderneming van Bank of America. Deze tracker verschilt van juridische structuur met de hierboven besproken DBA. Het gaat namelijk om een Exchange Traded Note of ETN, wat in feite achtergesteld schuldpapier is. De ETN werd geïntroduceerd in oktober 2007 en heeft als afloopdatum oktober 2022. De tracker schaduwt de prestatie van de onderliggende index, de Rogers International Commodity Agriculture. De index is samengesteld uit 21 landbouwgrondstoffen, wat net als bij DBA een voldoende spreiding garandeert. Er wordt dus niet geïnvesteerd in termijncontracten waardoor er ook geen onderliggende waarde is. De jaarlijkse beheersvergoeding ligt iets lager dan bij DBA.
Samenstelling Rogers International Commodity Agriculture index (Top 5)
Maïs13,61%
Tarwe13,61%
Katoen12,03%
Soja10%
Koffie5,73%
iPath Bloomberg Agriculture ETN
Tickersymbool: JJA
Beurs: NYSE Arca
Uitgifte: oktober 2007
Prestatie sinds 1/1/2015: -16,8%
Prestatie op 12 maanden: -17,5%
Prestatie op 3 jaar: -41%
Gemiddeld dagvolume: 4500
Activa onder beheer: 37,9 miljoen USD
Jaarlijkse beheerskost: 0,75%
Deze tracker behoort tot de iPath-productlijn van uitgever Barclays. Het gaat net als bij de hierboven besproken RJA over een Exchange Traded Note. De afloopdatum ligt hier wel pas in oktober 2037. De onderliggende index is de Bloomberg Agriculture Subindex. Die telt 7 grondstoffen waarbij de granen oververtegenwoordigd zijn. Hoewel JJA net als DBA en RJA ook al sinds 2007 noteert, liggen de volumes en de activa onder beheer een stuk lager. De beheersvergoeding van JJA is dezelfde als bij RJA.
Samenstelling Bloomberg Agriculture Subindex (Top 5)
Maïs29,94%
Soja 20,26%
Suiker 14,7%
Tarwe 12,4%
Sojaolie9,8%
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier