Drie straffe dividendgroeiers
De renteverlagingen zijn dan toch aan de orde en dat is ook goed nieuws voor dividendaandelen. We stellen drie nieuwe dividendtoppers voor, die één ding gemeen hebben: een continue dubbelcijferige groei van het dividend de voorbije jaren en, belangrijker nog, sterke vooruitzichten op groei de komende jaren.
1. Lam Research
De verkoopgolf in de halfgeleidersector heeft ook Lam Research (ticker LRCX) de voorbije weken hard geraakt. Daarmee is een buitenkans ontstaan om de producent van geavanceerde apparatuur voor de productie van halfgeleiders alsnog op te pikken.
Het aandeel wordt, gezien de sterke groeivooruitzichten, veel te laag gewaardeerd. Op basis van de verwachtingen voor 2024 bedraagt de koers-winstverhouding krap 20. De omzet groeit jaarlijks met dubbele cijfers en Lam heeft nu al een schuldvrije balans waar jaarlijks miljarden bij komen. Daar bovenop komt een dividend dat met 15 procent per jaar groeit en een inkoop van eigen aandelen van 1 tot 3 procent per jaar. Tegen de huidige koers kan het aandeel niet ontbreken in een dividendportefeuille.
De drie bedrijven hebben één ding gemeen: een continue dubbelcijferige dividendgroei.
2. Carlisle Companies
Om de tweede Amerikaanse nieuwkomer, Carlisle Companies (ticker CSL), kan een dividendbelegger ook niet heen. De statistieken zijn fantastisch en ook de vooruitzichten zijn zeer goed voor de producent van bouwmaterialen als dakbedekkingssystemen, waterdichtingsoplossingen en isolatiematerialen. Het bedrijf valt ook op met hoge winstmarges en zeer sterke rendementen op geïnvesteerd kapitaal. Tot 2030 mikt het bedrijf op een jaarlijkse organische omzetgroei van 5 procent met een beoogde winst per aandeel van 40 dollar.
Carlisle is een cashgenerator, waarmee beleggers jaarlijks rijkelijk beloond worden. Bij de huidige koers is het dividendrendement ruim 1 procent. Dat dividend gaat al 48 jaar op rij omhoog met recent een gemiddelde groei van 15 procent. Daarbij werd de afgelopen jaren minstens 5 procent van de eigen aandelen ingekocht. Met een koers-winstverhouding van 19 voor 2024 is Carlisle een koopje voor een dividendgroeiportefeuille.
3. Lagercrantz Group
De derde nieuwkomer is Lagercrantz. De Zweedse investeerder, ondersteund door tientallen overnames per jaar, timmert hard aan de weg met indrukwekkende groeicijfers en mooie winstmarges. Het breed gespreide Lagercrantz bestaat uit zeventig bedrijven, hoofdzakelijk in Scandinavië (Zweden is goed voor 32% van de omzet) maar ook in Nederland, de Verenigde Staten, China en India, die allemaal actief zijn in een bepaalde niche op het gebied van meet- en regeltechniek, beveiligings- en bewakingsoplossingen, automatisering en infrastructuur. Een voorbeeld van een nicheproduct zijn de dispensers en pompen voor onder meer sauzen en zeep in de horeca, maar ook wasinstallaties voor treinen, graafmachines en bussen.
De omzet over het boekjaar 2024 (tot eind maart) groeide met 12,2 procent tot 8,1 miljard Zweedse kroon. Lagercrantz mikt op acht tot twaalf overnames per jaar die twee derde van de omzetgroei voor hun rekening moeten nemen. Als financiële doelstellingen hanteert Lagercrantz een winstgroei van 15 procent per jaar met een rendement op eigen vermogen van minstens 25 procent. De afgelopen vijf jaar groeide de winst per aandeel gemiddeld met 24 procent, waarbij jaarlijks 45 procent van de nettowinst als dividend werd uitgekeerd. De gemiddelde dividendgroei van Lagercrantz was de voorbije vijf jaar 20 procent, ondanks een eenmalige verlaging tijdens de coronapandemie.
Minpuntjes zijn er ook: doordat de koers rond recordniveaus staat, is het dividendrendement relatief laag met 1 procent en met een koerswinst van 38 is het aandeel allerminst goedkoop. Verwacht op korte termijn dus geen vuurwerk van Lagercrantz. Dit aandeel wordt het best tijdens een correctie gekocht voor de zeer lange termijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier