Dit kan de eerste aanzet tot een berenmarkt zijn


Enkele van onze voorspellingen voor 2025 zijn al uitgekomen. Donald Trump veroorzaakt inderdaad onrust en volatiliteit, en nog meer dan we al hadden verwacht.
Enkele van onze voorspellingen voor 2025 zijn al uitgekomen. Donald Trump veroorzaakt inderdaad onrust en volatiliteit, en nog meer dan we al hadden verwacht. Wall Street blijkt geen veilige haven voor aandelenbeleggers meer te zijn. Door de zwakte van Wall Street, en die van de bigtechaandelen in het bijzonder, is het voorlopig geen goed beursjaar. Maar dat is het perspectief op korte termijn. Een belegger moet vooral verder kijken, zelfs verder dan dit jaar. Is er niet meer aan de hand? Is Trump niet veel van de gunstige basisfactoren voor de beurzen aan het afpakken? Is hij niet de tak aan het afzagen waarop de langdurige beurshausse is gebouwd?
De fundamenten onder de zestienjarige beursklim, die voor uitzonderlijke rendementen heeft kunnen zorgen, wankelen steeds meer. De langetermijnrente is zeker niet meer laag, de inflatie is terug en zal wellicht de komende tijd stijgen. De geopolitieke spanningen zijn in decennia niet meer zo hoog opgelopen – denk aan de Oekraïne-oorlog en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Wereldwijd exploderen de schulden van de overheden.
Lange tijd werd dat verdoezeld door de sterke bedrijfsresultaten, en dan vooral die van enkele techgiganten. De vraag is of in de huidige context van enorme onzekerheid voor consumenten en bedrijven de vooropgestelde winstgroei nog haalbaar is. Durven bedrijven nog winstprognoses te geven? Hoe moeten analisten en beleggers daarmee omgaan?
De Amerikaanse aandelen zijn de voorbije weken en maanden dan wel behoorlijk gezakt, maar ze zijn nog altijd niet goedkoop. In januari berekenden we een faire waarde van 4.705 punten voor de S&P 500-index, de bekendste graadmeter van de Amerikaanse beurs, op basis van het historische gemiddelde van een aantal parameters over de afgelopen tien jaar. In januari was er nog bij een stand rond 6.000 punten nog een overwaardering van 27,5 procent. Die overwaardering is flink geslonken, maar nog niet weggewerkt.
De fundamenten van de voorbije uitzonderlijke zestienjarige beursklim wankelen steeds meer.
Grote ommekeer
De forse duik van de S&P 500 lijkt ons een sterk signaal dat de langdurige stierenmarkt sinds 2009 aan het keren is en dat er een berenmarkt in het verschiet ligt. Het is te vroeg om daarover definitieve uitspraken te doen, maar een berenmarkt is volgens ons wel het meest waarschijnlijke scenario. Die mogelijkheid wordt nog waarschijnlijker als de index de komende weken of maanden na een herstelbeweging niet meer boven de eerste weerstandzone van 5.800 à 5.900 punten uitstijgt. Dan gaan we ervan uit dat niet langer de stier, maar de beer – het symbool van een dalende beurstrend – regeert en de touwtjes op de beursvloer in de handen heeft genomen.
Dat zal een heel andere tactiek vergen. Beleggers zullen hun hangmat moeten inruilen voor een actief beheer. Buy-and-hold zal dan, ondanks tussentijdse sterke periodes, niet langer de meest winstgevende strategie zijn. U moet alert zijn en uw basistactiek veranderen van ‘buy the dips’ naar ‘sell the rallies’. Met andere woorden: bouw het percentage aandelen in uw portefeuille of uw vermogen stelselmatig af door tijdens herstelbewegingen aandelen te verkopen, in plaats van bij de minste terugval aandelen bij te kopen, zoals bijna een pavloviaanse reflex is geworden in een stijgende beurstrend. Pas als er echt paniek uitbreekt en de zakkende beurzen vooraan in het nieuws zitten, mag u uw aandelenposities weer opdrijven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier