De zomer is een tijd om even te bezinnen

© Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ook op hete beursdagen is het zaak het hoofd als belegger koel te houden.

Ook voor de redactie van Trends Beleggen is het nu hoogzomer, de favoriete periode voor de Belgen om volop vakantie te nemen en er even volledig tussenuit te zijn. Rust en tijd om na te denken, brengen vaak raad, ook als het over beleggen gaat. De zomer komt net op tijd om even te bezinnen en alles in een ruimer perspectief te zetten.

De behavorial finance leert ons dat hoe langer een rooskleurige beursperiode duurt, des te vatbaarder beleggers worden om fouten te maken. Zo’n fout is toch maar hun verliezers van vandaag te verkopen om ze in te ruilen voor de sterren van het moment, puur voor de gemoedsrust en uit de drang om erbij te horen. Zonder zich nog af te vragen of er nog ruimte is voor een verdere stijging, en of die aandelen nog niet geprijsd zijn voor perfectie. Ze dreigen dan tegen topkoersen te kopen en daar daarna veel spijt van te hebben. Ook op hete beursdagen is het zaak het hoofd als belegger koel te houden.

Erg verwend

We moeten beseffen dat we een periode meemaken met uitzonderlijk hoge rendementen op de beurzen, met als belangrijkste motoren de (ultra)lage inflatie en het heel soepele monetaire beleid van de centrale banken. Die twee belangrijkste drijvende krachten achter de beurshausse hebben er tussen 2009 en midden 2025 voor gezorgd dat de S&P 500-index een gemiddeld jaarrendement van maar liefst 16,5 procent (indexstijging plus dividenden) heeft gehaald. Dat is het dubbele van de gemiddelde opbrengst van aandelen over de voorbije eeuw (8 à 9%).

Die jarenlange forse klim is het referentiekader voor de meeste aandelenbeleggers. Sinds ze op de beurs actief zijn, hebben ze niets anders geweten, of ze zijn vergeten dat er ook periodes zijn geweest dat het minder, veel minder was. Het duurt altijd wel enige tijd om gewend te raken aan minder. Mogelijk biedt de gedachte dat we het afgelopen decennium erg verwend zijn geweest wat relativering, als we de komende dagen of weken uitblazen. We mogen ons niet volledig overgeven aan euforie en nu nog onze aandelenportefeuille uitbreiden met de favorieten van het moment.

Wat mogen we in de komende zes maanden nog verwachten? We denken dat één gegeven zal blijven: de volatiliteit. Er is weinig reden om te verwachten dat de tweede jaarhelft rustig zal verlopen. De Amerikaanse president Donald Trump zal nog wel even blijven gaan en blijven excelleren in wispelturigheid, en slaan en zalven. We zien ook niet meteen een uitblinkersrol voor de aandelenmarkten. We hebben nog geen crash voorspeld, maar een tussentijdse terugval zullen we toch minstens krijgen.

Dan zien we meer heil en stabiliteit op de obligatiemarkten. De langetermijnrente zal minstens tijdelijk dalen. Maar de uitblinkersrol in het najaar van 2025 en wellicht ook in het voorjaar van 2026 is volgens ons weggelegd voor de grondstoffen, en de edelmetalen in het bijzonder, na nog een moeilijke zomer. De absolute uitblinkers worden zilver en platina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content