Dit zijn de vijftien strafste dividendgroeiers

LOTUS BAKERIES vertaalt zijn bovengemiddelde omzet- en winstgroei in een even bovengemiddelde dividendgroei. © BELGA

Een evenwichtig samengestelde dividendportefeuille kijkt ook naar een sterke en consistente dividendgroei.

Dividendbeleggers kijken altijd eerst naar de hoogte van het dividend. Vaak is dat zelfs de enige parameter waar ze aandacht voor hebben. We beweren niet dat dat criterium van geen tel is, maar voor ons is toch meer nodig, ook al hebben we er begrip voor dat wie in dividendaandelen belegt om zijn pensioen aan te dikken in de eerste plaats kijkt naar het actuele dividendrendement.

We pleiten ervoor om ook te kijken – en zelfs de nadruk te leggen – op de kwaliteit van het dividend en de dividendgroei. Het dividendrendement kan vandaag dan wel hoog tot zeer hoog zijn, maar hoe stabiel en houdbaar is het? Als dividendbelegger ben je er weinig mee als een brutodividendrendement dat vandaag 8 procent bedraagt het volgende jaar terugvalt tot de helft. Zeker als het dividend moet dienen om voor een extra inkomen te zorgen, is de stabiliteit van het dividend bijna even belangrijk als de hoogte ervan.

Een evenwichtig samengestelde dividendportefeuille kijkt ook naar een sterke én consistente dividendgroei. Zolang het dividendrendement jaarlijks stevig groeit – alleen de echte toppers van de beursgenoteerde bedrijven slagen daar consequent in – mag het dividendrendement ook wat lager zijn. Dat betekent dat zulke ondernemingen een sterke historische groei, hoge winstmarges en vaak een duidelijk concurrentievoordeel combineren.

Zulke aandelen verhogen dus de kwaliteit van de dividendportefeuille. Het gemiddelde dividendrendement van zo’n portefeuille zal wel dalen (naast de hogere waardering), maar zoals gezegd zal dat op lange termijn renderen. De sectorverdeling wordt bovendien evenwichtiger, met meer dienstverlening, terugkerende inkomsten en minder cyclische bedrijven, vaak ook met een grotere beurswaarde.

We selecteren de vijftien strafste dividendgroeiers (vier Europese en elf Amerikaanse), die een solide dividendhistorie met een indrukwekkende, dubbelcijferige groei van minimaal 10 procent per jaar combineren.

Vier Europese toppers

· AAK AB. Dat groeibedrijf uit Zweden produceert plantaardige oliën en vetten voor de voedings- en cosmetica-industrie. Met een aantrekkelijke waardering (koers-winstverhouding van 17 voor 2025) is het aandeel voor de meeste beleggers een no-brainer. Het dividend steeg de afgelopen tien jaar met gemiddeld 16 procent per jaar en zal in 2024 en 2025 zelfs met 35 procent groeien. Niet alleen stijgt het dividend van AAK, de koers klom de voorbije tien jaar nog sneller dan het dividend. Het brutodividendrendement bedraagt 2 procent.

· Hermès. De Franse luxespeler, bekend van de Birkin-tassen, wist onlangs LVMH voorbij te steken als het luxebedrijf met de hoogste beurskapitalisatie. Het richt zich meer op de superrijken en heeft een winstmarge die twee keer zo hoog is als die van LVMH. Terwijl LVMH en Kering krimpen, verwacht Hermes dat zijn omzet dit jaar groeit met 10 procent tot 16,7 miljard euro. Het bedrijf is schuldenvrij en verhoogt zijn dividend al decennialang (ruim 19% gemiddeld per jaar), fors meer dan LVMH. De hoge waardering is een nadeel, maar vanuit een meerjarenperspectief niet onoverkomelijk. Het dividendrendement bedraagt slechts 0,6 procent.

· Lotus Bakeries hoeven we niet voor te stellen, maar het is interessant die forse groeier ook eens louter als dividendaandeel te bekijken. De producent van speculoosproducten en (gezonde) snacks vertaalt zijn bovengemiddelde omzet- en winstgroei in een even bovengemiddelde dividendgroei, dit jaar zelfs met een dividendverhoging van 30 procent. Het gemiddelde van de voorbije vijf en tien jaar ligt eerder rond 15 procent. In 2015 bedroeg het brutodividend nog 12,4 euro per aandeel. In 2025 krijgt de aandeelhouder 76 euro per aandeel. Een nadeel is dat het dividendrendement slechts 0,9 procent bedraagt.

· Norbit. Dat Noorse bedrijf heeft een beurswaarde van minder dan 1 miljard euro. Het heeft een uniek bedrijfsmodel, groeipotentieel en een uitmuntende dividendgroei. Dit jaar verhoogt Norbit zijn dividend met 29 procent en keert het 1 Noorse kroon per aandeel extra uit. Het dividendrendement bedraagt 1,4 procent en tussen 2020 en 2025 is de dividenduitkering vertienvoudigd van 0,3 naar 3,0 Noorse kronen per aandeel (2,0 Noorse kronen gewoon dividend en 1 Noorse kroon speciaal dividend).

Elf Amerikaanse toppers

Op de Amerikaanse beurs is de keuze aan dividendtoppers nog groter. Het maken van de selectie was er makkelijker dan in Europa. De sectorspreiding is ook groter.

· Badger Meter, dat slimme meetsystemen (digitale watermeters en dataplatforms) voor efficiënt waterbeheer maakt, kwam al twee weken geleden op onze radar in het dossier over de beste Amerikaanse dividendaristocraten, die minstens de afgelopen 25 jaar hun dividend jaarlijks hebben opgetrokken. Het dividend ging vorig jaar met 26 procent omhoog en groeit nu al 33 jaar op rij. Het bedrijf blinkt ook uit met een heel lage schuldgraad, wat de dividendgroei veiligstelt. Nadeel is wel dat het brutodividendrendement 0,6 procent bedraagt.

· Cintas, een gigant in bedrijfsuniformen, kwam ook heel hoog uit in onze selectie van de beste Amerikaanse dividendaristocraten. Vorig jaar is het dividend met 16 procent verhoogd. De gemiddelde groei over de voorbije vijf jaar ligt zelfs in de buurt van 19 procent gemiddeld per jaar. Het dividendrendement ligt wel onder 1 procent (0,8%).

· Eaton Corp. levert energiebeheeroplossingen voor elektrische, hydraulische en mechanische systemen. We zien de voorbije jaren een mooie versnelling van de dividendgroei. Dit jaar gaat het dividend met 10,6 procent omhoog, terwijl Eaton jaarlijks een omzetgroei tussen 7 en 8 procent boekt. De ijzersterke kasstroom staat de komende jaren garant voor een verdere, mooie dividendgroei. Het dividendrendement is 1,35 procent bruto.

· Eli Lilly is de absolute ster in de Amerikaanse farma-industrie dankzij zijn afslankpillen Mounjaro/Zipbound. De spectaculaire groei laat toe elk jaar het dividend met 15 procent op te krikken. Het dividendrendement bedraagt 0,8 procent.

· Marriott International schrapte zijn dividend dan wel tijdens de coronapandemie, maar vorig jaar verhoogde de hoteluitbater zijn dividend met 21 procent en kocht 5 procent van de uitstaande aandelen in. Het dividendrendement bedraagt 1 procent. De gemiddelde jaarlijkse dividendgroei over de voorbije vijf jaar is 11,8 procent.

· McKesson. Deze distributeur van medicijnen verhoogt zijn dividend jaarlijks met 15 procent en heeft ijzersterke fundamenten. Minpunt is wel dat het dividendrendement 0,4 procent bruto bedraagt.

· Motorola Solutions, de maker van communicatieapparatuur en software, onder meer voor hulpdiensten, verhoogde zijn dividend vorig jaar met 11,3 procent en kocht de voorbije tien jaar ruim 35 procent van de eigen aandelen in. De verhoging ligt perfect in lijn met de gemiddelde verhoging van de voorbije vijf jaar (11,4%). Het brutodividendrendement bedraagt 1,1 procent.

· Rollins. De ongediertebestrijder is een enorme topper op een mooie groeimarkt en slaagt erin heel regelmatig een nieuwe recordkoers te laten noteren. Het dividend ging de afgelopen tien jaar met gemiddeld 18 procent per jaar omhoog – dat is bijzonder sterk. De afgelopen vijf jaar is de groei wel teruggevallen tot 16 procent. Het dividendrendement bedraagt 1,2 procent bruto.

· Thermo Fisher, een van de grootste en meest gespreide lifesciencesconcerns ter wereld, levert onder meer reageerbuizen, wegwerpbioreactoren, spectrometers, antilichamen en koelsystemen voor laboratoria, verzorgt en begeleidt klinische teststudies naar nieuwe medicijnen en produceert zelfs medicijnen voor farma- en biotechconcerns. De gemiddelde dividendgroei de afgelopen vijf jaar ligt op 15,2 procent. Het brutodividendrendement bedraagt wel slechts 0,4 procent.

· TJX Companies. Deze distributeur van redelijke geprijsde kwaliteitsproducten voor woningdecoratie zou zonder de covidpandemie een dividendaristcraat zijn geweest. De groep heeft vooral internationaal nog flink wat expansiemogelijkheden en verhoogde de voorbije vijf jaar haar dividend jaarlijks gemiddeld met 10,3 procent. Het dividendrendement loopt op tot 1,3 procent bruto.

· Waste Management is een Amerikaans recyclingbedrijf dat actief is in afvalbeheer, afvalverwerking en milieudiensten. Het is marktleider in de recyclingsector en bezit ruim 260 stortplaatsen, 350 overslagstations, 150 recyclingbedrijven en zes energiecentrales. Het dividend werd met 10 procent, en dat is ook het langjarige gemiddelde. Het brutodividendrendement bedraagt 1,4 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content