De 10 favoriete aandelen van Danny Reweghs voor de tweede jaarhelft
De eerste zes maanden van 2024 verliepen nog rooskleurig voor de internationale beurzen. Wordt het in de tweede jaarhelft anders?
We pasten onze selectie van favoriete aandelen voor de tweede jaarhelft maar weinig aan tegenover de selectie van december voor het hele jaar. Dat doen we deels ook omdat de verhoopte stijging bij een aantal favorieten er nog niet is gekomen, en deels omdat het potentieel verder reikt dan enkel 2024. De selectie staat in alfabetische volgorde, niet in volgorde van grootste tot kleinste kanshebber.
Favoriet 1: Aker BP
De olieprijs bevindt zich in een tussentijdse dip na een terugval de voorbije maanden van afgerond 90 naar 70 dollar per vat. De olieproducerende landen mikken niet langer op prijzen van 100 dollar en meer per vat, maar zullen ook niet toestaan dat de prijzen nog veel verder terugvallen. Desnoods beperken ze de productie. Bovendien moeten de Verenigde Staten vroeg of laat hun historisch lage strategische oliereserves aanvullen. De koers van Aker BP is sterk gelinkt aan de olieprijs, vermits olie circa 85 procent van de groepsproductie vertegenwoordigt. Het aandeel lag opnieuw in de weegschaal met Schlumberger, maar Aker BP zorgt ook voor muntdiversificatie met de Noorse kroon, die normaal moet profiteren van stijgende olieprijzen en mogelijke zorgen rond de enorme begrotingstekorten en schuldgraden van vele westerse landen, problemen die Noorwegen absoluut niet heeft.
Favoriet 2: Albemarle
We denken dat het een kwestie van tijd is voordat de prijs van lithium weer hoger schiet. Daar zou Albemarle enorm van profiteren. Het bedrijf denkt dat het de lithiumomzet in de komende vijf jaar met 20 à 30 procent per jaar kan laten groeien. Voor de vergroening van het transport is lithium een essentiële grondstof, onmisbaar in de krachtige batterijen van auto’s, laptops, smartphones, powerbanks enzovoort. De meeste rapporten gaan uit van een verviervoudiging van de vraag naar lithium tegen 2030. Om aan die vraag te voldoen, staat de aanbodzijde wel voor een gigantische uitdaging. Er is wereldwijd voldoende lithium, maar om het economisch verantwoord te exploiteren, komt maar een klein deel van de voorraad in de grond in aanmerking. Er worden nieuwe batterijfabrieken gebouwd zonder dat de aanvoer van lithium verzekerd is. Ook de bestaande producenten hebben maar een beperkte pijplijn aan nieuwe projecten. Schaarste dreigt dus de komende vijf tot tien jaar een reëel probleem te worden. Voor Albemarle lijkt ons dat uitstekend nieuws. Het aandeel kan nu tegen een zeer redelijke koers worden opgepikt.
Favoriet 3: Atenor
De vastgoedaandelen hebben hun forse klim van november en december niet kunnen doortrekken in de eerste helft van 2024, ook de vastgoedontwikkelaar Atenor niet. De forse daling van de langetermijnrente eind vorig jaar is niet doorgetrokken. Door de gedwongen kapitaalverhoging is de beurskoers richting 5 euro gezakt. Het aandeel is daardoor wel heel diep teruggevallen tegenover de intrinsieke waarde. De minste tekenen van een heropleving of het realiseren van enkele projecten zouden het aandeel naar een herstelfase moeten leiden. We wijzen wel op het bovengemiddelde risico van deze belegging, omdat de balans nog altijd heel veel schulden bevat, ook al toonde de update van de eerste drie maanden dat daaraan gewerkt wordt.
Favoriet 4: Cofinimmo
Net als bij Atenor is het van fundamenteel belang ervan overtuigd te zijn dat de lange rente in de loop van de tweede jaarhelft toch zal dalen. Dat is nodig om een stijging van de vastgoedaandelen mogelijk te maken. De gereglementeerde vastgoedvennootschap (gvv) met focus op zorgvastgoed is in die context ondergewaardeerd, met een korting van 35 procent tegenover de intrinsieke waarde, 9,5 procent dividendrendement, 7 procent risicopremie (10% winstrendement versus 3% rendement op tienjarig staatspapier). De schuldgraad van 44 procent maakt de vrees voor een nieuwe kapitaalronde op dit moment overdreven. Bovendien loopt het risico op verdere afwaarderingen af door een beperkte leegstand en een stabilisatie van de huurrendementen.
Favoriet 5: Mosaic
Nadat de landbouwgronden de voorbije twee jaar gemiddeld te weinig zijn bemest, zal de wereldwijde vraag naar potas- en fosfaatmeststoffen in 2024 terugkeren naar de recordniveaus van respectievelijk 2020 en 2021. Tegelijk bevinden de voorraadniveaus van de landbouwgewassen en de meststoffen zich in verhouding tot het jaarlijkse verbruik in de buurt van de laagste niveaus van de voorbije twintig jaar. De te verwachten herbevoorrading in combinatie met de beperkte opwaartse manoeuvreerruimte van het aanbod moet een herstel van de meststoffenprijzen toelaten. Het aandeel van Mosaic noteert onder de boekwaarde en zal bovengemiddeld profiteren van het verwachte prijzenherstel. De stijging van de graanprijzen de voorbije tijd kunnen de voorbode zijn van een herstel van de meststoffenaandelen.
Favoriet 6: Newmont
Het aandeel deed het de voorbije twee jaar nog een stuk slechter dan de Van Eck Gold Miners-index, de referentie-index onder de goudmijnbedrijven. Daardoor is de waardering teruggevallen tot 7 keer de verwachte kasstroom, maar de koers is sinds het vijfjarige dieptepunt in maart wel al 30 à 40 procent hersteld. Terecht, want de vooruitzichten voor 2024 en verder zijn met de activa van het overgenomen Newcrest Mining beduidend verbeterd. Verschillende elementen die in 2023 een negatieve impact hadden op de koers, vallen volgend jaar weg. Aandeelhouders mogen bovendien een hoger dividend verwachten. De sterke balans laat ook ruimte voor een aandeleninkoop. In waarderingstermen is Newmont een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Agnico-Eagle Mines.
Favoriet 7: Pan American Silver
De koers van Pan American Silver (PAAS) is sinds het dieptepunt van begin maart al 60 procent hersteld. Toch zien we nog stijgingspotentieel dit jaar. De winstmarges nemen weer toe, nu de prijzen van goud en zilver oplopen. Pan American is financieel gezond. Het beschikt nog over een aantrekkelijke pijplijn van uitbreidingen en nieuwe projecten, die het zelf kan financieren. PAAS noteert nu tegen zowat 10 keer de kasstroom. Dat is nog steeds met een korting tegenover het gemiddelde van de voorbije tien jaar.
Favoriet 8: Sibanye Stillwater
Sibanye Stillwater ontstond als afsplitsing van Gold Fields met als activa de Zuid-Afrikaanse goudmijnen van de groep, maar het afgelopen decennium heeft de groep een belangrijke metamorfose ondergaan. De goudmijnen leveren nu nog maar een kwart van de groepsomzet. De focus ligt nu op grondstoffen als platina, palladium, rhodium enzovoort. Door de zeer volatiele prijsevolutie van die grondstoffen zocht de groep recentelijk diversificatie in batterijmaterialen, zoals nikkel en lithium.
Sinds ruim een jaar tonen de prijzen van onder meer palladium zich inderdaad weer van hun meest volatiele kant. De zeer forse prijsdalingen maakten van 2023 een annus horribilis voor Sibanye Stillwater. En of dat nog niet genoeg was, waren er overstromingen en branden, zodat ook nog enkele uitzonderlijke bedrijfsgerelateerde events op de resultaten wogen. Het is dan ook logisch dat we een extreme koersafstraffing (-75%) zagen in de afgelopen twee jaar. Het herstelpotentieel is dus zeer groot, als de metaalprijzen weer gaan klimmen en het bedrijf de operationele zaken weer beter onder controle heeft. Het risico is wel bovengemiddeld.
Favoriet 9: Umicore
De voorbije weken en maanden kwam er nieuws dat de aandeelhouders als negatief hebben ervaren. Vooreerst nam de Belgische staat via de holding SFPIM een belang van 5 procent in Umicore, omwille van het strategische karakter van het bedrijf voor onze economie. Daarnaast stapte CEO Matthias Miedreich plots op, waarbij hij de problemen rond de batterijmaterialen nog maar eens onder de neus van analisten en beleggers wreef. Door die verdere afstraffing is het aandeel nu wel erg goedkoop gewaardeerd. De beleggers hebben amper nog verwachtingen voor dit aandeel. Een herstel van een aantal (edel)metaalprijzen impliceert dat ook de resultaten opnieuw met groei kunnen aanknopen. De relatief lage koers biedt beleggers een mooie instapkans voor 2024. Voor de lange(re) termijn.
Favoriet 10: Vodafone
Het sentiment ten aanzien van de telecomsector zit op een bodem. Bij Vodafone weerspiegelt zich dat in een waardering van amper 3,5 keer de verwachte ebitda. Dat is goedkoop. Vodafone kan dit jaar positief verrassen met hogere marges door kostenbesparingen. Die moeten komen van het herstructureringsprogramma en een fors lagere energiefactuur. Cruciaal is wel dat het herstel op de Duitse markt doorzet. Ook de investeringslasten zullen de komende jaren afnemen. Vodafone maakt ook werk van een vereenvoudigde groepsstructuur, al is het investeringsklimaat niet optimaal voor grote transacties. Het aantrekkelijkste aan Vodafone is het rendement, dat zelfs na een verwachte dividendverlaging nog heel hoog blijft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier