De comeback van small- en midcaps

© Getty
*  

Kleine aandelen links laten liggen is in de zoektocht naar een bovengemiddeld rendement niet verstandig.

Naar small- en midcaps – aandelen met een beurskapitalisatie onder respectievelijk 1 en 10 miljard euro – wordt weleens argwanend gekeken. Beleggers gaven de voorbije jaren de voorkeur aan heel grote bedrijven als Apple, Microsoft en Nvidia, of aan Europese megacaps als ASML en LVMH.

Kleine aandelen volledig links laten liggen is in de zoektocht naar een bovengemiddeld rendement echter niet verstandig. Veel small- en midcaps bieden interessante beleggingskansen en over lange periodes genereerden aandelen in beide segmenten bovengemiddelde rendementen.

De underperformance van kleine en middelgrote ondernemingen op de beurs is een trend die zich de jongste jaren zowel in de Verenigde Staten als in verschillende landen in Europa voordoet. Een valide verklaring voor dat negatieve sentiment is dat kleine bedrijven in het algemeen gevoeliger zijn voor inflatie en hogere rentestanden. Ze hebben vaak een minder sterke balans en zijn wat korter gefinancierd. Daarnaast beschikken kleine bedrijven vaak over minder prijszettingsmacht dan grote beursgenoteerde ondernemingen.

Een van de belangrijkste argumenten om een blootstelling te overwegen is dat kleine ondernemingen vaak over een groter groeipotentieel beschikken. Het is voor kleine bedrijven eenvoudiger om hun omzet te verdubbelen dan voor grote. Andere kenmerken van small- en midcaps zijn dat er een stuk minder in gehandeld wordt op de beurs en dat vaak maar weinig analisten die aandelen volgen.

Veel kleine aandelen krijgen niet de waardering die ze verdienen.

Meer risico’s

Wel wordt geregeld gewaarschuwd voor de risico’s van small- en midcaps. Zo komen snelgroeiende, kansrijke ondernemingen minder snel naar de beurs als gevolg van de strengere regelgeving en blijven de echte pareltjes mogelijk achter de schermen in handen van private equity. Daarnaast kan de toenemende voorkeur voor passief beleggen (ETF’s) een blijvend negatieve invloed hebben op de waardering van kleine ondernemingen, want via ETF’s stroomt steeds meer geld naar largecaps. Daarnaast wordt ervoor gewaarschuwd dat het management van grote ondernemingen over het algemeen wat sterker is en dat kleine bedrijven harder geraakt kunnen worden door recessies en disruptieve innovaties.

Allemaal terechte punten, maar die argumenten lijken ook wel in de koersen verwerkt te zijn. De koers-winstverhouding van de Europese smallcaps bijvoorbeeld ligt inmiddels meer dan 10 procent onder het tienjaarsgemiddelde en het verschil in waardering tussen kleine en grote aandelen is zowel in de Verenigde Staten als Europa opvallend hoog.

Met een aantal potentiële renteverlagingen in het vooruitzicht lijken er op niet al te lange termijn betere tijden in het verschiet te liggen voor dit segment. Wel blijft het zaak goed uw huiswerk te doen en de risico’s goed te spreiden. Menige small- en midcap was van oudsher een largecap. Hun koers is flink onder druk komen te staan, omdat ze onvoldoende cash wisten te genereren of te hoge schulden aanhielden. z

Private equity ligt op de loer

In het verleden hadden kleine bedrijven geregeld een hogere waardering op de beurs dan de grote, onder meer doordat de kans op een overname aanzienlijk hoger ligt. Aan de andere kant is vandaag de kans op een overname door de relatief lage waarderingen voor dat segment juist toegenomen.

Volgens Bank of America zitten private-equityfondsen op een recordbedrag van 2.500 miljard dollar aan cash. Dat geld wordt vroeg of laat weer aan het werk gezet. Vorig jaar zagen we alleen al op de Amsterdamse beurs meer dan 5 procent van de bestaande beursnoteringen door biedingen verdwijnen.

Volgens data van Bloomberg zit de premie die partijen overhebben om bedrijven van de beurs te halen de laatste tijd aanzienlijk in de lift. Betaalden bieders de jongste jaren gemiddeld een premie van 25 procent, inmiddels evolueert dat cijfer richting de 50 procent. Dat onderstreept de stelling dat veel kleine aandelen niet de waardering krijgen die ze verdienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content