De 5 favoriete aandelen van… Patrick Casselman (BNP Paribas Fortis)

Patrick Casselman

Hoe beweegt de beurs in de tweede helft van 2024? Trends.be vraagt marktexperts naar hun favoriete beleggingen.

Deze week is het de beurt aan Patrick Casselman, senior equityspecialist van BNP Paribas Fortis. “De beurzen staan weliswaar op recordniveau, maar sommige aandelen staan op hun cyclische dieptepunt. Na twee jaar van industriële recessie verwacht ik een herstel in de loop van 2025, mede dankzij de dalende intrestvoeten en de nu toch meer overtuigende stimuli in China. Vandaar de keuze voor enkele cyclische aandelen, die bij het begin van een industrieel herstel sterk kunnen opveren.”

1/ Anglo American

De koers volgde de terugval van heel wat grondstoffenprijzen (ijzererts, nikkel, palladium). Maar we verwachten een herstel van de meeste metaalprijzen als de industriële activiteit in de loop van 2025 herneemt, mede dankzij de dalende intrestvoeten en de meer overtuigende stimuli in China. Ook de energietransitie zal bijdragen tot een sneller groeiende vraag naar metalen zoals koper, terwijl de wereldwijde mijncapaciteit de komende jaren niet veel meer zal toenemen, met opwaartse prijsdruk als gevolg. Anglo American zal de komende twee jaar al zijn non-coreactiviteiten van de hand doen, om zich te concentreren op koper (wordt 60% van de omzet) en ijzererts. Mogelijks komt de overname-interesse, zoals begin dit jaar van BHP, nog eens terug.

2/ STMicroelectronics

Terwijl AI-chipproducenten hoge toppen scheren, heeft deze producent van analoge chips voor auto’s en de industrie zijn koers zien halveren tot een vierjarig dieptepunt, een gevolg van een omzet- en winstdaling in 2024 door de cyclische zwakte en de voorraadafbouw in de industrie. In 2025 verwachten we een cyclisch herstel en een herneming van de groeitrends op lange termijn binnen de digitale transformatie. STM heeft sterkeposities in smart mobility, power & energy, het internet der dingen en edge AI-toepassingen. In het licht van dat technologische leiderschap en de verwachte dubbelcijferige winstgroei over de komende jaren is de waardering opvallend goedkoop.

3/ Siemens

Siemens publiceerde andermaal sterker dan verwachte kwartaalresultaten, met een omzetgroei van 5 procent en een 11 procent hogere bedrijfswinst. De tijdelijke zwakte in industriële automatiseringshardware (door de voorraadafbouw en China) wordt meer dan gecompenseerd door toenemende orders voor Siemens’ industriële softwareoplossingen en de aanhoudend sterke groei in smart infrastructure (sterke vraag voor digitalisering van gebouwen, uitbreiding elektriciteitsnetwerken en de bouw van datacenters). Siemens geniet van structurele groeitrends zoals de elektrificatie (decarbonisatie), de automatisering en de digitalisering van industrie en gebouwen. Ook de overheidsmaatregelen (IRA, European Green Deal, infrastructuurbestedingen…) dragen daar positief toe bij. Met zijn IT-platform voor het industriële internet der dingen heeft Siemens bovendien een sterke concurrentiepositie en prijszettingsmacht.

4/ Syensqo

Na de initieel sterke koersexplosie meteen na de spin-off is de koers onlangs teruggevallen tot een interessant instapniveau. Beleggers hadden er misschien geen rekening mee gehouden dat dit aandeel ook voor een deel conjunctuurgevoelig is. In de eerste helft van 2024 daalde de bedrijfskasstroom met 13 procent door lagere volumes en prijzen. We verwachten evenwel een behoorlijk winstherstel vanaf 2025, door de heropleving van de volumes, onder meer voor EV’s (gezien de strengere EU-emissienormen) en de luchtvaart. Syensqo heeft in de chemiesector een van de hoogste winstmarges en een bovengemiddeld groeipotentieel, dankzij dominante posities in nichematerialen die profiteren van megatrends zoals elektrificatie en decarbonisatie:  lichtgewichtmaterialen voor onder meer de luchtvaart en de auto-industrie, verpakking van batterijcellen, membranen voor waterstofelektrolyse, efficiënt gebruik en recyclage van materialen enzovoort. Het aandeel is ondergewaardeerd vergeleken met het gemiddelde van de speciale chemiebedrijven.

5/ LVMH

Dit jaar werden beleggers er duidelijk aan herinnerd dat de verkoop van luxegoederen cyclisch is. Na de sterke volumegroei en de prijsstijgingen in de postcovidjaren gaat de sector nu door een periode van normalisering. Ook LVMH moest het laatste kwartaal een omzetdaling opbiechten (-4%), vooral door de scherpe terugval in China. In de loop van 2025 verwachten we een geleidelijke herneming van de groei, dankzij het heroplevende consumentenklimaat en een gemakkelijkere vergelijkingsbasis. Ook de Chinese stimuleringsmaatregelen zullen onrechtstreeks positief bijdragen. De renteverlagingen en de budgettaire stimulansen maken immers een einde aan de dalende trend van de Chinese vastgoedprijzen en aandelenkoersen (die veren zelfs op), waardoor de Chinese middenklasse zich weer rijker gaat voelen en weer meer neigt te besteden aan luxegoederen. De groeivooruitzichten op lange termijn blijven intact, dankzij enkele positieve megatrends zoals de stijging van de wereldbevolking, de verder oprukkende middenklasse (vooral in Azië, met een grote honger naar luxemerken) en de aantrekkingskracht van topluxeproducten. Als wereldmarktleider met schaalgrootte en een hele reeks premiummerken heeft LVMH een uitstekende prijszettingsmacht, wat zich doorgaans vertaalt in hoge winstmarges. Na de recente koersdaling en het verwachte winstherstel vanaf 2025 is de waardering historisch aantrekkelijk geworden voor dit structurele groeibedrijf. 

Partner Content