De 5 favoriete aandelen van Lynn Hautekeete (KBC Securities): ‘Globaal genomen is vastgoed ondergewaardeerd’

Hoe beweegt de beurs in het tweede kwartaal van 2025? Trends.be vraagt marktexperts naar hun favoriete aandelen.
Deze week is het de beurt aan Lynn Hautekeete, analist bij KBC Securities.
“We nemen drie vastgoedaandelen op in onze selectie. Globaal genomen is deze markt ondergewaardeerd: de cashflows zijn voorspelbaar en defensief in een tarievenklimaat”, zegt Lynn Hautekeete. “Vastgoed heeft een sterke negatieve correlatie met interestvoeten die zullen zakken bij een zwakkere economie. Daarnaast staat de hele sector nog met een korting op de netto-actiefwaarde, terwijl de meeste balansen zijn hersteld en de waarderingen opnieuw stijgen.”
1 / Xior
“Xior is een Belgische vastgoedspeler die zich richt op studentenhuisvesting in Europese steden. Xior focust met name op internationale studenten via zijn Basecamp-platform. De structurele groei van het aantal (internationale) studenten in combinatie met een nijpend tekort aan kwalitatieve huisvesting zorgt voor een sterke onderliggende vraag. Wij verwachten dat die vraag verder toeneemt, onder andere doordat minder studenten in de VS gaan studeren wegens het nieuwe Trump-beleid. Xior kon de huurprijzen verhogen door de inflatie, en zag de sterkste huurstijging bij zijn gebouwen van alle Belgische vastgoedbedrijven. De portefeuille is geografisch gespreid in onder meer België, Nederland, Iberia, Polen, Duitsland en Scandinavië. Alles onder de 30 euro zien wij als een aantrekkelijke instapkoers. Het aandeel biedt momenteel ook een solide dividendrendement van 6,1 procent.”
2 / Shurgard
“Shurgard is de grootste Europese aanbieder van self-storage, oftewel verhuurbare opslagruimtes die klanten zelf beheren. Het bedrijf is actief in zeven landen, met meer dan 330 vestigingen. De sector profiteert van structurele trends, zoals urbanisatie en kleinere woonoppervlaktes. Shurgard combineert schaalvoordelen met een sterk lokaal netwerk. De bezettingsgraden en huuropbrengsten zijn stabiel, mede dankzij de mogelijkheid tot frequente prijsaanpassingen. Hiervoor maken ze gebruik van hun IT-platform, waarvoor ze slechts 1 procent vergoeding betalen aan hun moeder in de VS. De recente overname van Lok’nStore zal Shurgards aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk verdubbelen van 47 naar 99 opslagplaatsen. Die overname vertegenwoordigt twee jaar totale organische groei van Shurgard. Er kwam onlangs negatieve druk op het aandeel door een gerucht over een nieuwe overname, Acces Storage, wat extra schulden zou betekenen. Nu dat gerucht afzwakt, herstelt de koers deels, maar is er nog steeds een goede kans om in te stappen.”
3 / WDP
“WDP is een Belgische marktleider in logistiek vastgoed, actief in de Benelux en Centraal-Europa. Het bedrijf profiteert van blijvende trends zoals online shoppen, het terughalen van productie naar eigen land en het aanleggen van extra voorraden. Daardoor blijft de vraag naar goed gelegen opslagruimtes sterk. Vlak na Trumps ‘Liberation Day’ was er grote druk op de namen van het logistieke vastgoed. Die zijn ondertussen deels hersteld. Zonder hulp van de VS moet Europa echter sterk investeren in zijn eigen defensie en infrastructuur. Dat zal de vraag naar logistiek vastgoed laten stijgen, terwijl het aanbod beperkt is door milieunormen, met name in West-Europa.”
4 / Azelis
“Azelis is actief in verschillende eindmarkten, waaronder farma en voeding, die een defensief karakter hebben. Het bedrijf heeft ook een goede geografische spreiding. Bij een economische vertraging voelen zij de impact vaak eerst, wat we nu zien, en daarna presenteren ze traditioneel beter dan de markt. In het kader van de tarieven hebben ze veel leveranciers met lokale productie, wat ervoor zorgt dat de directe impact van tarieven beperkt is. Ook kunnen ze de prijsstijgingen van tarieven eenvoudig doorrekenen. Ze kunnen zelf marktaandeel winnen en profiteren van meer vraag naar hun diensten om producten te herformuleren. Als één van de marktleiders in een sector waar schaalgrootte van belang is, zijn ze goed gepositioneerd. Door de huidige onzekerheid staat het aandeel zowel relatief als nominaal goedkoop op het laagste punt ooit. Daardoor is het nu een zeer interessant instapmoment.”
5 / TINC
“TINC is een investeringsholding met een portefeuille die opvalt door stabiele projecten en voorspelbare kasstromen, wat zorgt voor een betrouwbaar dividend. De portefeuille is gespreid over West-Europa en vier investeringsthema’s, wat bescherming biedt tegen brede economische schokken. TINC focust op thema’s die inspelen op milieuproblemen, digitalisering en maatschappelijke noden. Dankzij een geplande kapitaalverhoging wil het bedrijf zijn portefeuille verdubbelen tot 1 miljard euro, grotere investeringen aankunnen en doorgroeien tot een midcap. Zo komt TINC ook in beeld bij grotere fondsen die het tot nu toe links lieten liggen vanwege de beperkte beurswaarde.”
De 5 favoriete aandelen van...
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier