Correctie in zinkprijs is wellicht tijdelijk
Zink was vorig jaar een van de best presterende metalen, met een klim van bijna 30 procent. Aanvankelijk zette die trend in 2018 door.
De prijs van een ton zink steeg in februari naar bijna 3600 dollar, het hoogste niveau sinds 2007. De voorbije maanden corrigeerde zink met iets meer dan 15 procent. Begin deze maand viel de prijs voor het eerst sinds vorige zomer terug onder de grens van 3000 dollar per ton.
In de eerste helft van dit decennium beslisten verscheidene mijnbouwers productiecapaciteit af te bouwen en niet langer te investeren in uitbreidingen. Zink wordt vooral gebruikt in de staalsector en heeft daarnaast tal van industriële toepassingen, onder meer als onderdeel van batterijen. Dit jaar wordt het derde opeenvolgende jaar met een aanbodtekort. De International Lead and Zinc Study Group verwacht voor 2018 een deficit van 263.000 ton. Marktonderzoeker WoodMacKenzie ziet het tekort zelfs oplopen tot 350.000 ton.
Het aanhoudende tekort op de wereldwijde zinkmarkt is ook slecht nieuws voor smelters zoals Nyrstar die ertsen verwerken en raffineren tot zinkconcentraat. Hoe lager het aanbod aan ertsen, hoe hoger de beschikbare smeltcapaciteit, wat de vergoedingen voor smelters onder druk zet. De referentieprijs om ertsen te verwerken werd voor 2018 vastgelegd op 147 dollar per ton. Dat is bijna 15 procent minder dan vorig jaar en het laagste cijfer sinds 2006. In verhouding tot de zinkprijs zijn de marges voor de smelters zelfs teruggevallen naar een nieuw dieptepunt.
Het aanhoudende tekort op de wereldwijde zinkmarkt is ook slecht nieuws voor smelters zoals Nyrstar die ertsen verwerken en raffineren tot zinkconcentraat.
Het zijn dus vooral de mijnbouwers zoals Glencore, Teck en Vedanta die profiteren van de hoge zinkprijs. In die situatie zal op korte termijn geen verandering komen. De recente prijscorrectie bij zink valt toe te schrijven aan een combinatie van factoren zoals winstnemingen, hogere voorraden en vooral het vooruitzicht op een kleiner deficit. Mijnbouwers zetten alle zeilen bij om te profiteren van de hogere prijzen. Glencore opent dit jaar de Lady Loretta-mijn die dit en volgend jaar 100.000 en 60.000 ton aan de output moet toevoegen.
Tegen 2020 zal de zinkproductie van de groep 18 procent hoger liggen dan vorig jaar. Vedanta heeft uitbreidingsplannen in India, een van de snelst groeiende markten voor zink. Een markt in evenwicht is echter nog niet voor morgen, en daarom kunnen tijdelijke aanbodonderbrekingen nog altijd tot heel wat volatiliteit leiden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier