Bodemvissen bij goud
Na de nieuwe prijsdaling van vorige maand stellen veel beleggers zich de vraag hoe het verder moet met het goud.
Goud zette het jaar goed in met een klim tot boven 1300 USD, maar viel daarna terug en bewoog enkele maanden in een vrij nauwe prijsvork van 1150 tot 1230 USD. Half juli werd die doorbroken en ging het opeens hard naar beneden. Goud is op weg om (in USD althans) voor het derde opeenvolgende jaar lager af te sluiten. Het verlies sinds begin dit jaar loopt op tot 8% in USD. Goud staat ook met een negatief rendement in Britse pond (GBP), Zwitserse frank (CHF), Indiase rupee (INR), Chinese yuan (CNY) en Japanse yen (JPY). Omgekeerd is er dan weer een kleine winst in euro (EUR), Australische dollar (AUD) en Canadese dollar (CAD). In Braziliaanse real (BRL) en Russische roebel (RUB) – twee munten die dit jaar al fors in waarde verloren tegenover de USD – lopen de winsten zelfs flink op.
Vele verklaringen
Verklaringen voor de lage goudprijs zijn er genoeg. Analisten verwijzen naar de algemene malaise op de grondstoffenmarkten en het effect van de duurdere USD. Daarnaast weegt het vooruitzicht op een renteverhoging in de Verenigde Staten – de eerste sinds 2006 – op de goudprijs. Ook de opwaartse bijstelling van de Chinese goudreserves kwam onder de verwachtingen uit. Naast de fundamentele oorzaken mogen we ook de investeringsstromen niet uit het oog verliezen. De uitstroom uit fysieke trackers blijft groot en het aantal shortposities op de Comex, waar termijncontracten worden verhandeld, was nooit eerder zo hoog.
Intussen is de prijs teruggevallen tot onder de gemiddelde totale productiekosten, wat betekent dat veruit de meeste goudproducenten op groepsniveau operationeel verlieslatend zijn. Er zijn verschillende redenen om aan te nemen dat deze situatie niet lang kan standhouden. Fysiek goud is noodzakelijk als onderpand voor de handel in termijncontracten en de fysieke voorraden bij de beurzen zijn nu al erg laag.
Groot aanbod
De keuze aan hefboomproducten om op een herstel van de goudprijs in te spelen, is erg groot. De klassieke aanbieders hebben allemaal een breed gamma met verschillende hefbomen en stoplossniveaus, waardoor elk risicoprofiel daarin wel zijn gading kan vinden. BNP Paribas Markets biedt dertig turbo’s long aan met hefbomen die uiteenlopen van 1,9 tot 28. Bij ING gaat het om tien sprinters long met een hefboom tussen 2,6 en 21,5. Goldman Sachs Markets, dat sinds eind mei de afdeling gestructureerde producten van ABN Amro Markets heeft overgenomen, doet het met vijftien turbo’s long waarvan de hefboom schommelt tussen 1,9 en 29,2. Daarnaast zijn er nog de traders (BNP) en de BEST sprinters (ING), waarbij het financieringsniveau gelijk is aan de stoploss en er dus geen restwaarde kan zijn.
In deze bijdrage houden we het bij de gewone hefboomproducten. Gezien het uitgebreide aanbod, doen beleggers er goed aan te kijken naar de kosten. Een belangrijke parameter daarbij is de spread of het verschil tussen de aankoop- en verkoopkoers. Op dit criterium scoort BNP Paribas Markets het best met een spread van 4 eurocent, tegenover 5 eurocent bij ING en GS Markets.
We herinneren beleggers eraan dat bij edelmetalen de spotprice (onmiddellijke levering) als onderliggende waarde wordt genomen en niet de prijs van de termijncontracten. Het grootste verschil bestaat erin dat de spotmarket de klok rond open is, terwijl dit op de markt voor termijncontracten niet het geval is. Het stoplossniveau kan dus, met andere woorden, ook buiten de normale handelsuren worden aangetikt.
Goud turbo long (laag risico)
Isin-code: NL0000172435
Munt: EUR
Financieringsniveau: 660,6
Referentieprijs: 1086,2
Stoploss: 693
Hefboom: 2,55
Koers: 39,16/39,2
De meest pessimistische scenario’s gaan uit van een terugval van de goudprijs naar 800 USD, een niveau dat we al sinds eind 2008 niet meer op de prijstabellen zagen. Met dat defensieve scenario gaan we nog een stapje verder en kiezen we voor een stoplossniveau dat onder de bodem van november 2008 ligt. Het verschil tussen het stoplossniveau en de huidige goudprijs bedraagt meer dan 36%. Van dat erg pessimistische scenario gaan we tot nader order niet uit, maar het is wel een defensieve keuze voor wie met een hefboom van 2,55 een hoger rendement dan met trackers ambieert.
Goud turbo long (gemiddeld risico)
Isin-code: NL0006521288
Munt: EUR
Financieringsniveau: 973,52
Referentieprijs: 1086,2
Stoploss: 890
Hefboom: 5,12
Koers: 19,68/19,72
Deze turbo long zal voor de meeste beleggers de ‘gulden middenweg’ vormen. Het verschil tussen de actuele referentieprijs en de stoploss is geslonken tot 18%. Anderzijds is de hefboom wel dubbel zo hoog als in het defensieve voorbeeld.
Goud turbo long (hoog risico)
Isin-code: NL0006527400
Munt: EUR
Financieringsniveau: 952,54
Referentieprijs: 1086,2
Stoploss: 971
Hefboom: 8,11
Koers: 12,27/12,31
De grens van 1000 USD vormt een psychologisch erg belangrijk niveau voor goud dat al in bijna zes jaar niet meer werd bereikt. Toch achten we een kortstondige terugval onder die grens in de loop van de komende weken of maanden niet helemaal uitgesloten. Dat zou dan gepaard gaan met een dieptepunt in het sentiment ten aanzien van goud, dat nu al een heel laag niveau heeft bereikt. Omdat het stoplossniveau maandelijks wordt aangepast (opwaarts bij een turbo long), bouwen we een veiligheidsmarge in en kiezen voor een niveau dat iets onder de 1000 USD grens ligt. In dat scenario bedraagt het verschil tussen stoploss en de actuele goudprijs maar iets meer dan 10%. Daar staat wel een hoge hefboom van 8,11 tegenover.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier